Ege'de Atatürk, Milli Egemenlik ve Cumhuriyet konferansı

Ege Üniversitesi'nin geleneksel “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” etkinlikleri kapsamında; İzmir Valiliği, EÜ Edebiyat Fakültesi ile Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde “Atatürk, Milli Egemenlik ve Cumhuriyet” konulu konferans düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 16:28
Kaynak: Ege Ajans
Ege'de Atatürk, Milli Egemenlik ve Cumhuriyet konferansı

Ege Üniversitesi'nin geleneksel “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” etkinlikleri kapsamında; İzmir Valiliği, EÜ Edebiyat Fakültesi ile Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde “Atatürk, Milli Egemenlik ve Cumhuriyet” konulu konferans,  Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Etkinliğe; EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cihan Özgün, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Karakaş, akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı da konferansta konuştu. 

Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cihan Özgün; inanç, irade ve akıl motivasyonuyla Türk milletinin kazandığı Kurtuluş Savaşı sonrasında, Türk halkı için en uygun ve en onurlu yönetim şeklinin Cumhuriyet olduğunu belirtirken, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı, konferansta Atatürk’ün fikirleri, Kurtuluş Savaşı süreci ve Cumhuriyet’in kuruluşuna giden yolu detaylı bir şekilde ele aldı. Atatürk’ün okuduğu eserlerin, özellikle laik ve modern düşüncenin temellerinin atılmasında etkili olduğunu söyledi. Prof. Dr. Arı, Nutuk eserinin yazılış amacını, geleceğe yönelik mesajlarını, içeriğini ve Atatürk’ün düşünce sisteminin önemli bir eseri olduğunu anlattı. 

Prof. Dr. Arı, Atatürk önderliğinde yapılan stratejik hamleleri, Amasya, Erzurum, Sivas gibi kongrelerin önemini, milli egemenliğin sağlanması için verilen mücadeleyi detaylarıyla paylaşırken ayrıca; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının tarihi önemi, Meclis’in kuruluşunda benimsenen ilkeler, Cumhuriyetin ilanının arka planı, nedenleri ve tarihsel bağlamı, Atatürk’ün Cumhuriyet ile ilgili düşünceleri ve hedefleri konuştu. 

Cumhuriyet’in kazanımlarına da değinen Prof. Dr. Kemal Arı, toplumsal değişim ve modernleşme adımları, kadın hakları, eğitim reformları ve ekonomideki dönüşümleri dinleyenlerle paylaşarak,  illi egemenlik kavramının yerleşmesinden ve demokrasinin gelişiminden de bahsetti. Atatürk’ün idealleri, laiklik, uluslaşma ve bağımsızlık kavramlarını değerlendiren Prof. Dr. Arı'nın ardından EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, kendisine katkılarından ötürü “Teşekkür Belgesi” takdim etti.

Kaynak: Ege Ajans

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.