[title]|İlkses Gazetesi

Sağlık çalışanları 32. haftada da ses yükseltti: Vergide Adalet!

TTB AHEK ve SES’in ‘Vergide Adalet’ eylemleri 32. Haftasında… Sağlık çalışanları aynı zamanda hem halka hem sağlık çalışanına eziyete dönüşecek ‘Eziyet Yönetmeliği’nin geri çekilmesini talep etti

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 14:24
Muhabir: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Sağlık çalışanları 32. haftada da ses yükseltti: Vergide Adalet!

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) öncülük ettiği, illerde sağlık emek-meslek örgütlerinin de katıldığı ‘Sağlık Çalışanları Vergide Adalet İstiyor’ başlıklı eylemler, 32. haftasında devam etti.

Hastaneler, aile sağlığı merkezleri ve vergi daireleri önlerinde yapılan basın açıklamalarında ‘Vergide Adalet’ çağrılı pankartlar ve dövizler taşındı.

YÜKSEK VERGİ YÜKÜNÜ AZALTMAK YERİNE…

İllerde okunan basın açıklaması şöyle: “32 haftadır vergide adalet talebimizi çalıştığımız sağlık merkezlerinde, sağlık müdürlükleri ve vergi daireleri önlerinde dile getiriyoruz. Buna karışlık hükümet çalışanlardan alınan yüksek vergi yükünü azaltmak yerine, topluma yeni ek vergiler getiremeye çalışıyor. Gelir dağılımı bozulurken vergide adaletsizlik büyüyor. Hükümet, Savunma Sanayi Destekleme Fonu adı altında dolaylı ek vergileri, çalışanların sırtına yüklemek istiyor. Kredi kartlarından tapu harçlarına, oyuncaklardan SGK beyannamelerine, tapu harçlarından iğne ipliğe kadar yeni ek vergilerle derin yoksulluk yaşayan halkın nefesini tamamen kesecek düzenlemeleri hayata geçirmeye çalışıyor.”

ENDİŞE DUYUYORUZ

Devamında, “Her hafta yüksek kârlarına rağmen vergi ödemeyen şirketler ilan ediliyor. Peki, soruyoruz: Vergi affı, muafiyeti, istisnası, hibesi gibi adlarla hiç vergi ödemeyen ya da küçük miktarlarda göstermelik vergi ödeyen, yüksek kârlı ve ayrıcalıklı şirketlerin hangileri olduğu bilinmiyor mu? Bu şirketleri yıllardır kim koruyor? Bu soruları yanıtlamayanların tercihinin, çalışanlar üzerinden toplanan doğrudan ve dolaylı vergilerle Hazine kasasını doldurmak olduğunu görüyoruz. Toplumun beşte biri toplam gelirin yüzde 48,7’sini alırken, beşte biri ancak yüzde 6,1’ini alabiliyor. Vergide ve gelirde adaletsizlik sonucunda halkın yaşadığı derin yoksullaşmanın toplumda şiddet, hukuksuzluk, çeteleşme ve çürümeye vardığını üzülerek görüyoruz, endişe duyuyoruz” denildi.

EZİYET YÖNETMELİĞİ GERİ ÇEKİLMELİ

Aile hekimliği eziyet yönetmeliğine izin vermeyeceklerini vurgulayan sağlık çalışanları, “Aile hekimliği çalışanları her ay olduğu gibi dün de aldıkları ücretlerinin yüksek vergi kesintileri nedeniyle bir önceki aya göre nasıl daha da azaldığını görmüş oldu. Sağlık Bakanlığı geçen hafta yeni ödeme yönetmelik taslağıyla aile hekimliği çalışanlarından büyük ücret kesintileri yapmayı, iş ve gelir güvencesini tamamen ortadan kaldırmayı, mesleki bağımsızlığı yok saymayı, performans baskısıyla birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerini zayıflatan programını basına sızdırınca çalışanların büyük tepkisiyle karşılaşmıştı. Aile hekimliği çalışanlarının iş ve gelir güvencesini tamamen ortadan kaldıran, ücretlerini azaltan, ücret ve özlük haklarını performansa/keyfiyete göre belirleyen, hak kaybı yaratan, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerini zayıflatan, hem halka hem sağlık çalışanına eziyete dönüşecek ‘Eziyet Yönetmeliği’ geri çekilmelidir” bilgisini de paylaştı.

TOPLUMCU BİR SAĞLIK PROGRAMI HAYATA GEÇİRİLMELİ

Son olarak ise, “Emek-meslek örgütlerinin görüş ve önerilerinin dikkate alındığı, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirecek, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemsendiği, sağlık çalışanlarının haklarının korunduğu, tamamen kamu kaynakları ve eliyle toplumcu bir sağlık programı hayata geçirilmelidir. Talebimizi 32. haftada tekrar hatırlatıyoruz: Yüzde 35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz. Adaletsiz vergi uygulamasına karşı her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi talebimizi yineliyoruz. Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık çalışanları olarak 32 haftadır sürdürdüğümüz ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ eylemlerimizi taleplerimiz karşılanana kadar her çarşamba sürdüreceğiz. Gelirde ve vergide adalet sağlanması, toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için söz söylemeye, mücadele etmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz” çağrısı yapıldı.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.