Aşkın tek taraflı çıkmazı: Karşılıksız aşk sendromu nedir?

Karşılıksız aşk, kalpte yankılanan sessiz bir çığlık gibi gelir insana. Ancak, aşkla dolup taşarken, bu sevgiye karşılık bulmadığında ruhumuz nasıl etkilenir?

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 16:39
Kaynak: HABER MERKEZİ
Aşkın tek taraflı çıkmazı: Karşılıksız aşk sendromu nedir?

Aşk, insanın ruhunun en derin ve en yoğun duygusu olarak ön planda yer alır. Kimi zaman adeta sihirli bir rüya gibi bizi sarar, kimi zamanda içimizde derin izler bırakan bir fırtınaya dönüşebilir. Psikolojik açıdan felsefe, karşılıksız aşk bu fırtınalardan biri olarak ortaya çıkıyor. Sevdiğiniz kişinin gözlerinin parlamaması, kalbinizde yankılanan sevginin cevapsız kalması; bir zamanlar tatlı olan bu duyguyu ağır bir yüke dönüştürebilir. "Karşılıksız Aşk Sendromu", işte tam da bu duygusal fırtınayı yaşatan, kalbinizin sevgiyle dolu ama aynı zamanda yalnız olduğu bir durumu anlatır. Peki, karşılıksız aşk sendromu nasıl anlaşılır?

Karşılıksız aşk sendromu

EROTOMANİ NEDİR?

Erotomani, De Clérambault sendromu adıyla da bilinen ve bir kişinin, karşı tarafında kendisine derinden aşık olduğu gerçek dışı bir inanca kapladığı psikiyatrik bir hastalık olarak ortaya çıkar.

Aşık olma durumu, çoğu insanın deneyimini ve birinin diğerine karşı derin ama genellikle geçici bir hayranlık veya sevgi duymasını içerir. Erotomanide ise bu durumun aksine, kişinin romantik özelliklerinin karşılıklı olduğuna dair dayanaksız ve sürekli bir inanç söz konusudur. Erotomani belirtileri genellikle aniden ortaya çıkar ve uzun süre devam edebilir.

Karşılıksız aşk sendromu

KARŞILIKSIZ AŞK SENDROMU NEDEN OLUR?

Erotomani, şizofreni, majör hastalık, bipolar bozukluk veya Alzheimer hastalığı gibi psikiyatrik bozuklukların bir belirtisi olarak görülebilir. Bir çeşit sanrısal bozulma olan erotomani, içinde Merhamet, büyüklük veya kıskançlık hislerini barındırabilir. Sosyal medya platformları da bu sanrısal inançları güçlendiriyor ve tetikleme rolünü oynayabilir. Erotomaninin ortaya çıkmasındaki faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sosyal medyanın bireylerin arasındaki engelleri kaldırması
  • Uzun süreli ve aşırı stres altında kalmak
  • Çeşitli psikolojik sorunlar

Karşılıksız aşk sendromu

KARŞILIKSIZ AŞK SENDROMU BELİRTİLERİ

Erotomaninin en belirgin özelliği, birisinin başka bir kişinin kendisine kesin aşık ve gerçek dışı bir inanca sahip olmaktır. Kişi, bu yanılsamanın değişmesine varamayabilir ve aksini söyleyerek biri olduğunda üzüntüye kapılarak depresif bir hale girebilir. Karşılıksız aşk sendromuna dayalı olarak ortaya çıkan erotomaninin en sık görülen aralık şunlardır:

  • Sevdiğine inandığı kişiyi sosyal medya üzerinden her adımını izler
  • O kişi sürekli mesaj atmak ve telefonla aramak
  • Sürekli olarak kesintiler
  • Israrcı bir şekilde takip etmek ve taciz edici davranışlarda bulunmak

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.