Diyabet hastaları, güvenle meyve tüketebilecek

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğretim üyeleri, diyabet hastalarının yüksek şeker içeren meyveleri güvenle tüketebilmelerini sağlayacak özel bir gıda kaplama malzemesi tasarladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2024 04:30
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2024 12:29
Kaynak: İHA
Diyabet hastaları, güvenle meyve tüketebilecek

Bursa Teknik Üniversitesi akademisyenleri, ulusal ve uluslararası düzeyde geliştirdikleri projelerle birçok farklı soruna çözüm sunmaya devam ediyor. Bu kez, diyabet hastaları ve şeker hassasiyeti olan bireyler için önemli bir adım atıldı. TÜBİTAK 1002-A destekli "Dut Yaprağı (Folium Mori) Ekstraktından Yenilebilir Fibroin Bazlı Kaplama Geliştirilmesi ve Taze Meyvelerde Uygulanarak In-Vitro Antidiyabetik ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması" başlıklı projeyle, diyabet hastalarının şeker oranı yüksek meyveleri daha rahat tüketmesine olanak tanıyacak yenilebilir bir kaplama materyali üretildi. Proje, Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel'in yürütücülüğünde hayata geçirildi. Proje ekibinde ayrıca BTÜ'den Dr. Öğretim Üyesi Adnan Fatih Dağdelen ve Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yasemin Şahan yer alıyor.

YENİLEBİLİR AMBALAJLAR KONUSUNA YENİ BİR YAKLAŞIM

Proje hakkında bilgi veren Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel, “Yenilebilir ambalaj malzemelerine, antidiyabetik özellik kazandırmak amacı ile dut yaprağı ekstresi dâhil edilmesiyle yenilebilir ambalajlar konusuna yeni bir yaklaşım getirdik. Kaplanan meyvelerin antidiyabetik özelliğinin yanı sıra kaplandığı ürünün kalite özellikleri araştırılacak ve ilgili uygulamanın taze meyvede raf ömrü üzerine etkisi değerlendirilecek” ifadelerini kullandı.

ŞEKER ORANI DÜŞECEK

Kıraç Demirel, dut yaprağının içeriğindeki bileşenlerin antidiyabetik özelliklere sahip olması nedeniyle, bu bileşenlerin ipek kozasındaki proteinler ile birleştirilerek bir kaplama materyali geliştireceklerini açıklarken, “Bu kaplama çözeltisi içerisine meyveler daldırıldığında yüzeyleri kaplanabiliyor ve bu sayede üzüm gibi meyvelerdeki şekerin, diyabet hastaları tarafından sorun yaşanmadan tüketilecek hale dönüşmesi sağlanabiliyor” dedi.

LABORATUVAR ÇALIŞMALARINDA BAŞARILI SONUÇ

Proje Yürütücüsü Fatma Tuba Kıraç Demirel, çalışmanın laboratuvar aşamasında ön denemelerin başarılı sonuç verdiğini söylerken, “Projemiz tamamlandığında, üzüm, hurma gibi glisemik indeksi yüksek meyveleri, diyabet hastası veya şeker oranına dikkat eden bireyler, üzerine kapladığımız materyal sayesinde şekeri fazla yükselmeden tüketmiş olacak. Projemiz meyve, meyve bar ya da şeker oranı yüksek farklı bir gıdaya da rahatlıkla uygulanabilecek” şeklinde konuştu.

PATENT BAŞVURUSUNDA BULUNULDU

Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel, geliştirdikleri kaplama materyaliyle birlikte yenilebilir film de üretmeyi planladıklarını ve bu ürünler için patent başvurusunda bulunduklarını belirtti. Kıraç Demirel, projenin, özel beslenme ihtiyaçları olan kişiler için önemli faydalar sağlamasını beklediklerini ifade etti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.