Ege’de kadavra bağışının önemi anlatıldı

Ege Üniversitesi’nde Dünya Anatomi Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte kadavra bağışının önemi vurgulandı

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 16:25
Kaynak: BÜLTEN
Ege’de kadavra bağışının önemi anlatıldı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı ile Girişimsel Anatomi ve Plastinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği iş birliğinde ‘Dünya Anatomi Günü’ dolayısıyla etkinlik düzenledi. Etkinliğe, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Burcu Barutçuoğlu, Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörü Doç. Dr. Tahir Atik, Ege Üniversitesi Girişimsel Anatomi ve Plastinasyon Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Okan Bilge,   Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Ertürk, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Genel Sekreteri ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Üzel,  Bornova İlçe Sağlık Müdürü Dr. Tevfik Oğuz, akademisyenler, bağışçılar ve öğrenciler katılım gösterdi.

okan bilge

Amacımız toplumsal farkındalık

Etkinlikte konuşan Ege Üniversitesi Girişimsel Anatomi ve Plastinasyon Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Okan Bilge, “Ulusal ve uluslararası alanda pek çok dernekle birlikte eğitimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu eğitimlerimizde kadavra çok önemli bir yere sahip. Çünkü en az komplikasyonla en başarılı şekilde hastayı tedavi edebilmek çok iyi bir temel bilgiden geçiyor. Yurt dışından kadavra satın alımı hem üniversiteler için ekonomik anlamda bir yük oluşturuyor hem de etik anlamda soru işaretleri barındırıyor. Yaptığımız çalışmaların ana hedefi, beden bağışıyla alakalı toplumsal farkındalığı artırmaktır” dedi.

mete ertürk

“Hiçbir maket kadavranın yerini tutamaz”

Kadavra bağışının önemini anlatan EÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Ertürk “Hiçbir maket, model ve bilgisayar programı kadavranın yerini tutmaz. Kadavra üzerinde çalışmalar yapılarak yeni cerrahi teknikler geliştirilebiliyor. Bu sene yapılan 5 adet beden bağışı paha biçilemez bir öneme sahip. Beden bağışçılarımızı rahmetle anıyor, ailelerine de kurumumuz ve öğrencilerimiz adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

mehmet üzel

Türkiye’de kadavra bağışı yeterli sayıda değil

Ege Üniversitesinin anatomiye dair çalışmalarda öncü üniversitelerden biri olduğunu aktaran Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Üzel konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Ne kadar bağış alsak da Türkiye koşullarına göre yeterli sayıda kadavramız var desek de ideal sayıların çok uzağındayız. Bu noktada bağış yapan aileler çok önem taşıyor. Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği olarak 8 Ekim’de 30 yaşımızı doldurduk ancak en az 15 -20 yıldır hâlâ her toplantımızda, resmî kongrelerimizde, özel oturumlarımızda raporlar hazırlayarak yasal olanakları nasıl iyileştirebileceğimizi, kişilerin beden ve organ bağışlarından haberlerinin olmasını nasıl sağlayabileceğimizi tartışıyoruz’’

kadavra

“İyi bir teorik bilgi, iyi uygulamalarla pekişir”

Bornova İlçe Sağlık Müdürü Dr. Tevfik Oğuz da beden bağışının eğitimdeki önemine ve organ bağışının insan hayatına sağladığı değere dikkat çekerken EÜ Tıp Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Tunahan Şekerli, “İyi bir teorik bilgi, iyi uygulamalarla pekişir. İyi bir uygulama, hekimin kişiliğini oluşturur. Hekimin kişiliği, iletişim sorunlarını çözer. İyi bir iletişim, doğru tedaviye yönlendirir ve nihayetinde doğru tedavi, hastayı iyileştirir’’ diye konuştu.

“Bedenimizin toprakta çürümesine razı olmadık”

Kadavra bağışçısı Nigar Öztekin ise şöyle konuştu; “Eşimin ve benim ruhumuzun bu dünyadan göçüp gittikten sonra bedenimizin toprakta çürümesine gönlümüz razı olmadı. Çünkü organ bağışı ve kadavranın ne kadar önemli olduğunu biliyorduk. Bu yüzden 15 yıl önce eşimle beraber Ege Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı’na gelerek müracaatta bulunduk ve kartlarımızı aldık”

Etkinlik sonunda bağışçı ailelere “Teşekkür Plaketi” verildi.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.