İzmir'de otizmli çocuğa cinsel istismar davasında emsal karar

İzmir'de görülen otizmli çocuğa cinsel istismar davasında emsal karar çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 16:59
Kaynak: HABER MERKEZİ
İzmir'de otizmli çocuğa cinsel istismar davasında emsal karar

AYSELİN UZUN / İzmir'de otizmli çocuğa cinsel istismar suçundan yargılanan eğitmen U.E. davasında 7 yıl sonra emsal karar verildi. Önceki duruşmalarda hakkında verilen 30 yıl hapis cezasının bozulmasının ardından bugün Bayraklı Adliyesi 12. Ağır Ceza Mahkemesin'de tekrar hakim karşısına çıkan U.E. için 30 hapis cezası uygun görüldü. Kararın ardından açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri İzmir Temsilcisi Tülin Osmanoğulları, “Bu davanın kararı bunun gibi birçok davaya ışık tutar niteliktedir” dedi.

EMSAL KARAR

Otizmli çocuğa cinsel istismar suçundan yargılanan eğitmen U.E. davasından 7 yıl sonra emsal karar çıktı. Önceki duruşmalarda hakkında verilen 30 yıl hapis cezasının bozulmasının ardından bugün Bayraklı Adliyesi 12. Ağır Ceza Mahkemesinde tekrar hâkim karşısına çıkan U.E., 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Davayı başından bu yana takip eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri İzmir Temsilcisi Tülin Osmanoğulları karara giden yolda 7 yıl boyunca aralıksız mücadele edildiğine vurgu yaparak, bundan sonraki benzer davalar için de önemli bir emsal karar alındığını belirtti.

KARARI ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Osmanoğulları, mahkeme tarafından verilen kararın önemine dikkat çekerek, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri olarak bugüne kadar takip ettiğimiz A.T.’nin cinsel istismar davası tam 7 yıldır sürüyor. 7 yıl önce daha küçük olan yüzde 98 otizmli bir çocuğun davasıydı bu. Buradan bir emsal karar çıktı. İstismar davalarında mutlak delil diye bir kural çıkarıldı ve ondan sonra bütün davalar sonuca hasret kaldı. O yüzden buradan çıkan emsal kararı çok önemsiyoruz. Çünkü bu davada sanık hiçbir indirim uygulanmadan 30 yıl hapis cezası almıştır. Ancak bu cezayı alması için yedi yıl boyunca kesintisiz mücadele verilmiştir. İşte bu yüzden bu davanın kararı bunun gibi birçok davaya ışık tutar niteliktedir” açıklamasında bulundu.

ASLA GÖZ YUMMAYACAĞIZ

Davayı takip eden bir diğer dernek olan KEDİ-Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihdam- Otizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu ise, “Yargıtay’dan dönmesinin ardından izlediğimiz dava boyunca sanık suçsuz olduğunu iddia etti. Ancak hukukta kanıt olarak kullanılması şartlara bağlı olan ses kaydı bu davada en önemli delil oldu. Çünkü evladımız kendini ifade etme, başına gelenleri doğru yorumlama konusunda güçlük çekiyordu. Tam da bu nedenlerle, dava konusu olsun olmasın, idari soruşturma kapsamında kalsın kalmasın, özel eğitim öğrencilerinin konu olduğu fiziksel ve psikolojik şiddet ve bu davada olduğu gibi maalesef cinsel istismar iddialarının açıklığa kavuşması için camia olarak net bir talebimiz var. Özel gereksinimli bireylerin kamu hizmeti ve eğitim aldığı her ortamın güvenlik kamerasıyla korunması gerekmektedir. Market sırası, apartman girişleri dahil her yerimiz kamerayla çevriliyken, kendini ifade edemeyen bu bireylerin yaşam hakkı için alınacak kamera tedbirinin özel hayatın gizliliğini ihlal olarak kabul edilemez. Bizler, özel eğitim kurumlarında güvenlik kameralarının kurulmasını talep ederken, sadece bir sistem istemiyoruz, biz özel gereksinimli bireylerin, ailelerinin ve toplumun haklarının korunmasını istiyoruz.  Bu nedenle yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Özel eğitim kurumlarında güvenlik kameralarının yerleştirilmesi konusunda derhal harekete geçin. Unutulmamalıdır ki, yaşam hakkı, eğitim hakkı ve eğitime erişim hakkı sadece yasalarla değil aynı zamanda uygulamalarla güvence altına alınmalıdır. Bu hakların ihlaline asla göz yummayacağız” dedi.

NE OLMUŞTU? 

Sanığın mahkumiyet kararı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozuldu ve dava, İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde, 27 Ocak 2023 tarihinden itibaren, yeniden görülmeye başlandı. 17 Temmuz 2024 tarihinde yapılan 7’nci celsede, savcı mütalaasının hazır olduğunu belirtmiş ve bir önceki kararda olduğu gibi; sanığın nitelikli cinsel istismar suçundan cezalandırılmasını ve öğretmen olması nedeniyle cezanın artırılmasını talep etmiş, sanık avukatının mütalaaya ilişkin savunma yapmak için süre istemesi üzerine duruşma, 9 Ekim 2024 tarihine ertelenmişti. 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.