Öğretmen alımında KPSS kalktı: Akademi Giriş Sınavı nedir? AGS ne zaman yapılacak?

Bakan Tekin, 2025 yılında öğretmen alımında KPSS’nin kaldırılacağını, yerine Akademi Giriş Sınavı’nın (AGS) getirileceğini duyurmuştu. Akademi Giriş Sınavı nedir, AGS tarihi ne zaman? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2024 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2024 15:38
Kaynak: HABER MERKEZİ
Öğretmen alımında KPSS kalktı: Akademi Giriş Sınavı nedir? AGS ne zaman yapılacak?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz gün öğretmen alımlarında yeni bir döneme girildiğinin mesajını verdi. Bakan Tekin, öğretmen alımları noktasında 2025 yılı itibariyle Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) kaldırılacağını ve yerine yeni bir sistem olan Akademi Giriş Sınavı’nın (AGS) uygulanacağını duyurdu. Bu açıklamanın üzerine, öğretmen olmak isteyenler ve öğretmen adayları, mesleğe alımın nasıl olacağını araştırmaya koyuldu. Peki AGS nedir, KPSS kalktı mı? AGS ne zaman yapılacak? Bu soruların yanıtları ve AGS ile ilgili merak edilenler haberimizde…

 AKADEMİ GİRİŞ SINAVI (AGS) NEDİR?

Akademi Giriş Sınavı (AGS), Öğretmenlik Mesleği Kanunu çerçevesinde, öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabul edilmesi için gerçekleştirilecek bir sınavdır. Bu sınav, adayların sözel ve sayısal yeteneklerinin yanı sıra eğitim mevzuatı, tarih, coğrafya gibi genel konulardaki bilgi düzeylerini de değerlendirmeyi amaçlar.

meb

KPSS KALKTI MI?

Başta öğretmen adayları olmak üzere, öğretmen olmayı düşünen kişilerin ilk merak ettiği soru ise ‘KPSS kalktı mı’ oldu.

2025 yılına girilmesiyle birlikte öğretmen adayları için uygulanan KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nin (ÖABT), Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile birleştirilerek değerlendirileceği ifade edildi. Bazı öğretmenlik alanlarında, ÖABT, AGS'nin ikinci oturumu olarak yapılmaya devam edilecek.

Bunun yanı sıra, yabancı dil öğretmenlikleri (örneğin İngilizce, Almanca, Fransızca) için, ÖABT yerine YDS veya e-YDS puanları geçerli olacak. Diğer branşlarda ise, MEB-AGS puanı sadece AGS sonuçlarına dayalı olarak hesaplanacak.

2025 AGS NE ZAMAN YAPILACAK?

 Yeni öğretmen alım süreciyle ilgili açıklama, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den geldi. Bakan Tekin, 2025 yılı itibarıyla öğretmen adayları için KPSS'nin uygulanmayacağını duyurdu ve yeni sınavın ilk kez 13 Temmuz 2025'te gerçekleştirileceğini açıkladı.

Tekin, sınav sonuçlarına göre adayların Milli Eğitim Akademisi'ne kabul edileceğini belirterek, akademi eğitiminin ardından öğretmenlerin göreve başlayacağını ifade etti. Ayrıca, AGS ile KPSS arasında bazı içerik farkları olduğunu vurgulayan Bakan Tekin, "Sonuçlarına göre Milli Eğitim Akademisi’ne giriş sürecini başlatacağız. Akademi’deki eğitimden sonra da öğretmen arkadaşlarımızı istihdam edeceğiz. Sınavda içerik olarak belli farklılaştırmalar var. AGS’nin KPSS’den önemli farklılıklarından biri; Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımızın onayladığı programlar AGS’nin bir parçası olacak. "dedi.

ags

AGS’NİN KAPSAMI

Öğretmen adayları için MEB-AGS kapsamında yapılacak sınavda toplam 80 soru sorulacak.

Bu sınav, sözel ve sayısal beceriler, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk milli eğitim sistemi ile ilgili mevzuatlar (anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) gibi konuları içerecek.

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ise adayların kendi alanlarına yönelik bilgi seviyelerini ölçmek amacıyla 50 sorudan oluşacak.

Sınavın detaylarına ilişkin açıklamaların önümüzdeki günlerde ÖSYM tarafından yapılması bekleniyor.

MEB-AGS HAKKINDA

2025 yılında düzenlenecek Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT), iki ayrı oturumda yapılacak.

Buna göre, biyoloji, coğrafya, fen bilimleri, fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi eğitim, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek dersleri gibi branşlarda öğretmen adaylarının MEB-AGS puanı, AGS puanının yüzde 50’si ve ÖABT puanının yüzde 50’si alınarak hesaplanacak.

Yabancı dil öğretmenliği (Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça, İngilizce) içinse AGS ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) puanları esas alınacak. Bu durumda, adayların MEB-AGS puanı, AGS puanının yüzde 50’si ile YDS puanının yüzde 50’sinin toplamı ile belirlenecek.

Yabancı dil alanında puan hesaplanırken, adayların aynı yıl ve AGS'den önce girdikleri YDS veya e-YDS sınavlarından en yüksek puanları dikkate alınacak. ÖABT veya YDS’nin uygulanmayacağı diğer öğretmenlik branşları için ise, MEB-AGS puanı yalnızca AGS sonuçlarıyla hesaplanacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.