TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 14 Haziran

Tarihler 14 Haziran'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 17:18
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 14 Haziran

Türkiye ve dünyada 14 Haziran tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

14 HAZİRAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Göztepe Spor Kulübü kuruldu

Göztepe Spor Kulübü, Türk spor dünyasının önemli temsilcilerinden biri olan İzmir'in Göztepe semtinde kurulmuş bir kulüptür.

Kulüp tarihi, 14 Haziran 1925 tarihine dayanır. O gün, Altay'ın Aydın'da katıldığı bir spor müsabakasında yönetimde bulunan Ferit Bey'e söz hakkı verilmemesiyle başlayan anlaşmazlıklar, dönüş yolunda trende artarak devam etti. Bu süreçte, Altay'da futbol oynayan Nebi ve Vedat kardeşler, Muzaffer Koral, Ferit Simsaroğlu, Necati Bey ve Nusret Bey bir araya gelerek bir spor kulübü kurmaya karar verdiler. Bu kararın ardından Göztepe Spor Kulübü, Türk spor tarihinde kendine önemli bir yer edinmiştir.

göztepe

Göztepe semtinin önde gelenleri ve gençleri, 14 Haziran 1925 tarihinde İzmir'deki vapur iskelesi yakınındaki Mez Gazinosu'nda bir araya gelerek Göztepe futbol takımını kurma kararı aldılar. İlk kongrede, o dönemin Valisi Kazım Dirik, Göztepe'nin Fahri Başkanı olarak seçildi. İdari heyette ise Başkan Fehmi Simsaroğlu, İkinci Başkan Turan Dirik, Mühendis Aziz Bey, Mustafa Bey, Murtaza Bey, Öğretmen Şerif Bey, Alaattin Bey ve Adil Burgaz gibi isimler yer aldı. Genel Kaptanlık görevine ise Ahmet Özgirgin getirildi. Bu önemli adımlar, Göztepe'nin kuruluş sürecindeki belirleyici aşamalardan birini oluşturdu.

1937-1939 yılları arasında, o dönemin İzmir Valisi Fazlı Güleç'in çabalarıyla İzmirspor ve Egespor'un birleşmesiyle oluşan Doğanspor, kısa bir süre sonra eski adını geri alarak yoluna devam etti. Bu kulüp, Türkiye'ye Avrupa'da ilk sportif başarıları getiren kulüp olma özelliğini taşımaktadır. En önemli başarısını 1950 yılında Türkiye şampiyonluğunu kazanarak elde etmiştir. 14 yılın ardından, 2017 yılında Süper Lig'e geri dönme başarısı göstermiştir. Kulüp, 2022'den beri 1. Lig'de aktif olarak mücadele etmektedir.

tarihte bugün 2

Perihan Savaş doğdu

Perihan Savaş, 14 Haziran 1957'de İstanbul'da doğdu. Ortaokul mezunu olan Savaş, eğitimini ortaokulu bitirdikten sonra sonlandırdı. Köken olarak Trabzon'un Sürmene ilçesine aittir. Sanat hayatına İstanbul Şehir Tiyatrosu çocuk bölümünde beş yaşında başlayan Savaş, on üç yaşında iken bir askerî okul öğrencisiyle nişanlandı ve kısa bir süren evlilik yaşadıktan sonra eşinden ayrıldı.

Tiyatro kariyerine 1970 yılına kadar devam eden Perihan Savaş, bu süre zarfında "Küçük Prenses", "Romeo ve Juliet", "Kibarlık Budalası" gibi birçok önemli tiyatro oyununda yer aldı. Sinema dünyasına adımını ise 1971 yılında "Şehzade Simbad Kaf Dağında" adlı filmle attı. Kısa sürede sinema sektöründe tanınan bir isim haline gelen Savaş, pek çok filmde başrol oynayarak dikkatleri üzerine çekti ve yaklaşık 120 filmde rol aldı. Bir dönem şarkıcılık da yapan sanatçı, önce İbrahim Tatlıses'le, daha sonra da Yılmaz Zafer'le evlendi ve her iki evlilikten de birer çocuğu oldu. Dizilerde de yer alan Savaş, ayrıca televizyon programları yapmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.