Ege’de Tarihsel Süreçte Anadolu’da Atık Yönetimi sergisi

Ege Üniversitesinde ‘Küçük Menderes Bölgesindeki Kırsal Yerleşim Yerlerinde Atık Giderme Alışkanlıklarının Geçmişten Günümüze Karşılaştırılması’ isimli TÜBİTAK 3005 projesi kapsamında Tarihsel Süreçte Anadolu’da Atık Yönetimi sergisi düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2025 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2025 15:58
Kaynak: BÜLTEN
Ege’de Tarihsel Süreçte Anadolu’da Atık Yönetimi sergisi

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) iş birliğiyle yürütülen “Küçük Menderes Bölgesindeki Kırsal Yerleşim Yerlerinde Atık Giderme Alışkanlıklarının Geçmişten Günümüze Karşılaştırılması” adlı TÜBİTAK 3005 projesi kapsamında, "Tarihsel Süreçte Anadolu’da Atık Yönetimi" başlıklı sergi açıldı. EÜ Edebiyat Fakültesi Fuaye Alanı’nda gerçekleştirilen sergi, EÜ İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Olcay Pullukçuoğlu Yapucu ve DEÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Özmıhçı'nın küratörlüğünde düzenlendi. Sergiye, EÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü ve çok sayıda akademisyen ile öğrenci katılım gösterdi.

sergi

DEÜ İLE EÜ’DEN ORTAK ÇALIŞMA

Sergi hakkında konuşan Doç. Dr. Pullukçuoğlu Yapucu şu ifadeleri kullandı;

“Bu bir TÜBİTAK Projesi. Bizler disiplinlerarası bir proje gerçekleştirdik. Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi ile Çevre Mühendisliği Bölümü, İstatistik Bölümü ve Tarih Bölümleri olarak TÜBİTAK’a ortaklaşa başvurduk. Bu proje, sosyal bilimlerin de uygun gördüğü TÜBİTAK 3005 projesidir. Sergimiz, hazırladığımız proje ekibimizin sahadaki çalışmalarını özetleyen fotoğraflardan oluşmaktadır. Materyallerimizi sergilemek, yeniden değerlendirme ile neler yapılabilir ana hatlarıyla görmek istedik”

sergi

HEDEF ATIK SORUNUNA BİR ÇIKIŞ YOLU ARAMAK

TÜBİTAK 3005 projesi ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Pullukçuoğlu Yapucu ise şöyle konuştu;

“Hedefimiz geçmişin unutulmuş atık giderme alışkınlarının günümüze nasıl uyarlanabildiğini görmektir. Elbette ki bu bir çıkış yolu. Gezegenimizin geldiği nokta ortada. ‘Atıktan nasıl kurtulabiliriz?’, ‘Geçmişte bu soruna nasıl bir çözüm üretilebiliyordu?’ gibi sorular üzerine bir çalışma yapmayı hedefledik. Çalışmalarımıza 2022 yılında başladık ve sahada devam ettik. Küçük Menderes Bölgesini ele aldık. O bölgede kırsalda yürüttüğümüz çalışmalarda hatırlanan atık giderme alışkanlıklarını derlemeye çalıştık ve günümüz teknolojisi ile kayıt altına aldık. Geçmişin alışkanlıklarıyla günümüzü bu şekilde karşılaştırmaya çalıştık. Şimdi ise köylere giderek gençlere yönelik eğitimler veriyoruz. Önümüzdeki günlerde İzmir’in Bayındır ilçesine birkaç okulda eğitim vermek için gideceğiz. Hedefimiz atık sorununa bir çıkış yolu aramaktır”

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.