KOAH’ın en büyük nedeni: Tütün kullanımı

Doç. Dr. İrfan Eser, KOAH gelişimine neden olan en önemli faktörünün tütün kullanımı olduğuna dikkat çekerken, "KOAH'ta başta nefes darlığı olmak üzere öksürük ve balgam gibi belirtiler gözlenmektedir.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2024 02:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2024 11:18
Kaynak: İHA
KOAH’ın en büyük nedeni: Tütün kullanımı

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İrfan Eser, 20 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla önemli değerlendirmelerde bulundu. KOAH'ın (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) dünya genelinde en sık tütün kullanımıyla ilişkili olarak ortaya çıktığını vurgulayan Doç. Dr. Eser, bu hastalık nedeniyle akciğer kapasitesinin ciddi oranda kaybedildiğini belirtti. Ayrıca, KOAH’lı bireylerde dokulara yeterince oksijen taşınamamasından kaynaklı olarak nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi semptomların yaygın görüldüğüne dikkat çekti.

EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ SİGARA VE TÜTÜN KULLANIMI

KOAH'ın nedenlerinden bahseden Doç. Dr. Eser, “KOAH, akciğer dokusunun uzun süreli hasarının yol açtığı hava yolu daralması neticesinde gelişen öksürük, balgam ve ilerleyici nefes darlığı ile karakterize yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. KOAH gelişimi için en önemli risk faktörü sigara kullanımıdır. Pipo, puro ve nargile kullanımı da KOAH'ın nedenleri arasındadır. Kişinin yaşadığı yer ya da mesleği nedeniyle organik ve inorganik tozlu ortamlara, kimyasal maddeler ve buharları içeren maddelere maruz kalması, KOAH'a neden olabilmektedir. Bireyin toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalması, kapalı ortamlarda ısınmak ya da yemek pişirme amacıyla kullanılan ‘biomas' adı verilen organik yakıtlar, odun, tezek, bitki kökleri ve kömür dumanının yol açtığı iç ortam hava kirliliğini diğer nedenler olarak sıralayabiliriz” dedi.

BELİRTİLER ARASINDA UZUN SÜRELİ ÖKSÜRÜK GÖRÜLÜR

KOAH'ın belirtilerinden söz eden Doç. Dr. Eser, “Başta nefes darlığı olmak üzere öksürük ve balgam gibi belirtiler gözlenmektedir. Başlangıç evresinde hızlı yürüme, merdiven çıkma ya da koşma gibi aktiviteler sonucunda ortaya çıkan nefes darlığı problemi, hastalığın ilerleyen evrelerinde uyku sırasında dahi gözlenebilen bir problem halini alır. Öksürük ve balgam problemi ise yine başlangıç evrelerinde yalnızca sabah saatlerinde ortaya çıkan birer belirti olarak görülse de, hastalığın ilerlemesiyle birlikte şiddetli öksürük ve yoğun balgam gibi KOAH belirtileri görülebilir” ifadelerini kullandı.

SİGARA BIRAKILMALI

Doç. Dr. Eser, KOAH'ta akciğer fonksiyonlarındaki hızlı bozulmayı yavaşlatan tek etkenin sigarayı bırakmak olduğunu söylerken, “Hastalığı tedavi etmenin temel amaçları arasında hastalığın bulgularını hafifletmek, solunum yollarındaki hasarı azaltmak ve akciğerlerin oksijenlenmesini düzeltmek yer almaktadır. Bu bağlamda hastanın, hastalık hakkında bilgilendirilmesi ve tedaviye katılım sağlaması için cesaretlendirilmesi oldukça önemlidir. Hastalığın seyrini kötüleştiren alevlenmelerden ve zatürreden korunması için grip ve zatürre aşılarını yaptırması, aktif yaşam biçimini benimsemesi, tütün ve tütün ürünlerini bırakması için desteklenmesi, nefes açıcı etkisi olan, ‘inhaler' olarak adlandırılan ve solunum yolu ile uygulanan ilaçları düzgün ve düzenli kullanması, tedavide göz ardı edilmemesi gereken noktalardır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.