Egeli akademisyenlerin çevre dostu tarım projesi TÜBİTAK’tan destek aldı

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hichem Moulahoum’un yürütücülüğünü üstlendiği çevre dostu tarım projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 15:23
Kaynak: BÜLTEN
Egeli akademisyenlerin çevre dostu tarım projesi TÜBİTAK’tan destek aldı

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hichem Moulahoum’un “Çevre Dostu ve Multifonksiyonel Titanyum Nanopartiküllerin Yeşil Kimya ile Sentezlenmesi ve Agronomik Ürünlerde Bitki Büyümesi ve Patojenlere Karşı Koruma Etkinliklerinin Belirlenmesi” başlıklı projesi TÜBİTAK- ARDEB 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

“Tarımsal üretimde sürdürülebilirliği artırmayı hedefliyoruz”

Projeyle birlikte doğal bitki özleri ve gıda atıklarından elde edilen çevre dostu yeşil titanyum dioksit nanopartikülleri kullanarak tarımda devrim yaratmayı amaçladığını belirten Dr. Moulahoum şöyle konuştu;

“Öncelikle bu proje ile sentetik pestisitlerin yerine çevre dostu ve maliyet etkin bir alternatif sunarak tarımsal üretimde sürdürülebilirliği artırmayı hedefliyoruz. Bu sayede, pestisit ve gübre kullanımı ile ilişkili çevresel kirliliğin azaltılması planlanıyor. Ayrıca, bu projede geliştirilecek olan preparat, hem pestisit hem de besin takviyesi olarak kullanılabileceği için çiftçilerin maliyetlerini düşürecek ve verimliliği artıracak”

“Türkiye'ye tarım ve sanayi alanında katkı sağlayacak “

Projenin Türkiye'ye tarım ve sanayi alanında önemli katkılar sağlayacağını belirten Öğretim üyesi Dr. Hichem Moulahoum, “Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası kapsamında, ileri teknoloji gübrelerin geliştirilmesi ve nanogübrelerin ekonomik ve ekolojik üretimine yönelik teknolojilerin geliştirilmesi projenin temel hedefleri arasındadır. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Konuları doğrultusunda, yenilikçi biyolojik mücadele yöntemleri ve biyopestisitlerin geliştirilmesi, tarım ve gıda sektörü atıklarından biyogübre ve biyoaktif madde üretimi projemizin ana bileşenlerindendir. 12. Kalkınma Planı Öncelikli ve Kilit Teknoloji Alanları dahilinde, ileri malzeme teknolojileri ve gıda güvenliğine yönelik yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi, bitkisel kaynaklardan değerli kimyasalların elde edilmesi projenin hedefleri ile örtüşmektedir. Projenin çok yönlü yapısı, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini çekerek genç araştırmacılara önemli deneyimler kazandıracak ve onları bilimsel araştırma dünyasına hazırlayacak. Bu proje, Türkiye'de tarım ve sanayi alanında önemli katkılar sağlayacak” dedi.

Türkiye'nin ekonomik ve endüstriyel gelişimi için önemli

Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Fen Fakültemiz öğretim üyesi Dr. Hichem Moulahoum ve ekibinin TÜBİTAK tarafından desteklenen bu projeleri sadece bilimsel alanda değil, aynı zamanda Türkiye'nin ekonomik ve endüstriyel gelişimine de önemli katkıda bulunacak. Akademisyenlerimizin projelerinin desteklenmesi Ege Üniversitesi ve Türkiye'nin bilimsel araştırmalarındaki liderliğini bir kez daha ortaya koyuyor. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.        

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.