Tarihte bugün ne oldu? 9 Ekim

Tarihler 9 Ekim’i gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 18:09
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 9 Ekim

Türkiye ve dünyada 9 Ekim tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

1238 - Jaime I tarafından Valensiya Krallığı kuruldu.

1854 - Kırım Savaşı'nda Sivastopol kuşatması’na adım atıldı.

1944 - Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ı Şükrü Saracoğlu tarafından Anıtkabir'in temeli atıldı.

1981 - Fransa'da ölüm cezasının kaldırılmasına karar verildi.

1997 - İtalyan oyun yazarı Dario Fo, Nobel Edebiyat Ödülü'nü almaya hak kazandı.

tarihte bugün

Barış Arduç doğdu

9 Ekim 1987 tarihinde İsviçre’de dünyaya gelen Barış Arduç dizi ve sinema oyuncudur. Barış Arduç İsviçre’de doğup büyüdükten sonra ailesi ile beraber Türkiye’ye döndü. Arduç orta öğrenimine kadar burada okudu. Daha sonra Ayla Algan ile tanıştı ve profesyonel oyunculuğa kariyerine başladı.

Barış Arduç kariyerinde ilk etapta Küçük Hanımefendi, Dinle Sevgili, ve Pis Yedili adlı dizilerde rol aldı. Barış Arduç daha sonra Benim İçin Üzülme, Bugünün Saraylısı ve Racon: Ailem İçin dizilerinde seyirci karşısına çıktı. Asıl ününü ve popülerliğini 2015 ila 2017 yılları arasında rol aldığı Kiralık Aşk dizisindeki Ömer karakteri ile yakaladı. Bu dizi projesi bittikten sonra önce Kuzgun dizisinde sonra ise Çukur dizisinde yer aldı. Barış Arduç en son 2021 ila 2023 yıllarında TRT 1 ekranlarında yayımlanan Alparslan: Büyük Selçuklu dizisinde başrol oyuncusu olarak rol almıştır.

tarihte bugün 2

Yusuf Atılgan vefat etti

27 Haziran 1921 tarihinde Manisa’da dünyaya gelen Yusuf Atılgan 9 Ekim 1989 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Yusuf Atılgan öğretmen ve yazar olarak tanınır. Yusuf Atılgan eserlerini 1950 ila 1980 tarihleri arasında kaleme aldı. Bu dönem Türk edebiyatı ve romanı için modernist bir düzleme geçiş dönemidir. Yusuf Atılgan da bu dönemin ilk modernist yazarlarındandır. Önemli eserleri arasında Aylak Adam, Anayurt Oteli ve Canistan gibi romanları vardır.

Yusuf Atılgan 1989 yılında ardı ardına yaşadığı sağlık sorunlarından sonra kalp krizi geçirdi ve yaşamını yitirdi. Yusuf Atılgan, Moda Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Bülbülderesi Mezarlığı’na defnedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.