Gebelik şekerine dikkat! Bebekte obezite ve tansiyon riskini artırıyor

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, gebelik sırasında ortaya çıkabilen bir durum olan "gebelik şekeri" hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Tutal'a göre, gebelik şekeri tanısı alan her 10 kadından biri, bu durumun annede yüksek tansiyon riskini artırabileceği gibi, bebekte de yenidoğan döneminde şeker düşüklüğü ve sarılığa neden olabileceğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2024 06:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2024 06:30
Kaynak: İHA
Gebelik şekerine dikkat! Bebekte obezite ve tansiyon riskini artırıyor

Gebelik şekeri hakkında konuşan Uzman Dr. Tutal, gebelik sırasında kan şekeri yüksekliğinin tespit edilmesinin ardından özellikle annede yüksek tansiyon hastalığı riskini artırabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, bebekte yenidoğan döneminde hipoglisemi (şeker düşüklüğü) ve sarılığın tetiklenebileceğini söyledi.

Risk faktörleri olmadan da gebelik şekeri gelişebileceğini vurgulayan Dr. Tutal, gebelik şekeri teşhisinin genellikle 24. ve 28. haftalar arasında yapıldığını ancak doktorunuzun riskli olduğunuzu düşünmesi halinde daha erken aşamalarda testlerin yapılabileceğini belirtti. Özellikle şeker yükleme testi yapılarak bu durumun tespit edilebileceğini ifade etti.

Uzman Dr. Tutal, gebelik şekeri tanısının anne ve bebek üzerindeki olası etkilerini de açıkladı. Bu etkiler arasında bebekte aşırı büyüme, doğum travmalarına maruz kalma riskinin artması, akciğer gelişiminin yetersiz olması ve nefes almakta zorlanma gibi durumların bulunduğunu belirtti. Ayrıca, kan şekeri kontrolsüz olan annelerden doğan bebeklerde doğum sonrası kan şekeri düşüklüğünün yaşanabileceğini ve bu durumun ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Son olarak, gebelik şekeri geçiren annelerin yaşam tarzlarında yapacakları sağlıklı değişikliklerin, özellikle beslenme ve egzersiz gibi faktörlerin, ileride şeker hastalığına yakalanma riskini azaltabileceğini belirten Uzman Dr. Tutal, bu hastalığın tedavisinin endokrinoloji ve kadın hastalıkları uzmanları tarafından yapıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.