[title]|İlkses Gazetesi

Zona hastalığı nedir? Zona nasıl oluşur?

Deri üzerinde döküntülere neden olan zona hastalığı nedir? Zona nasıl oluşur? Zona tedavisi nasıl olur?

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2024 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2024 15:14
Kaynak: HABER MERKEZİ
Zona hastalığı nedir? Zona nasıl oluşur?

Deri üzerinde döküntülere sebep olan zona hastalığı vatandaşlar tarafından merak edilip araştırılıyor. Peki zona hastalığı nedir? Zona nasıl oluşur? Zona tedavisi nasıl olur?

ZONA HASTALIĞI NEDİR?

Zona, virüs sebepli deri döküntülerine neden olan bir enfeksiyon çeşididir. Varisella Zoster virüsünden kaynaklıdır ve suçiçeği hastalığına yol açar. Geçmişte geçirilen suçiçeği zona hastalığına yakalanma riskini arttırabilir. 
Zona virüsü vücuda girdikten sonra inaktif şekilde kalmakla birlikte aktif hale gelip hastalığa yol açabilir. Aktif hale gelen zona virüsü genel olarak vücudun bir bölgesinde kalır. Bu bölgeler yüz, göğüs, sırt, karın, ve pelvis bölgeleridir ve en sık rastlanılan yerlerdir. Deri döküntüleri ile birlikte bu bölgelerde şiddetli kaşıntı ve ağrılı kabarcıklar gözlemlenir.


ZONA NASIL OLUŞUR?


Zona hastalığına yakalanan kişi bu hastalığı başkasına suçiçeği olarak aktarabilir. Zonanın neden olduğu kabarcıklardan sızan sıvı ile cilt temasının olması, virüsün yayılmasına neden olur. Bu durumda hastanın diğer kişilerle fiziksel temasta bulunmaması büyük önem taşır.  Virüsün solunumla da bulaşması düşük riskler arasındadır.
İyileşme süreci hastadan hastaya değişiklik göstermekle birlikte hastalığın seyri 2 ile 4 hafta arasında değişir. Hastalığın başlangıç aşamasında ciltte karıncalanma, kaşıntı ve yanma gibi belirtileri hissedilir. Hasta zamanla ağrı duymaya başlar. Bunun nedeni virüs etkisiyle sinirlerde enfeksiyon gelişmesidir. Başlangıç evresi yaklaşık 1 hafta sürer.
İkinci evrede ise ciltte küçük kırmızı kabarcıklar gözlemlenir. Bu kabarcıklar zamanla su toplar ve içinde sıvı dolu veziküller oluşur. Veziküllerin üzerindeki deri tabakası seyreldikçe sıvı ortaya çıkar ve yerini bir kabuk tabakası kaplar. Kabarcıkların oluşumu iki hafta boyunca devam edebilir.
Üçüncü evrede ise kabuklar kuruyarak düşer ve cilt normal görünümüne döner. Bu süreçte hastanın ağrıları hafifler ve belirtiler yavaş yavaş azalır. İyileşme süreci bazı hastalarda uzun sürerken bazı hastalarda 2 ile 4 hafta arasında değişir. Hastalığın seyri hastanın bağışıklık sistemi ve genel sağlık koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Özellikle genç kişiler yaşlı kişilere göre daha kolay atlatır. Her hastalıkta olduğu gibi bu Zona hastalığında da doktor kontrolü ve uygun tedavi yöntemleri önemli rol oynar.


ZONA TEDAVİSİ NASIL OLUR?


Zorlu hastalık zonanın tedavisi merak edilen konular arasında gelmekte. Tedavideki ilk aşama antiviral ilaçların kullanımıdır. Bu ilaçlar virüsün vücutta gelişim göstermesinin önüne geçerek hastalığın şiddetini düşürür ve komplikasyon riskini en aza indirir. Bu ilaçlar, hastalık belirti gösterdikten sonra 72 saat içerisinde kullanılmalıdır. Bu nedenle zona şüphesi olan hastalar hemen bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.
Ağrının kontrol altına alınması da zona hastalığının tedavi sürecinde önemli bir rol oynar. Hastaların cildini temiz tutmaya ve cildin kuru olmasına özen göstermesi gereklidir. Bu durum enfeksiyonun yayılmasını önler ve döküntülerin hızla iyileşmesini sağlar. Son olarak cilt üzerinde kabarcıkların patlaması durumuna karşı antiseptik solüsyonlar kullanılmalıdır.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.