Başkan Tugay’dan iktidara deprem mesajı: Kapanan kulaklar ne zaman açılacak?

İzmir Deprem Master Planı’nda konuşan Başkan Tugay, “4 sene önce ne kadar eksikse bugün de eksiklikler duruyor. O kapanmış olan kulakları ne zaman açacağız ve sesleri duyacağız. Türkiye bir deprem ülkesi” dedi

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 10:22
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 11:45
Muhabir: MERVE AĞRIÇ
Başkan Tugay’dan iktidara deprem mesajı: Kapanan kulaklar ne zaman açılacak?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Deprem Master Plan Çalıştayı’nın açılışına ev sahipliği yaptı. Bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Açılışa Tugay’ın yanı sıra İzBB Meclis Başkanvekili Altan İnanç, İzBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır, İzBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Elvin Sönmez Güler, CHP İzmir Milletvekilleri Tuncay Özkan ve Rıfat Nalbantoğlu, DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, STK’lar ve İzBB Daire Başkanları katılım sağladı.

MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI MI?

“Deprem ile ilgili olarak yapılması gereken mevzuat değişiklikleri yapıldı mı?” diye soran Başkan Tugay, “Oldukça yoğun bir katılım var bu da hepimizin depremle ilgili endişesini bir tarafta gösteriyor. Depremin İzmir için ne kadar önemli bir konu ve yapacağımız çok iş olduğuna dair belirti. 30 Ekim 2020 depremi, bize İzmir’de deprem durumunda yaşananları anlattı, yaşayarak gördük. O günden bugüne çok çaba gösterildi. Neticede 4 yıl geçti depremin ardından, 6 Şubat’taki korkunç deprem de bize çok şeyi gösterdi. Sorumuz şu dirençliliğimizi ne kadar arttırdık ve yaşanacak sorunlara ne kadar hazırız? Bu sorulara endişe ile cevap verileceğini düşünüyorum. Yapılması gereken mevzuat değişiklikleri yapıldı mı? Aldığımız gereken kararları aldık mı? Verileri yeterince hızlı ve kapsamlı aldık mı? Olası risklere karşı dirençli hale gedik mi? Elbette bir şey yapıldı ama görünen o ki yapılanlar yetersiz kaldı. 99’da yapılan master planının bugün için yeterliliğini kaybettiğine dair elimizde veri var. Bu nedenle yeni bir master planı yapacağız gibi görünüyor çünkü 99 yılından beri İzmir çok değişti” diye konuştu.

İŞ BÖLÜMÜ YAPSAK DAHA HIZLI İLERLERİZ

Tugay, “Ama bir yerden sonra bir şeyleri artık hakkıyla en iyi şekilde yapmak zorunda olduğumuza dair inançla bu çalışmayı yapmak istiyoruz. Yanımdaki hocalarımızın yüzlerine baktım. Hocalarımız, 'biz anlatacağız ama bir şeyler değişecek mi?' diye bir ifade var. ODTÜ elinden geleni yaptı ancak ne kadar mesafe aldığımızı konuşmak lazım. Hocalarımız TÜBİTAK adına bir araştırma yapıyorlar. Bizler kurum olarak bambaşka araştırma yapıyoruz. İki kurumun verileri ortak havuzda değerlendiriliyor. Böyle mi olması gerekiyor? İş bölümü yapsak daha hızlı ilerleriz. Yakın zamanda yaşanan Körfez konusunda da aynı şeyi söyledim. Bu ülke artık siyaset üzerinden falanca kurum, filanca merkezi ya da yerel yönetim diye ayrıştırma hatasından vazgeçmeli. Belediye başkanları olarak siz değerli katılımcılara ve halkımıza vereceğim en net mesaj budur. Bu ülkenin kaynakları kullanılıyor ancak bir şekilde ayrıştırılıyorlar. 2 farklı ülke varmış gibi 2 ayrı çalışma yapılıyor. İnsanların artık benim küçük iktidar alanlarım olsun başarılar bana ait olsun anlayışından vazgeçmesi gerekiyor. İklim krizi ile mücadele ederken de depremle ilgili hazırlık yaparken de siyaset üzerinden ayrışma olmaz. Rica ediyorum herkes kendine gelsin. Üniversitelerimiz, hocalarımı kurumlarımız var. İş birliği ile çok daha hızlı yol alınabilir. Biz 4 sene önce mevzuatla ilgili değişmesi gerekenleri Karşıyaka Belediyesi olarak bildirdik ama ne yapıldı? Hiçbir şey... 4 sene önce ne kadar eksikse bugün de eksiklikler duruyor. O kapanmış olan kulakları ne zaman açacağız ve sesleri duyacağız. Türkiye bir deprem ülkesi. Her gün bir yerlerde depremler oluyor. Ancak çok iyi biliyoruz ki İstanbul, İzmir gibi kentlerde bulunan fay hatları depremler üretecek. İzmir'in depremselliği ile ilgili yapılan çalışmalardan gördük ki bizim 6,5 üzerinde deprem üretecek fay hatlarımız var. Bu kaçınılmaz” değerlendirmesinde bulundu.

EMSAL SATIŞI TEPKİSİ

Tugay, “Kat sayısını önce 5’e düşür sonra unutuldu diyerek 8’e çıkar anlayışı ile yönetilmeyi hakketmeyen insanlar yaşıyor bu ülkede. Mevzuatta öyle ki bir binanın hangi noktada hangi problemlerle depreme dayanıksız olduğu tanımlamaları yetersiz. Karşıyaka’da binanın betonarme yapısı sağlam olanlar güven hissederek oturuyor ancak temelde yapılan çalışmaların yeterli olmadığı ya da korozyon etkisiyle risk ortaya çıktığını anladık. Biz insanları sözlü olarak ikna etmeye çalışıyoruz ancak bunun mevzuatta bir karşılığı olmalı. 8-10 kişinin yaşadığı binalarda insanlara kendinizin anlaşı demek yerine çözüm için yardımcı olunması gerekiyor. 30 Ekim Depremi’nden sonra biz binalara emsal artışı vermek zorunda kaldık çünkü kimse yardımcı olmuyordu. Ancak İzBB öyle bir eleştiriye maruz kaldı ki… Yapabileceği tek iş emsal artışıydı, doğru muydu? Değildi. Binalara emsal artışı verip katlarını yükseltmek şehrimizin bazı bölgeleri için vahim bir hatadır. Orada daireniz olabilir, mülkiyet hakkınıza saygı duyuyoruz ama o bina yıkılır ev altında kalırsanız biz bunu açıklayamayız. O nedenle ne istediğinizin farkında olun. İnsanların gözünü boyayarak nereye kadar gidebiliriz? Olmaz böyle şey, bunu sadece İzmir için değil Türkiye için söylüyorum. Bundan sonra doğru olduğunu inandığımız şeylerin arkasında durup doğrusunu yapalım. Ben belediye başkanı olarak doğru olduğuna inandığım şeylerin arkasında duracağım. Ortak dertlendiğimiz birçok bilim insanı, odalarımız burada. Bu dönem bir şeyleri değiştirmenin ve düzeltmenin dönemi olsun. Söylenen yalanlara kimse inanmasın, kim yalan söylüyorsa hepimiz bilelim, görelim. Bu toplantı gerçekten bir sonuca ulaşmak için yapılıyor. Kanun, mevzuat değişikliği bekliyoruz diye de durmayacağız. Evet bekliyoruz, Türkiye’nin buna ihtiyacı var ancak kötü bir olay yaşanırsa onların utancı olacak. İmar affında olduğu gibi. Onlar da kulaklarını açsın ve insanların binalar altında ölmesine sakat kalmasına izin vermeyelim. 6 Şubat depreminde bu salonda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız bu salonda bizlerle toplantı yaptı, atladım arabaya gittim. Durum çok kötüydü, ben o depremden sağ kalan insanların iyi yaşadığına inanmıyorum. Çok kötü durumlar yaşandı. Ciddi olarak sorun çözmek için çalışmalıyız. Bir şeyleri çok akıllıca yönetmemiz lazım, o nedenle bilim ve akıl çok önemli. İzmir’de kaç tane binanın deprem riski nedeniyle boşaltılması, yeniden yapılması, konumlarının değiştirilmesi katlarının azaltılması gerektiğini bilmiyorum. Ama şunu biliyorum, bir tane evin deprem riski olduğu halde boşaltamadığımız evlerin kolonlarını güçlendirirsek depremde belki yine o bina hasar alacak ama insanlar katlar arasında sıkışmadan hayatlar kurtarılacak. Ya hep ya hiç demeden ara çözümler üretmemiz lazım. İzmir’de bir ay üç ay sonra deprem olmayacağını nereden bilebiliriz? Kökten binaları yık yap yetiştiremeyiz ancak seyir mi edeceğiz? Hayır, ara çözümler üreteceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.