Bilim Kurulu üyelerinden İzmir Körfezi için öneriler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, İzmir Körfezi'ndeki kirliliği mercek altına almak amacıyla oluşturulan Bilim Kurulu'nun ilk toplantısı tamamlandı

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 15:46
Kaynak: AA
Bilim Kurulu üyelerinden İzmir Körfezi için öneriler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ın başkanlığında 35 bilim insanı ve yetkililerin katılımıyla 17-18 Eylül'de bir toplantı gerçekleştirdi.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan, toplantıda farklı disiplinlerden bilim insanları tarafından oluşturulan 3 çalışma grubunun çalışma yürüttüğünü hatırlatarak, "Körfez ekosisteminde yaşanan sıkıntıların giderilmesine yönelik acil olarak ele alınması gereken konuların yanında, orta ve uzun vadede yapılması gerekenlerle ilgili görüşlerimiz ilettik. Tüm grupların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, görüşler irdelenip rapor haline getirilerek Bakanlık yetkililerine iletildi. Toplantı sonunda çok sayıda bilim insanın değerli görüşleri ile oluşturulan raporun, körfezdeki kalıcı düzelmenin önünü açacak adımlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

KRONİK BİR HAL ALDI

İzmir Körfezi'nin durumunun kronik bir hal aldığını kaydeden Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın ise, "Bu bölgeyi iyileştirmek için ilk yapılacak, karasal bölgeden bütün şehirsel, endüstriyel, tarımsal girdilerin tamamen kesilmesi, herhangi bir kirlilik yükü verilmemesi. Arıtmanın iyi çalışması ve kapasitesinin arttırılması, ardından iç körfezde dip taraması yapılarak çıkan malzemeyi karada bertaraf etmek lazım. Bunlar yapılsa dahi sonrasında karasal baskıyı ve girdiyi azaltmanın sürekli hale getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde birkaç yıl sonra iç körfez gibi orta ve dış körfezdeki kirliliği konuşuyor olacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.