TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 28 Haziran

Tarihler 28 Haziran'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2024 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2024 17:19
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 28 Haziran

Türkiye ve dünyada 28 Haziran tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

28 HAZİRAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Türkan Şoray doğdu

Türkan Şoray, Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olarak bilinir. 28 Haziran 1945 tarihinde İstanbul'da doğan Şoray, oyunculuk kariyerinin yanı sıra devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazar olarak da tanınır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile dünya çapında 'en çok film çeviren' kadın oyuncu unvanına sahiptir. Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak nitelendirilen isimlerden biri olarak, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte anılır.

tarihte bugün

Türkan Şoray, 1960'lı yıllarda sinemayla tanışmış ve başarılı bir oyunculuk kariyeri sürdürmüştür. İlk sinema ödülünü 1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Acı Hayat" filmiyle en başarılı kadın oyuncu olarak almıştır. Hülya Koçyiğit'in ardından Altın Portakal Film Festivali'nde "en iyi kadın oyuncu" ödülüne dört kez layık görülen Şoray, 1991 yılında devlet sanatçısı unvanına hak kazanmıştır. 12 Mart 2010 tarihinde UNICEF Türkiye iyi niyet elçisi olarak seçilen Türkan Şoray, "Sevgiyle yapılamayacak bir şey yoktur diye düşünüyorum. Gücü sevgiyle birleştirirsek birçok sorunun üstesinden gelebiliriz" sözleriyle de bilinir. Ayrıca adını taşıyan bir ilkokulun da kurucusudur.

Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik ile birlikte bir döneme damgasını vurmuş isimlerden biri olarak kabul edilir. Bu dörtlü içinde yönetmenlik yapabilen tek oyuncu olan Şoray, kariyerinde çeşitli önemli filmlere imza atmıştır. Örneğin, Kadir İnanır ile birlikte başrolde yer aldığı 1972 yapımı "Dönüş", 1973 yapımı "Azap", 1976 yapımı "Bodrum Hâkimi" ve 2015 yapımı "Uzaklarda Arama" gibi filmler başarılı performanslarıyla öne çıkmıştır. Ayrıca 1981 yapımı "Yılanı Öldürseler" filminde Şerif Gören ile birlikte yönetmenlik yapmıştır. Haziran 2018'de verdiği bir röportajda, oyunculuğu bırakma sebebini, önüne iyi senaryolar gelmemesi olarak açıklamıştır.

tarihte bugün 2

Cüneyt Arkın vefat etti

Fahrettin Cüreklibatır, bilinen adıyla Cüneyt Arkın, Türk doktor, oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmendir. Arkın, 1963-2021 yılları arasında 330'dan fazla sinema filmi, dizi ve tiyatro oyununda rol aldı. Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın gibi Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncasıyla birçok aşk filmine imza attı ve yakışıklı esas jön rollerine hayat verdi.

Arkın, tarihî filmlerde "yenilmez kahramanı" olarak tanındı ve Malkoçoğlu, Kara Murat, Battal Gazi gibi karakterlerle büyük bir izleyici kitlesine sahip oldu. Toplumsal filmlerde ise "iyi kalpli", "yiğit direnişçi", "yardımsever" ve "adaletli" karakterleri canlandırdı. Deli Şahin, Dünyayı Kurtaran Adam, Gırgır Ali ve Son Kahramanlar gibi birçok filmde senaristlik ve yönetmenlik yapmanın yanı sıra, Küskün Çiçek, Vatandaş Rıza ve Kartal Murat gibi yapımlarda yapımcı olarak da görev aldı.

Cüneyt Arkın, Medrano Sirki dahil birçok sirkte çalışmış, binicilik ve karate konusunda uzmanlaşmış ve bu teknikleri sinemada kullanmıştır. Dublör kullanmayı reddettiği için tehlikeli sahnelerde defalarca kemikleri kırılmış, omuriliği zedelenmiş ve sakatlanmıştır.[1] Şair ve yazar Cemal Süreya'ya göre Arkın, "İpekyolu'nun Superman'i" olarak anılırken, Fransız oyuncu Jean Marais'in Fantoma karakterine benzetişmiştir. Halit Refiğ ise onu "ilk filmlerinde Alain Delon'a, aksiyon filmlerinde ise Avrupalılar ve Burt Lancaster'a benzer bir oyuncu" olarak tanımlamıştır.[2]

Sinema kariyerine 1969 yılında "İnsanlar Yaşadıkça" filmi ile başlayan Arkın, bu filmle 6. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanmıştır. 1972 yılında ise "Yaralı Kurt" filmi ile Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'ne layık görülmüştür. 2021 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne sinema kategorisinde layık görülen Arkın, 28 Haziran 2022 tarihinde İstanbul'da 84 yaşında vefat etmiş ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.