[title]|İlkses Gazetesi

Eğitim Sen, okul öncesi öğretmenleri için MEB’e seslendi

Okul öncesi öğretmenlerinin sorunları ve talep ettiği çözüm önerilerini paylaşan Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’na seslendi

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2023 10:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eğitim Sen, okul öncesi öğretmenleri için MEB’e seslendi

Eğitimin bütün kademelerinde olduğu gibi okul öncesi eğitimde yaşanan sorunlara kalıcı çözüm üretmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nı somut adımlar atmaya davet eden Eğitim-Sen, taleplerini sıraladı.

MEB’in çocukların üstün yararı ve sağlıklı gelişimi ile taban tabana zıt politika ve uygulamalardan derhal vazgeçmesi gerektiğini savunan Eğitim Sen, “Okul öncesi eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretmek için çalışmalıdır” dedi.

EĞİTİM 1

‘KATKI PAYI’ ADI ALTINDA PARA TOPLANMAMALI

Okul öncesi öğretmenlerinin sorunları ve talep ettiği çözüm önerilerini paylaşan Eğitim Sen, şunları kaydetti: “Koşulları ve fiziki olanakları uygun olan okullardan başlanarak bütün ilkokullarda ana sınıfları zorunlu hale getirilmelidir. İlkokullardaki ana sınıflarında ve devletin açtığı bütün okul öncesi kurumlarda her türlü beslenme, barınma giderleri devlet tarafından karşılanmalı, veliden ‘katkı payı’ adı altında para toplanmamalıdır. Koşulları ve fiziki olanakları uygun olan okullardan başlanarak bütün ilköğretim kurumlarında ana sınıfları zorunlu hale getirilmeli, gerekli yasal düzenlemeler yapılarak iki yıllık okul öncesi eğitime geçilmelidir. Okul öncesinde ders saatleri 40 dakika olmalıdır. En az 20 dakika olmak kaydı ile mola hakkı verilmelidir. Prefabrik sınıfların eğitim- öğretime uygun olmadığı, tuvaletlerin yeterli olmadığı, bazılarında ise hiç bulunmadığı gözlenmektedir, bu konu hakkında ilgili çalışmalar yapılmalıdır. Sınıf sayılarında yönetmelikte belirlenen ölçülere uyulmalıdır.”

EĞİTİM 2

PERSONEL TEDARİK EDİLEMİYOR

Son olarak ise şu ifadeler kullanıldı: “Özel eğitim öğrenciler aynen bir kademede olduğu gibi özel alt sınıflarına yönlendirilmelidir. Okul öncesinde yardımcı personel temin edilmelidir. (Özellikle şube sayısının az olduğu ilkokul bünyesindeki ana sınıflarında katkı payı da toplanamadığı için personel tedarik edilemiyor.) Yönetmelikte yazan maddelerin açık uçlu olmaması, net ifadelerle hakların belirlenmesi ve müdürlerin inisiyatifine bırakılmaması gerekmektedir. Okul öncesi öğretmenlerine, diğer branşlara göre teneffüs olmadan çalışıldığı için 4 yılda 1 yıl yıpranma verilmelidir. Suriyeli öğrenciler için okul öncesinde PİKTES sınıfının hayata geçirilmesi, dil eğitiminin burada verilmesi, sonra okul öncesi eğitime alınması sağlanmalıdır. (Çünkü okul öncesi öğrencisi sürekli ayakta, zil yok başka bir uyaran yok, sadece sözel yönergelerle yönetildiği için dil bilmeyen her öğrenci ile iletişim kurulamamaktadır.) Hiç dil bilmeyen Suriyeli öğrencilerin sınıfa alınması durumunda, bu öğrenciler kaynaştırma öğrencisi (dil ve anlatım bozukluğu) statüsünde değerlendirilmeli ve belirli sayıda alınmalı, buna sınıf mevcudu göz önüne alınarak sınırlı sayıda bir kontenjan belirlenmelidir.”

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Milli Eğitim Bakanı Tekin: Derslerin tamamında sadeleşme olacak

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.