Çöpün başkentinde 32 yıllık borç taşınmaz takası ile ödenecek

Pirim borçlarına karşılık SGK’ya taşınmazlarını teklif eden Çiğli’de Harmandalı çöplüğünün kapatılması beklenirken yeni çöp döküm sahası açılmasına tepki gösteren Mürşit Avcı, Çiğli’yi “Çöpün başkenti” olarak tanımladı

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2024 18:31
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2024 19:50
Muhabir: BERKAY ERDEN
Çöpün başkentinde 32 yıllık borç taşınmaz takası ile ödenecek

Çiğli Belediyesi’nde Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın birinci oturumu Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Başkan Yıldız’ın Yaşlılar Günü’nün önemine dikkat çektiği açılış konuşması ile başlayan meclis oturumunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Pirim borçları ve Harmandalı çöplüğü geniş yer tuttu. Borçların ödenmesi için taşınmazların borç karşılığı devredileceğini söyleyen Başkan Yıldız “Sosyal medyaya inanmayın” derken; Harmandalı’yı gündeme getiren Mürşit Avcı ise Çiğli’nin çöpün başkenti olduğunu söyledi.

Çarşı merkez birkaç ailenin elinde

Gündem maddelerine geçilmeden önce sunulan önergelerin okunduğu oturumda AK Partili Sezgin Özgen, Çarşı merkezini gündeme taşıdı. Çiğli Çarşısı’nın merkezinde imar planı olmayan bir bölge olduğuna dikkat çeken AK Partili Meclis üyesi Sezgin Özgen verdiği önergede, “Çarşı merkezde 15 yıldır imar planı olmayan bir yerden bahsediyoruz. Geçen 15 yılda burası plana konu edilmedi yok sayıldı. Burada bir kentsel tasarım projesi yapılmalı, bir yarışma açılabilir” şeklinde konuştu.

AK Partili meclis üyesinin önergesi hakkında açıklama yapan Başkan Yıldız, “Orada 3-4 ailenin çok önemli mülkleri var bu ailelerin birinin temsilcisi ile konuştuğumda uygun bir çözüme ulaşabileceğimiz yönünde konuştuk” dedi.

Rekabet ortamı oluşmazsa satış tekrar iptal olabilir

Oturumun ilk gündem maddesi olan Emlak ve İstimlak Müdürlüğü'nün, mülkiyeti Çiğli Belediyesi'ne ait 22169 ada 1 parselde, kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereği belediyenin hissesine düşen bağımsız bölümlerin satışı ile ilgili konunun görüşülmesine geçildiğinde söz alan Özgen, bu bölgeyi kangren haline gelmiş olarak tanımlayarak, “Buranın ruhsatının 2001 yılında kesilmiş. Normal şartlarda bu yapı ruhsatı çoktan iptal edilmeliydi. Komisyon incelme yaparken daire başı aylık 100 dolar gibi bir ceza var üst üste konulunca çok fazla yapar hukuk komisyonu bunu da incelemeli. Burada yapılan sözleşme iptal edilebilir mi” şeklinde görüşlerini aktardı.

Gündem maddesi hakkında konuşan Başkan Yıldız, “98’den beri sürünmecede kalmış bir konu. Avukat üyelerimizle çalışmalar yaptık. Burada 2017’de yenileme yapılmış, tapular çözüldü. Normalde 2013 yılında alınmış karar var ancak istenilen rakam ve rekabet ortamı oluşmadığı için önceki dönemde satış iptal edilmiş” diyerek bilgiler aktardı.

Gündem maddesi hakkında söz alan bir diğer isim olan AK Partili Meclis Üyesi Kadir Önler, ''Bizlerin araştırmalarına göre 30 bin metrekarelik inşaat alanı çıkıyor. Burada 70 daire çıkıyor Belediyeye” dedi.

AK Partili üyenin konuşması devam ederken araya giren Başkan Yıldız “Öyle değil daire sayısı. Vakti gelince açıklayacağız açık teklif usulü ile satışını yapacağız rekabet ortamı oluşmazsa satış iptal olur. Sağda solda dönen açıklamalara itibar etmeyelim” diye cevap verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Alev Koç, “Kaygılarınızı anlamlı buluyorum. Özgür Kaner bugün aramızda değil ama kendisi de bu konularda konuştuk bir hukukçu olarak. Bir sonraki mecliste detaylı şekilde vereceğim yanıtları. Belediyelere belediyeye kanunun dışında vatandaşlara konut verme zorunluluğu var” dedi.

32 yıllık borç

Gündem maddelerinin altıncı maddesi olan SGK’ya olan prim borçlarının ödenmesi için taşınmaz satışını içeren madde hakkında konuşan CHP'li Meclis Üyesi Bülent Bingöl, var olan borcun yıllardır birikmiş bir borç olduğunu belirtip konu hakkında rivayetler döndüğünü dile getirdi. “Hak etmediğimiz şekilde eleştiri alıyoruz. Çiğli Belediyesi’nin 1 milyar 261 milyon Türk Lirası borcu var buna ana para olarak bakınca 600-700 milyonluk bir borç var maalesef bu birikmiş bir borç. Biz bunu ödemek zorundayız. Bu ülkenin anayasasında yazıyor biz bunu 32 yıldır ödeyememişiz. Biz bu malları satmıyoruz devrediyoruz” dedi.

Manisa çöplere talip

Gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından dilek ve temenni bölümüne geçilen mecliste söz alan AK Parti'li Meclis Üyesi Mürşit Avcı, tekrar Harmandalı’yı gündeme getirdi. Avcı, “Biz çöplüğün kapatılmasını beklerken yeniden alanların oluşturulması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Çevre mühendisi olduğunuz için size güveniyoruz. Eylemler başladı katılıyoruz. Her Pazar günü saat 5’te halk olarak orada irade gösteriyoruz. Büyükşehir mutlaka yeni alanlar oluşturmak zorunda. 20-30 tane yer gösterilebilir. Gelişmiş ülkelerde çöpler yakılıyor. Biliyoruz ki Manisa İzmir’in çöpüne talip gerekirse onlara verelim. 30 yıldır çiğli çöpün başkenti. Çiğli 30 yıldır çöp ile anılıyor. İkinci bir konuda işçilerin alın teri kurumadan emeğinin karşılığının verilmesi lazım. İşçilerimiz ödeneklerini alamadıkları için iş yavaşlatma eyleminde bulundu. Evka 5’te çöp dağları oluştu. Her eylem yapılabilir ancak halk sağlığı açısından işçi kardeşlerimiz farklı bir eylemde bulunabilirler” şeklinde konuştu.

Avcı’nın ardından Harmandalı hakkında konuşan Başkan Yıldız, “2018 yılında dönemim Büyükşehir Başkanı Menderes’teki başvuruları Tunç Soyer döneminde de devam etti. Ancak alana 3 kilometre mesafede olan zeytin ağaçları nedeniyle ÇED başvurusu ne yazık ki olumsuz sonuçlandı. İBB’nin planını bütçesini ayırdığı üçüncü çöp döküm alanı projesi havada kaldı. Başkanımızın doktor olması nedeniyle hassasiyeti var. Cemil Bey ile en son yaptığımız görüşmede gerekli hassasiyeti göstererek aşamaları tek tek muhtarlarla da paylaşılacağını söyledi” dedi.

Kimseye peşkeş çekilmedi

Dilek ve temenni bölümünde konuşmasına devam eden Başkan Yıldız SGK borçları karşılığında taşınmazların SGK’ya teklif edildiğini belirterek şu sözleri söyledi; “Hafta sonu bir arkadaş önümü kesti Menemen belediyesinde çalıştığını söyleyen bir arkadaşımız 3 aydır maaş almadığını belirtti. Cuma günü biz de sadece maaşlar değil tüm alacakları kapattık. SGK’ya olan borçların acilen toplanması için çok hızlı bir şekilde burada olağanüstü olarak toplandık. Sosyal Medyada spekülasyonlar dönüyor. Buradaki tüm meclis üyelerinin hepsi size bilgi verecektir. SGK’ya olan ana borcumuz 600 milyon lirayı ödemek adına takas teklifine gittik. Yani bir yere peşkeş çekilmedi. SGK’ya arsalarımız teklif ettik onların kabul edip etmeyeceği ilerleyen günlerde belli olacak”

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.