[title]|İlkses Gazetesi

Vertigo nedir? Vertigo belirtileri nelerdir?

Kişinin kendisinin ya da çevresinin döndüğü hissine kapıldığı bir rahatsızlık olan vertigo nedir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2024 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2024 14:22
Kaynak: HABER MERKEZİ
Vertigo nedir? Vertigo belirtileri nelerdir?

Pek çok kişi hayatı boyunca bir kere vertigo atağı geçiriyor. Baş dönmesi ile karakterize bir şekilde ortaya çıkan vertigo nedir? Önemli bir sağlık problemi olarak binlerce kişi tarafından araştırılan vertigo hakkında merak edilenleri, haberimizin devamında sizin için derledik.

Vertigo nedir?

Vertigo, genellikle kişinin kendi etrafında veya çevresinde dönme hissine neden olan baş dönmesiyle karakterize edilen bir durumdur. Bu rahatsızlık, başın hızlı bir şekilde hareket etmesiyle ortaya çıkan yoğun baş dönmesi ile kendini gösterir. Baş dönmesinin şiddetine bağlı olarak; kişide bulantı, kusma ve denge kaybı gibi belirtiler de görülebilir. Vertigo labirentit, migren, iç kulak, beyin veya duyusal sinirlerdeki sorunlar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Ayrıca, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve terleme gibi semptomlara yol açabilir. Vertigonun en belirgin özelliği, kişide dengesizlik hissi yaratmasıdır; ancak, her baş dönmesi yaşayan kişide vertigo görülmeyebilir. Vertigonun altında yatan nedenin belirlenmesi önemlidir. Bu nedenle, vertigo şikayeti yaşayan kişilerin bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmesi ve uygun tedavi planının belirlenmesi önerilir.

Vertigo neden olur?

Vertigo, çeşitli sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkabilen bir denge bozukluğu ve baş dönmesi durumudur. Bu durumun en yaygın nedenlerinden biri iç kulakla ilgili sorunlardır. İç kulakla bağlantılı olarak benign pozisyonel paroksismal vertigo (BPPV), Meniere hastalığı, iç kulak iltihapları ve iç kulaktaki kristallerin hareketi gibi durumlar vertigoya neden olabilir. Ayrıca, migren, vestibüler nörinit, labirentit gibi nörolojik sorunlar, beyindeki kan damarlarındaki sorunlar veya bazı ilaçların yan etkileri de vertigo kaynağı olabilir.

Vertigo belirtileri nelerdir?

Vertigo, çoğunlukla kişinin kendisinin veya çevresindekilerin döndüğüne dair bir hisle karakterizedir. Bu duruma genellikle; bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme gibi belirtiler eşlik edebilir. Ayrıca, işitme kaybı ve kulak çınlaması gibi semptomlar da ortaya çıkabilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri gibi durumlar da vertigo ile ilişkilendirilebilir. Vertigonun eşlik ettiği sorunlar, temel hastalığa bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Vertigoya ne iyi gelir?

Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek ve sürdürmek hem vertigo hem de genel vücut sağlığı için faydalıdır. Günlük işler ve diğer sorumluluklar nedeniyle bedeni ihmal etmek, hastalıklara yol açabileceği gibi aynı zamanda stres seviyelerinin artmasına neden olabilir. Kontrol edilemeyen stres, vücudun en önemli zayıflatıcılarından biridir. Vertigonun hafifletilmesine yardımcı olabilecek şeyler şunlardır:

Stres seviyesini düşürmek

Sağlıklı beslenmeye özen göstermek

Güneş ışığı almak

Tuzu az tüketmek

Kuruyemiş tüketimini artırmak

Bol miktarda su içmek

Sporu hayat rutinine katmak

Ani hareketlerde bulunmamak

Vertigo atağı nasıl başlar?

Vertigo atağı genellikle şiddetli baş dönmesi ile kendini gösterir. Ataklar sırasında, baş dönmesi dışında mide bulantısı, kusma, ateş, halsizlik ve hissizlik gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

Vertigo kaç günde geçer?

Vertigo atakları, birkaç saniye sürebileceği gibi 24 saat veya birkaç gün boyunca da devam edebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.