[title]|İlkses Gazetesi

Doç. Dr. Şenay Yılmaz: KOAH'ta sigara kullanımı en yaygın risk faktörüdür

Doç. Dr. Şenay Yılmaz, Dünya KOAH Günü nedeniyle bir bilgilendirme açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2024 05:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2024 11:40
Kaynak: İHA
Doç. Dr. Şenay Yılmaz: KOAH'ta sigara kullanımı en yaygın risk faktörüdür

Her yıl kasım ayının üçüncü haftasında dünya genelinde KOAH Günü etkinlikleri düzenlendiğini belirten Doç. Dr. Şenay Yılmaz, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH), nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi sürekli solunum sorunlarına yol açan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir kronik akciğer hastalığı olduğunu açıkladı. İlerleyen yaşlarda daha sık görülen KOAH'ın erken yaşta da görülebildiği ve genç yaştakileri de etkileyebildiğine değinen Doç. Dr. Yılmaz, "Yapılan çalışmalara göre, dünyadaki her 10 yetişkinden 1'i KOAH hastasıdır. Ülkemizde doktor tanılı KOAH sıklığı 45 yaş üstü bireylerde ortalama yüzde 8,8’dir. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, yoğun şehirleşme nedeniyle artan hava kirliliğine maruziyet, iç ve dış ortamda odun ve kömür gibi fosil yakıtlar ile bitki sapları ve tezek gibi biyokütle yakıtlarının dumanının solunması KOAH hastalığına neden olan önemli risk faktörleridir. Bununla birlikte, yapılan çalışmalar KOAH hastası olan kişilerin yüzde 80’inin sigara içtiğini, tütün ve tütün ürünlerinin KOAH’ın en yaygın nedeni olduğunu ortaya koymuştur" diye konuştu.

YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLER

Yetersiz beslenme, özellikle çocukluk çağında yaşanan akciğer enfeksiyonları, iç ve dış ortam kirleticilerine pasif olarak maruz kalma durumunda akciğer gelişiminin geri kalmasının da KOAH'a neden olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Yılmaz, "Bunun yanı sıra küresel iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan anormal hava olayları (aşırı sıcak ya da soğuk gibi) ve orman yangınlarının KOAH görülme sıklığını artıtracağı, hastalığın seyrini olumsuz etkileyeceği ve erken ölümlere neden olacağı öngörülmektedir. KOAH’ta en sık görülen yakınmalar; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissidir. Hastanın yakınmaları hastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Hastalığın tanısı, sağlık kurum ve kuruluşlarında basit bir test olan nefes ölçüm testi ile kolayca konulabilir. Solunum fonksiyon testi olarak isimlendirilen bu test hava akımında azalmaya yol açan tıkanıklığı belirler. Hem KOAH'ın önlenmesinde hem de hastalık yükünün azaltılmasında ilk ve en önemli müdahale basamağı risk faktörleriyle mücadele edilmesidir" dedi.

HAVA KİRLİLİĞİ BULUNAN YERLERDE MASKE KULLANIMI

KOAH tanısı almış bireylerin, belirtilen risk faktörlerinden kaçınmalarının, dengeli beslenmelerinin ve düzenli egzersiz yapmalarının son derece önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"KOAH hastalarının, yaşadıkları yerlerin hava kalitesini T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurulan Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'ndan takip etmeleri ve dış ortam aktivitelerini buna uygun olarak düzenlemeleri faydalı olacaktır. Bu çerçevede; hava kirliliği bulunan yerlerde, özellikle dış ortama çıkılması halinde maske kullanılması da uzmanlar tarafından yapılan öneriler arasında yer almaktadır. KOAH’ın bireysel tedavisinde ‘inhaler’ olarak bilinen ve solunum yoluyla uygulanan nefes açıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Öte yandan, hastalığın seyrini kötüleştirecek alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yapılması önemlidir. Solunum yetmezliği gelişen hastalar, evde oksijen tedavisi ve evde solunum cihazı tedavisi gibi tedavilere ihtiyaç duyabilmektedir. Bunun yanı sıra, akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlamaktadır. Akciğerlerinizi sağlıklı tutabilmeniz ve sağlıklı nefes alabilmeniz için; tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın, soluduğunuz ortam havasını temiz tutun, dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın, yaş grubunuza uygun aşınızı olun ve iklim değişimine duyarsız kalmayın.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.