Sosyal medya illüzyonu toplum psikolojisini olumsuz etkiliyor

Sosyal medya, günümüzde toplumun duygu ve davranışlarını önemli ölçüde etkileyen bir güç haline geliyor. Uzman Psikolog Selman Sonğur, sosyal medyanın bireylerin psikolojisi üzerindeki etkilerini değerlendirdi

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2024 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 15:50
Kaynak: MUHABİR MERVE AĞRIÇ
Sosyal medya illüzyonu toplum psikolojisini olumsuz etkiliyor

Muhabir - Merve Ağrıç / Sosyal medya ve televizyon, günümüzde bireylerin günlük hayatındaki duygu ve davranışlarını önemli bir ölçüde etkiliyor. Özellikle sosyal medyada sürekli olarak maruz kaldığımız içerikler ve gönderiler, toplumun ruh hali ve davranışları üzerinde belirleyici bir rol oynuyor. İzlediğimiz filmler dahi farkında olmadan ruh halimize ve psikolojimize yansıyor. Bu bağlamda, sosyal medya ve medyanın toplum psikolojisi üzerindeki etkisi gün geçtikçe daha fazla önem kazanıyor. Uzman Psikolog Selman Sonğur, sosyal medyada bireylerin çok iyi bir yaşantısı olmadığı halde öyle yansıttığını, bu durumda da bireyler arasında rekabetin başladığını ve bu davranışların psikoloji üzerinde olumsuz etkileri olduğunu aktardı. Uzman Psikolog Sonğur, “Liderlerin birbiriyle konuşması, iletişimi, mizaçları ve sosyal medyada, meydana gelen olumsuz durumların direkt olarak paylaşılması bireylerin duygularında büyük etki yaratıyor” dedi.

MEDYA, PSİKOLOJİ VE DAVRANIŞLARI DİREKT ETKİLİYOR

Sosyal medyanın insan psikolojisi konusunda önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren. Uzman Psikolog Sonğur, “Sosyal medya insan psikolojisinde oldukça etki yaratıyor. Liderlerin birbiriyle konuşması, iletişimi, mizaçları ve sosyal medyada, meydana gelen olumsuz durumların direkt olarak paylaşılması bireylerin duygularında büyük etki yaratıyor. Bazı insanların sosyal medya hesabından çok iyi bir yaşantısı olmamasına rağmen çok iyi bir yaşam standartı varmış gibi yansıtması bireylerde olumsuz davranışlara neden olabiliyor. Bazı bireylerde başkalarının mükemmel bir hayat yaşıyormuş gibi göstermesi, kendiyle kıyaslamasına sebep olabiliyor. Bu durumda da birey kendini yetersiz ve mutsuz hissetmeye başlıyor. Çevrede gelişen kötü yaşantı biçimleri, kavgalar ve gürültüler de duyguları kabartıyor. Örneğin bir maçta 2 takım arasında olumsuz bir durum meydana geldiğinde bu kahvehaneye yansıyor. Ancak birbirileriyle yakın ve sıcak davrandıklarında da aynı şekilde yansıyor. Bu nedenle medyada yaşanan durumlar direkt olarak bireyin psikolojisini ve davranışlarını etkileyebiliyor” dedi.  

SOSYAL MEDYANIN TOPLUM PSİKOLOJİSİNE ETKİSİ

Geçmiş yıllarda Amerika Birleşik Devleti’nin (ABD) Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin bir haberinde, Instagram'ın gençlerde anksiyete ve depresyon düzeyini artırdığı aktarılmıştı. Gazetede yer alan haberde, “Gençler, yaşadığı anksiyete ve depresyonun şiddetlenmesinden Instagram'ı sorumlu tuttu” denilmişti. Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalardan biri de İngiltere'de gençlerin yüzde 13'ü ve ABD'de yüzde 6'sının Instagram yüzünden kendilerini öldürme isteği duyduklarını da ortaya koymuştu. Bu nedenle toplumda sosyal medya kullanımı ve sosyal medya içerikleri bireylerdeki davranışları ve psikolojiyi önemli ölçüde etkiliyor.  Peki Türkiye’de sosyal medya kullanma oranı ne kadar? Sizin için araştırdık…

TÜRKİYE’DE SOSYAL MEDYA KULLANMA ORANI ARTIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 27 Ağustos 2024 tarihinde paylaştığı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması’nda, Türkiye’de internet kullanım oranının, 16-74 yaş grubundaki bireylerde 2023 yılında yüzde 87,1 iken 2024 yılında yüzde 88,8 olduğunu aktardı. Cinsiyet ayrımına göre ise 2024 yılında İnternet kullanım oranı; erkeklerde yüzde 92,2, kadınlarda yüzde 85,4 olarak görüldü.  Bireylerin en fazla kullandıkları sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları yüzde 86,2 ile WhatsApp, yüzde 71,3 ile YouTube ve yüzde 65,4 ile Instagram oldu. En fazla kullanılan sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları cinsiyete göre incelendiğinde; erkeklerin en fazla yüzde 89,5 ile WhatsApp, yüzde 74,7 ile YouTube ve yüzde 67,0 ile Instagram uygulamalarını, kadınların yüzde 82,9 ile WhatsApp, yüzde 68,0 ile YouTube ve yüzde 63,9 ile Instagram uygulamalarını kullandığı belirlendi.

Kaynak: MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.