[title]|İlkses Gazetesi

Kadın Bakanlığı olmalı mı, olmamalı mı?

SAMER yaptığı saha araştırmasında kurumlara sordu: Kadın Bakanlığı olmalı mı, olmamalı mı? Birçok kadın, böyle bir bakanlığın kalıcı ve istikrarlı bir çözüm üretemeyeceği görüşünde!

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2023 10:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kadın Bakanlığı olmalı mı, olmamalı mı?

Sosyo Politik Saha Araştırma Merkezi (SAMER), ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Diyarbakır’daki Kadın Kurumlarının Rolü’ raporunu yayınladı.

Saha araştırmasına katılım sağlayan kurumlara, Kadın Bakanlığı soruldu. Kurumların bir kısmı, mevcut iktidar döneminde kurulan ve toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden uzak olan bir Kadın Bakanlığı’nın kalıcı ve istikrarlı bir çözüm üretemeyeceği görüşündeydi.

kadın1

DAHA GÜVENLİ BİR ALANA YERLEŞTİRME SORUNU

Raporda yer alan bilgiler şöyle: “Kadın ve hak temelli örgütlerin zorlandıklarını bildirdikleri bir diğer konu şiddete uğrayan kadını daha güvenli başka bir alana yerleştirme meselesidir… Görüşülen kurum temsilcilerine göre, 2016 yılından sonra gelen kayyımların kadın yaşam merkezlerini kapatmaları ve mevcut olan kadın sığınma evlerinin de kadınların ihtiyacını karşılayacak yeterlilikte olmaması çözümü güçleştirmektedir. Ağustos ayı araştırmamıza göre kadınların yüzde 76’sı Diyarbakır’da faaliyet yürüten kadın ve hak temelli çalışan kurumlardan bihaber.”

kadın3

KALICI VE İSTİKRARLI BİR ÇÖZÜM ÜRETEMEZ!

 “Kadın Bakanlıkları Çözüm mü?” sorusuna ise tüm kadın ve hak örgütleri, Kadın Bakanlığı’nın kurulması ve bunun bir gereklilik olduğu konusunda benzer görüşleri paylaşırken, salt bir Kadın Bakanlığı’nın mevcut sorunları çözemeyeceği de özenle işaret edildi. Mevcut iktidar döneminde kurulan ve toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden uzak olan bir Kadın Bakanlığı’nın kalıcı ve istikrarlı bir çözüm üretemeyeceği ortak fikirler arasındaydı.

kadın2

SOSYO-POLİTİK SAHA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ HAKKINDA

Bilimsel araştırmalar sonucu elde edilen veriler ile toplumsal sorunların çözümüne dönük karar süreçleri arasında ilişki kurulabilmesi için araştırmalar yürütmek; elde ettiği sonuçları doğrudan sunmanın yanı sıra projelendirmek; toplumda ‘ortak aklın’ oluşumuna katkı sunabilecek her türlü panel, konferans, çalıştay vb. faaliyetler düzenlemek amacıyla kurulmuş araştırma merkezi olarak kendini tanımlar. Vizyonu; Sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel, toplumsal cinsiyet vb. başlıklar altındaki sorunların tespiti ve çözümü doğrultusunda bilimsel araştırmalar ve düşünce üretimleri ile tanınan, tercih edilen ve referans alınan bir merkez olmak.

Saha araştırmasının detaylı sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.