İzmir'in tescilli Kavacık üzümünde bağ bozumu başladı

İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı kırsal Kavacık Mahallesi'nde yetiştirilen ve coğrafi işaretle tescillenen Kavacık üzümünde üreticiler bağ bozumuna başladı. Üreticiler herhangi bir dolu ve şiddetli sağanak yağışa karşı asmalarını çuvallarla korudu.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2024 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2024 14:43
Kaynak: AA
İzmir'in tescilli Kavacık üzümünde bağ bozumu başladı

Kavacık Mahallesi, Çatalca Dağı'nın eteklerinde kurulu 850 metre rakımda üzümü, domatesi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor ve şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler için güzel bir seçenek oluyor.

Kavacık Mahallesi’nin en önemli geçim kaynağı, 2019’da Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen, rengi, aroması ve lezzetiyle dikkat çeken Kavacık üzümü.

Üreticiler bu yıl her ne kadar sıcak havadan dolayı bağ bozumuna erken başlasa da birden bastıran dolu ve şiddetli sağanak yağışa karşı da tedbirli davranıyor.

Hem geçim kaynakları üzümü dalındayken koruyabilmeyi hem de hasat zamanını uzatmayı amaçlayan üreticiler meyve tutan asmaların üzerine çuval örterek koruyor.

Kavacık Muhtarı Hüseyin Yalçın, köylerinin üzümle özdeşleştiğini, bu üretimin yaklaşık 80 yıl önce sultani cinsiyle başladığını aktardı.

Her asma için ayrı çuval kullanıyoruz

Razakı ve aşılama yoluyla "enfes" üzüm çeşidine geçtiklerini aktaran Yalçın:

"Gayet iyi bir verim almaktayız. Hasat, normalde 15 Ağustos gibi başlar ama iklimden kaynaklı bu yıl ağustosun ilk günlerinde başladı. Tahmini kasımın ortasına kadar devam eder. Sonbaharda üzümleri korumak için geliştirdiğimiz bir yöntemimiz var. Arazi yapısı nedeniyle bağı tümüyle örtü altına almak mümkün değil o yüzden her asma için ayrı çuval kullanıyoruz. Üzümün doludan, kırağıdan, yağmurdan ya da aşırı güneşten etkilenmemesi için bulduğumuz bir yöntem." şeklinde konuştu.

Yalçın, mahalle sakinlerinin hasat bitene kadar gece nöbeti tuttuklarını, böylece domuzların bağlara zarar vermelerine engel olduklarını da açıkladı.

Kavacık üzümü, çevredeki üzümlerden çok farklı, Allah vergisi bir güzelliği var

Üretici Adem Çöpçü de ata mesleği üzüm üreticiliğini ailesiyle devam ettirdiğini ifade etti.

Mahallede hemen hemen herkesin bu işi yaptığını, günün ilk ışıklarıyla hasada başladıklarını aktaran Çöpçü, "Sabahleyin kesime başlıyoruz, erken saatte kesilirse üzüm güzel oluyor. Ondan sonra eve götürüp temizlemesini yapıyoruz. Sonra hale gönderiyoruz ya da köyde kooperatif alıyor, ona veriyoruz. Kavacık üzümü, çevredeki üzümlerden çok farklı, Allah vergisi bir güzelliği var." dedi.

Çöpçü, son yıllarda domuz saldırılarının oldukça arttığını ve bunun için önlemler aldıklarına dikkat çekerek, "Gece genelde bekliyoruz bağı, domuz gelmesin diye hatta kendi imkanlarımızla tel falan da çektik. Eskiden de vardı ama bu son yıllarda çok yaygınlaştı." diye konuştu.

Arazilerinin küçüklüğü sebebiyle çok fazla ürün alamadıklarını ifade eden Adem Çöpçü, buna rağmen verim ve fiyattan memnun olduklarını da söyledi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.