[title]|İlkses Gazetesi

Sürpriz yumurta: İfşa listeleri 17 aydır açıklanmıyor!

Yumurta ve kanatlı et sektöründeki riske dikkat çeken Başkan Toprak, Bakanlığın problemli ürünlerin ifşa listelerini 17 aydır açıklamadığını vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2023 11:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilksesgazetesi.com
Sürpriz yumurta: İfşa listeleri 17 aydır açıklanmıyor!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Türkiye'den Tayvan'a ihraç edilen yumurtalarda ‘nitrofuran’ maddesi tespit edildi. Söz konusu maddenin kullanımı kanserojen riski gerekçesiyle hem dünyada hem de Türkiye'de 2000'li yıllarda yasaklanmıştı. Peki, yasağa rağmen bu madde yumurtalarda nasıl kullanıldı? Öte yandan, yumurtaların İzmir Kemalpaşa'dan gönderildiği öne sürülüyor. Bu durum özellikle İzmir için büyük bir tehlike oluşturuyor mu?

Yaşanan vakayla birlikte denetim-kontrol mekanizmalarının önemi yeniden gündeme gelirken, temel tüketim ürünlerinden biri olan yumurtanın dahi sağlığı tehdit eder hale gelmesi vatandaşları da endişelendirmeye başladı. Peki, gıda güvenliğinin gün geçtikçe risk haline geldiği böyle bir süreçte kime, ne görevler düşüyor? Görüşlerine yer verdiğimiz Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, Bakanlığın problemli ürünlerin ifşa listelerini 17 aydır açıklamadığını öne sürdü. Gıda kontrolör sayısının yetersiz olduğunu da kaydeden Başkan Toprak, “Sadece ihraç edilen ürünlerde değil, yurt içinde tüketilen yumurtalarda da sorunun var olabileceğini söylemek yanlış olmaz.  Kaldı ki sadece yumurta da değil, kanatlı et sektörü tarafından üretilen tüm ürünler için bir risk” dedi.

uğur toprak_ilkses (Özel)

DENETİM NE YAZIK Kİ YOK!

Bakanlığın, kalıntı izleme, gıda güvenliğini sağlama ve halk sağlığını korumaya yönelik çalışmalarının problemli olduğunu daha önce de defaatle dile getirdiklerini kaydeden Toprak, “Tayvan'a ihraç edilen yumurtalarda tespit edilen kanserojen madde ile tekrar gündeme geldi. Bakanlık problemli ürünlerin ifşa listelerini 17 aydır açıklamıyor. Son açıklanan liste Mart 2022’de, ondan önceki liste de Eylül 2020’de açıklandı yani 18 ay önce. Bakanlığın gıda kontrolör sayısı yetersiz. Bu noktada da bir çalışması yok ne yazık ki. Yurttaşın güvenli gıdaya ulaşmasından, halk sağlığının korunmasından sorumlu olan Tarım ve Orman Bakanlığı görevini yerine getirmekte ciddi bir problem yaşıyor. Yakın geçmişte bir baharatta benzeri durum meydana gelmişti. Demek ki tarladan sofraya her aşamada etkin bir denetim ne yazık ki yok” sözlerine dikkat çekti. 

Sürpriz yumurta_İLKSES (1)

SORUN SADECE İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLER DEĞİL…

Başkan Toprak, sözlerine şöyle devam etti: “Yasaklı maddenin hala kullanılıyor olması ve bunun Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından belirlenmesi ciddi bir sorun. Tarım ve Orman Bakanlığı ivedilikle yumurta konusu başta olmak üzere ihraç edilecek ürünler ve gümrükten dönen tüm ürünler için izlenen yolu açıklamalı. Türkiye‘de de kullanımı yasak olan maddelerin nasıl hala kullanılabiliyor olduğu araştırılmalı. Sadece ihraç edilen ürünlerde değil, yurt içinde tüketilen yumurtalarda da sorunun var olabileceğini söylemek yanlış olmaz.  Kaldı ki sadece yumurta da değil, kanatlı et sektörü tarafından üretilen tüm ürünler için bir risk.” 

Sürpriz yumurta_İLKSES (4)

CEZAİ İŞLEMLER UYGULANMALI

Başkan Toprak son olarak, “Ülke sınırları içerisinde üretilen tüm yumurta ve tavuk ürünleri analiz edilerek aynı maddenin tespit edildiği ürünler imha edilmeli, imha tutanakları kamuoyuyla paylaşılmalı, yasaklı maddeyi kullanan firmalar ifşa edilip, cezai işlemler uygulanmalı. Tüm sektör zan altında bırakılmamalı. Tarım ve Orman Bakanlığı yurttaşın güvenli gıdaya ulaşmasından sorumlu olduğunun bilinciyle hareket ederek makul şüphelere son verecek işlemleri derhal başlatmalı” çağrısında bulundu. 

Sürpriz yumurta_İLKSES (3)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.