İşitme sağlığı okul başarısını etkiliyor!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Gökduman işitme sağlığının okul başarısını etkilediğini belirterek ebevenylere okullar açılmadan çocukların işitme düzeylerinin kontrol edilmesi uyarısında bulundu

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2024 04:00
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2024 11:25
Kaynak: İHA
İşitme sağlığı okul başarısını etkiliyor!

Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Uzmanlardan uyarı geldi; işitme sağlığı okul başarısını etkilyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Gökduman, işitme kaybının erken teşhis edilmesinin çocukların gelişimine olumlu etki yapabileceğini belirtti.

Çocuklarda işitme kaybı neden olur?

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, çocuklarda işitme kaybının nedenleri hakkında şu bilgileri paylaştı;

Çocuklarda işitme kaybına yol açan en yaygın nedenlerden birinin buşon olarak bilinen kulak kiri. Ancak bu durum, daha ileri düzeyde müdahale gerektiren orta kulak iltihabı ve sıvı birikimi gibi problemlerle de bağlantılı olabilir. Bunun yanı sıra, doğumsal ya da sonradan edinilmiş işitme kayıpları da çocukların işitme yetisini olumsuz etkileyebilir. Erken teşhis ve tedavi sayesinde bu gibi sorunlar giderilerek, çocukların konuşma ve dil gelişiminde oluşabilecek bozuklukların önüne geçilebilmektedir”

İşitme kaybı belirtileri

İşitme kaybında dikkat edilmesi gereken işaretleri anlatan Gökduman belirtileri şöyle sıraladı;

İşitme kaybının erken belirtilerini fark etmenin son derece önemli olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Gökduman,

Yüksek sesle konuşma

Televizyonu yüksek sesle izleme

Seslere tepkisizlik

Sürekli sorular sorma

Konuşma gelişiminin gecikmesi

Eğlenceli veya sosyal durumlarda izolasyon

Geriye doğru hareket

İşitme kaybı okul başarısını etkiliyor

Okul öncesi dönemde çocukların duyma düzeyinin kontrol edilmesini tavsiye eden Opr. Dr. Gökduman,”Duyma sağlığı ihmal edilmemesi gereken kritik bir konu. Özellikle okul dönemi öncesinde yapılacak basit bir kontrol, çocuğunuzun gelecekteki eğitim hayatını olumlu yönde etkileyebilir. Çocuklarda sağlıklı bir işitme, hem akademik başarılarını artırabilir hem de sosyal hayatlarına daha iyi adapte olmalarına yardımcı olabilir” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.