Başkan Zeyrek’ten müze reformu: Kültürel açığı kapatmalıyız

Manisa’da yaklaşık 6 yıldır süregelen müze sorunu hakkında konuşan Başkan Zeyrek, bu eksikliğin ciddi ekonomik ve kültürel kayıplara yol açtığını belirterek konuyla ilgili hazırladıkları Master Planı ile Manisa’yı ‘Marka Şehir’ haline getireceklerini ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2024 08:07
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2024 08:07
Kaynak: HABER MERKEZİ
Başkan Zeyrek’ten müze reformu: Kültürel açığı kapatmalıyız

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER- Asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, Osmanlılar döneminde de Şehzadeler Şehir olarak bilinen Ege Bölgesi’nin kültür ve inanç turizminin gözdesi Manisa son yıllarda müze sorunuyla karşı karşıya. Yüzlerce yıllık kent tarihinin sergilendiği Manisa Arkeoloji Müzesi rutubet gerekçesiyle 2000 yılında kapatıldı. 2018 yılında yeni müze binasının inşaatının başlamasıyla müzenin etnografya bölümü de kapılarını kapattı. 23 yıldır kentin tarihine ilişkin önemli eserleri göremeyen Manisalı vatandaşlar ve turistler, 6 yılı aşkın süredir yeni müze binasının tamamlanmasını bekliyor. Müze sorunun ekonomik kayıpların yanı sıra ciddi kültürel kayıplara da sebep olduğuna dikkat çekerek hayata geçirecekleri projelerle Manisa’yı turizm alanında ‘Marka Şehri’ haline getireceklerini ifade eden Manisa Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, “Biz bu ‘yokları’ var etmek için sıfırdan başlayarak çoğulcu bir anlayışla Manisa’mızın bu yönünü yeniden inşa etmeye kararlıyız. Turizm potansiyelimizi en üst seviyeye çıkarmak amacıyla kapsamlı bir Turizm Master Planı hazırlıyoruz. Manisa’yı sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da tanınan ve tercih edilen bir turizm destinasyonu haline getireceğiz” dedi.

manisa

KÜLTÜREL KAYIPLAR KENTİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Müze eksikliğinin maddi kayıplarının yanı sıra kültürel kayıpların kenti olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Başkan Zeyrek, “Manisa’da Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin şu an kapalı olması, tarihsel sürecimizin eski çağ dönemini eksik bırakıyor ve doğal olarak Manisa turizmini olumsuz yönde etkiliyor. Şehrimiz büyük bir turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen bu alanlarda bugüne kadar yeterli yatırım, çalışma ve projeler maalesef bulunmamaktaydı. Ancak, biz bu ‘yokları’ var etmek için sıfırdan başlayarak çoğulcu bir anlayışla Manisa’mızın bu yönünü yeniden inşa etmeye kararlıyız. Büyükşehir olarak maddi kayıptan ziyade bu konudaki kültürel açığı kapatmak için kentimize dair çalışmalar ve etkinlikler yapmaktan yanayız” şeklinde konuştu.

müze

MANİSA’YI ULUSLARARASI ARENAYA TAŞIYACAĞIZ

Manisa’nın zengin tarihi ve kültürel mirasıyla çok önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirterek sadece müze konusunda değil, farklı turizm türlerinin tamamını kapsayacak ve geliştirecek projelerinin olduğunu ifade eden Başkan Zeyrek, “Manisa’mızın sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri daha geniş kitlelere tanıtmak ve turizm potansiyelimizi en üst seviyeye çıkarmak amacıyla kapsamlı bir Turizm Master Planı hazırlıyoruz. Bu plan doğrultusunda, turizmde markalaşmaya giderek, Manisa’nın tüm ilçelerini birer ‘Marka Şehir’ haline getirmeyi hedefliyoruz. ‘Marka Şehir’ ve ‘Marka İlçeler’ oluşturma yolunda atacağımız adımlar sayesinde, Manisa’yı sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da tanınan ve tercih edilen bir turizm destinasyonu haline getireceğiz. ‘Bütün Şehir’ vizyonumuz ile Manisa’nın turizm potansiyelini, uluslararası fuarlarda Manisa Büyükşehir Belediyesi çatısı altında tanıtarak, kentimize daha fazla turist çekmeyi ve ekonomik kalkınmamıza katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, bu büyük hedeflerimiz doğrultusunda, Manisa’mıza açık hava müzeleri de kazandıracağız. Böylece kentimizin her köşesini daha da güzelleştirip, geliştireceğiz. Hep birlikte, şehrimizi hak ettiği yere taşıyacağız” diye konuştu.

ANTİK KENTLER GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

İnanç turizmi kapsamında antik kentler konusunda da detaylı çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Başkan Zeyrek, “İncil’de adı geçen üç kilise, Yoğurtçu Kalesi, Niobe, Kybele, Kula Evleri gibi tarihi değerlerimizi gün yüzüne çıkarmak ve cazibe merkezine dönüştürmek için elimizden geleni yapacağız. Ayrıca, Manisa turizminde dijital bir dönüşümü sağlamak amacıyla, en kısa sürede hayata geçirmeyi planladığımız bir ‘mobil aplikasyon’ projemiz var. Manisa’nın kültürel, ekolojik ve tarihsel envanterine kolay ulaşım ve erişim imkânı sağlayacak bu uygulama ile şehrimizi ziyaret eden turistlerin, daha kolay rehberlik almasını hedefliyoruz” dedi.

KURTULUŞ MÜZESİ YAKINDA AÇILIYOR

Manisa Kurtuluş Müzesi’ni de en kısa zamanda tamamlayarak halkın hizmetine açacaklarının müjdesini veren Başkan Zeyrek, “Kurtuluş Savaşı dönemindeki Manisa tarihinin günümüz ve gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlayan müze, tamamlandığında 1919-1922 yılları arasındaki olayların belgeleri ve Milli Mücadele esnasında yaşananların somut örneklerini içerisinde bulunduracak. Kısa bir süre içerisinde Manisa’mız için uluslararası bir değere sahip olan Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nın, ziyaretçi ve tanıtım merkezinin de açılışı yapılarak hizmete sunulacak” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.