TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konak'ta işçilerden protesto

SEMİ TEKTAŞ / Konak Belediyesi’ne bağlı MER-BEL işçileri maaşların zamanında ve eksiksiz almak talebiyle belediye önünde eylem yaptı. İşçiler perşembe gününe kadar ödemelerin gerçekleşmemesi durumunda geniş çaplı eylemler yapacaklarını duyurdu.

Konak Belediyesi’ne bağlı MER-BEL işçileri maaşlarının zamanında ve eksik yatmasını protesto etmek amacıyla Konak Belediyesi önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçileri maaşlarının tek seferde yatırılmasını talep ederken perşembe gününe kadar yatmaması durumunda ise Genel-İş Sendikaları ile beraber geniş çaplı eylem yapacaklarını durdu. DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Aras, yaptığı konuşmada Konak Belediyesinden tek bir isteklerinin olduğunu bunun da maaşların zamanında ve eksiksiz yatmasını talep ettiklerini belirtti. Aras, “Biz MER-BEL emekçileri maaşlarımızın toplu sözleşme ve iş yasası gereği eksiksiz yatırılması tek talebimizdir. İkramiyemiz ve gıda kartlarımız aldığımız ücretten ayrı bir parça değil 10 dönemdir yapılan toplu sözleşme gereği kazandığımız haklar bağlamında hepsi bir bütündür” diye konuştu.

İŞÇİLERİN EVİNE İHBARNAMELER GİDİYOR

Maaşların geç yatmasından dolayı işçilerin mağdur edildiğini dile getiren Aras, birçok işçinin evine borçlar nedeniyle ihbarnamelerin gittiğini belirtti. Aras, “Ülkemiz tarihinin ekonomik açıdan en büyük krizinin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Ayın sonunu getirmekte zorlanırken bir yandan hükümetin her gün yarattığı yeni vergi kesintileri ve kemer sıkma politikaları biz ücretli çalışanları yoksulluğa itiyor. Ülkemizde yanlış politikalar nedeni ile biz üretenlerin yoksulluğa itildiği bir avuç zengininde refah içinde yaşadığına şahit oluyoruz. Çok uzak değil bundan 6 ay önce yapılan yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ‘bu toplum ilk yerel seçimlerde bu iktidara sarı kartı gösterecek ilk genel seçimde ise kırmızı kartı gösterecektir demiş’ idi. Bu çağrıya kulak veren milyonlar iktidarın yarattığı bu tabloda mağdur olan çalışanlar, emekliler tarafından sarı kart ile cezalandırıp CHP’li belediyelere teveccüh edip oylarını bu yönde kullanmışlardır. Genel iktidarın yolunun yerelden geçtiğini savunan bir öngörü etrafında söylemlerde bulunup bu ülkede AKP iktidarından bu halkı kurtarmanın yegâne yolunun bu şekilde gerçekleşeceği iddia edilse de AKP iktidarı tarafından yoksulluğa itilmiş işçi sınıfı birçok CHP’li belediyede zamanında maaşlarını alamadıkları için kira, kredi, kredi kartı ve çocuklarının okul taksitlerini aksatarak ya da ilave faizler ödemek zorunda kalmışlardır. Hatta maaşlarından kesilen icra ödenmeleri icra dairelerine yollanmadığı için taahhüt edilen borçlar sebebi ile işçilerin evlerine ihbarnameler gelmeye başlamıştır” diye konuştu.

EKSİKSİZ YATIRILMASI TEK TALEBİMİZDİR

Konak Belediyesi’nden tek taleplerinin maaşlarının eksiksiz ve zamanında yatması olduğunu söyleyen Aras, “Genel İş 5 Nolu şubenin örgütlü olduğu Konak Belediyesi MER-BEL A.Ş işçileri olarak bizde biraz önce yukarda saydığımız süreçleri tek tek yaşamaktayız. 1 Nisan itibari ile birçok kere yaşanan aksaklıktan kaynaklı ya maaşlarımızı zamanında alamadık ya da maaşımızın üçte ikisine denk gelen ücret ödemeleri ile karşı karşıya kaldık. Tek geçim kaynağı belediyeden aldığı ücret olan biz çalışanların maaşlarında eksik ödeme ya da herhangi bir gecikmede ev sahibinin kapıya dayanması, bankaların telefon ile sürekli araması, çocuğun okul taksitinin ödenememesi ve okula gidememesi ya da servis ücreti aksaması ile servis kullanmayacak duruma gelmesi çalışanların mutsuz olmasına ve motivasyon kaybına yol açmaktadır. Biz MER-BEL emekçileri maaşlarımızın toplu sözleşme ve iş yasası gereği eksiksiz yatırılması tek talebimizdir. İkramiyemiz ve gıda kartlarımız aldığımız ücretten ayrı bir parça değil 10 dönemdir yapılan toplu sözleşme gereği kazandığımız haklar bağlamında hepsi bir bütündür. Yaşanan ekonomik krizin bedeli iktidar tarafından zaten yeterince çalışanlara ödetilirken diğer taraftan sosyal demokrat belediye anlayışı ile yönetilen belediyelerde işçilerin maaşları ile mağdur edilmesi anlaşılır bir durum değildir. Nisan 1 ile başlayan yeni dönemde Konak Belediyesi’nde çalışan MER-BEL işçisi geçen 6 ay içinde birçok kez yer değişikliği, mevcut çalıştığı statüden başka bir statüye geçirilme, ücrette indirime gidilme gibi durumlar ile karşılaşıp her gün işe gelirken bugün bir şey olacak mı bana düşüncesi ile yaşarken bile MER-BEL işçisi işine sahip çıkmış evindeki aşını kaynatabilmek için tüm çabasını ortaya koymuştur. Tek beklentisi her ayın 15’inde maaşını alabilmek olmuş lakin 15’i dışında verilen tarihlerde de maaşı ödenmemiştir. İşte tam da bu sebeple biz MER-BEL işçileri ek protokolden kalan alacaklarımızın ödenmesi, maaşlarımızın zamanında ve eksiksiz ödenmesi, işçilerin artık işe gelirken bugün ne olacağım kaygısında uzaklaştığı bir işyerinde çalışmak istediğimizi belirtmek için bu basın açıklamasını yapmış bulunuyoruz. Dileriz ki bundan sonra bu gibi aksaklıklar yaşanmaz ve bizde işyerlerimiz de kendimizi daha güvende ve mutlu bir ortamda bulmuş oluruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Oluşturulma Tarihi: 21 Ekim 2024, Pazartesi 12:37
Güncellenme Tarihi: 21 Ekim 2024, Pazartesi 13:26
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
DİĞER İÇERİKLER
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.