Uzmanlardan yeni varyant uyarısı: Hızla yayılıyor

Bilim insanları, Covid XEC varyantının Avrupa'da hızla yayıldığını ve baskın tür olabileceği uyarısında bulundu

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 15:41
Kaynak: HABER MERKEZİ
Uzmanlardan yeni varyant uyarısı: Hızla yayılıyor

Bilim İnsanları Covid’in yeni varyantı konusunda uyarılarda bulunarak, yeni varyantın 3 kıtada ve 15 ülkede görüldüğünü belirtti. Varyantın semptomları grip ve soğuk algınlığına benziyor. Havaların soğumasıyla daha belrigin hale gelecek.

Haziranda Almanya’da görülen koronavirüs varyantı Covid XEC'in dünya genelinde yayılmaya başladı. Yeni varyantın 3 kıtada ve 15 ülkede görülmesi endişeye neden olurken havaların soğumasıyla baskın hale gelmesi bekleniyor.

XEC varyantının sırdaki en baskın varyant olabileceğini belirten Scripps Araştırma Translasyonel Enstitüsü Müdürü Eric Topol , varyantın kontrolü ele aldığını belirtti.

Covid veri analisti Mike Honey'e göre, XEC ilk olarak haziran ayında Almanya'nın Berlin kentinde rapor edildi. Şu anda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da hızlı bir bir şekilde yayılan XEC, Slovenya'da yüksek oranda görüldü. Ülkedeki Covid vaka örneklerinin yüzde 10'undan fazlası XEC içeriyor.

Yeni varyant XEC hızlı yayılıyor

Avrupa’da hızla yayılan XEC varyantı şu ana kadar birçok ülkeden 500’den fazla numunede tespit edildi. Varyantın Danimarka, Almanya, İngiltere ve Hollanda'da güçlü bir şekilde yaygınlaştığı belirtildi.

COVİD'e benzer belirtiler

Yeni verilere göre XEC'nin daha önce bilinen alt varyantlara göre her geçen gün artıyor. XEC varyantının belirtileri, ateş, boğaz ağrısı, öksürük, koku alma kaybı, iştahsızlık ve vücut ağrıları gibi önceki Covid varyantlarına benzer özellikler taşıyor.

XEC aynı omikron soyun bir alt varyantı. Uzmanlar bu nedenle mevcut aşıların ve hatırlatma dozlarının koruma sağladığını belirtti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri de yeni varyanta karşı uyarılarda bulundu. Merkez hijyen uygulamalarına dikkat edilmesi  gerektiğini vurgularken temiz hava için adımlar atılması tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.