[title]|İlkses Gazetesi

İzmir Körfezi'ni yosunlar sardı

İzmir Körfezi'nde görülen ölü balıkların ardından şimdi de yosunlar kirliliği baş gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2024 13:56
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2024 13:57
Kaynak: AA
İzmir Körfezi'ni yosunlar sardı

İzmir Körfezi’nde Karşıyaka ve Balçova sahil bandını deniz yosunları sardı. Ölü balıkların ardından yosun tabakalarının görüldüğü Körfez’de kötü koku geri mi dönecek?

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Karşıyaka ilçesi Mavişehir sahili ile Balçova ilçesi İnciraltı sahilinde kıyıdan 5-10 metre açıkta tabaka şeklinde yosun üremesinin gözlemlendiğini aktardı.

YOSUN KİTLESİ YAYILIYOR

Tanrıkul, Körfez’de görülen cladophora ve enteromorpha cinsi olan bu yosunların, sudaki nitrojen ve fosfor miktarının artmasıyla meydana geldiğini söylerken, türün halk arasında "deniz marulu" olarak bilinen yosunlardan farklı olduğuna değindi.  

Tanrıkul, Körfez’de yosun kitlesinin yayıldığına işaret ederken, "Körfez'de nitrojen ve fosfor miktarının fazla olması, yosunların artmasına neden oluyor. Denizdeki evsel ve sanayi atıklarından oluşan gübreleme, yosunların üreyebilmesi, yayılabilmesi için ortam oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Güneşli hava ve rüzgarın az olmasının yosunların yayılımını hızlandırdığını dile getiren Tanrıkul, sadece kıyı bölgelerinde değil Körfez’in ortasında da yosunlardan oluşan, yüzen adacıkların görüldüğünü söyledi.

DENİZ EKOSİSTEMİNE ZARAR

İzmir Körfezi'nde görülen bu yosun türlerinin deniz ekosistemine zarar verdiğini anlatan Tanrıkul, "Bu yosun türlerinin zararları diğerlerinden çok farklı. Çünkü bu tür, akıntıyla birlikte etrafa yayılıyor. Suyun yüzeyini kaplaması nedeniyle de güneş ışığının geçmesini engelleyerek sudaki oksijenin azalmasına neden oluyorlar. Bu yosunlar bir süre sonra suyun dibine çöküyor, bu kez de suyun altındaki balık yumurtaları, yengeçler gibi ekosistemdeki canlıların üzerine tabaka gibi serilerek bunları yok ediyor. Bununla beraber dipte de ürüyorlar, yani yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya sürekli transfer halinde ürüyorlar" dedi.

YAYILIM DEVAM EDECEK

Bu yosun dokusunun deniz marulundan daha sert olduğuna ve kısa sürede çürüyüp kaybolmadığına dikkati çeken Tanrıkul, çevresel şartlar devam ettiği sürece bu yosunların yayılımını sürdüreceğini dile getirirken, yosunların temizlenmesi gerektiğine de değindi. Tanrıkul, açıklamalarını şöyle sonlandırdı:

"İklim şartlarının nasıl ilerleyeceğini bilmesek de körfezin kirliliği devam ediyor, her geçen gün artıyor. Şu an balık ölümleri durdu ama bunun durmasının nedeni sıcaklıkların düşmesine bağlı, başka bir nedeni yok. Balık ölümleri durdu, başka çevre felaketlerine neden olabilecek yosunların artması yaşanıyor. Bu yosunlar hem doğal yaşamı sınırlayacak, zarar verecek hem de bir süre sonra kokuya neden olacak, çünkü bunlar çürümeye başlayacaklar. Bunların temizlenmesi gerekiyor. Denizin üzerindeki, kıyıdaki yosunların kesinlikle toparlanıp bölgelerden uzaklaştırılması gerekiyor."

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.