Karalahana hakkındaki yanlış bilinenler

Karadeniz Bölgesi sofralarının baş tacı olan karalahana ile ilgili gerçekleştirilen yeni bir tıbbi araştırma, bu bitkinin sağlığa olan etkileriyle ilgili yanlış bilinenleri gün yüzüne çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2024 02:30
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2024 10:28
Kaynak: İHA
Karalahana hakkındaki yanlış bilinenler

Giresun'da 150 hasta üzerinde yapılan araştırma, halk arasında yaygın olan karalahananın "guatr" yaptığına dair inanışın doğru olmadığını ortaya koydu. Çalışmalar, karalahananın antikanserojen ve antioksidan özellikler taşıdığını, diyabet ve osteoporozdan korunmaya katkı sağladığını, ayrıca mideyi koruyucu etkileri olduğunu gösterdi.

SAĞLIK ÜZERİNDEKİ FAYDALARI TESPİT EDİLDİ

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Emre Aydın, Giresun’da gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarını paylaşarak, “Karalahana tüketen kişilerde kandaki değişiklikleri ve endoskopi yapılanlarda görülen farklılıkları inceledik. Yapılan çalışmalar genellikle kimyacıların analizleriyle sınırlıydı. Bizim bulgularımız ise, karalahananın antikanserojen, antioksidan, diyabetten ve osteoporozdan koruyucu etkilerinin yanı sıra mide üzerine de koruyucu etkileri olduğunu gösterdi” şeklinde konuştu.

Dr. Aydın, karalahananın sık tüketimiyle ilgili olarak toplumda var olan "guatr yaptığı" inancının bilimsel bir dayanağı olmadığını söyleyerek, “Toplumda bu algı çok yaygın. Ancak, bu bitkinin aşırı tüketiminin zararlı olduğuna dair hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Karalahananın zengin içeriği, özellikle A, C, D vitaminleri ve kalsiyum açısından önemli faydalar sağlıyor. Kemik erimesine karşı koruyucu etkisi olduğunu gördük. Ayrıca, karalahana çiğ tüketildiğinde mide ağrılarını azaltmak için de kullanılıyor” dedi.

MİDE KORUYUCU ETKİSİ

Dr. Aydın, araştırmalarının sonucunda pişmiş karalahana tüketiminin olumsuz bir etkisinin gözlemlenmediğini ifade ederek, “Pişmiş karalahananın mideye koruyucu etkileri olduğu tespit edildi. Ayrıca, karalahana ve tüketenlerde kemik erimesi oranı daha düşük görünüyor. Çiğ karalahana ise en faydalı tüketim şekli gibi görünüyor” diye ekledi.

DAHA FAZLA ARAŞTIRILMALI

Dr. Aydın, Türkiye’de yaygın olarak tüketilen yöresel bitkiler üzerine daha fazla bilimsel araştırma yapılması gerektiğine de vurgu yaparak, “Karalahana gibi sık tüketilen bir bitkinin bu kadar az araştırılması oldukça garip bir durum. Bu sadece karalahana için değil, taflan gibi yöresel bitkiler için de geçerli. Bu araştırmamız Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde nadir vaka olarak kabul edilip yayınlandı” dedi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN ÖNEMLİ

Giresun Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Şen ise, karalahananın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden söz etti. Doç. Dr. Şen, “Soğuk havaların etkisiyle özellikle karla kaplanmış karalahanalar daha lezzetli olur. C vitamini açısından oldukça zengin olan bu bitki, bağışıklık sistemine büyük fayda sağlar. Aynı zamanda K vitamini ve antioksidan özellikleri ile bilinir. Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığını iyileştirir ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur” şeklinde konuştu.

Ev hanımı Elmas Atar ise, en az haftada bir iki defa lahana türü yemek tükettiklerini söyleyerek, “Lahana çorbası soframızdan eksik olmuyor mutlaka lahananın sarması, diplesi, çorbası, döşemesi yapılıyor hatta turşusunu dahi yapan oluyor. Karadenizli olup da lahana tüketmeyen olmaz ” diye ekledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.