Bağımlılıktan yoksunluğa… Yoksunluk sendromu nedir, belirtileri neler?

Bağımlılık sonrası beliren yoksunluk sendromu, bireylerin içsel dünyasında derin izler bırakır. Peki, yoksunluk sendromu nedir, belirtileri neler?

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2024 16:31
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2024 16:32
Kaynak: HABER MERKEZİ
Bağımlılıktan yoksunluğa… Yoksunluk sendromu nedir, belirtileri neler?

Hayatımızda illa ki bağımlılık yaratabilecek şeyler ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Ancak bunlardan yoksun kaldığımızda bedenimiz ve zihnimiz nasıl tepki verir? Yoksunluk sendromu, tam da burada karşılaştığımız karmaşık bir durum. Peki, yoksunluk sendromu belirtileri neler? Bireyde nasıl psikolojik etkiler bırakır?

YOKSUNLUK SENDROMU NEDİR?

YOKSUNLUK SENDROMU NEDİR?

Yoksunluk sendromu, bir maddeye olan bağımlılığın sonucu olarak kendini gösteren rahatsızlık olarak bilinir. Ancak bu bağımlılık yalnızca yasaklı maddeler veya alkol ile sınırlı değil. Özellikle bazı ilaçların içerisinde var olan etken maddeler, kişide o ilacı sürekli kullanma isteği yaratabilir. Bu maddeler hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılıklar yaratmaya müsait olabilir. Bu yüzden, doktor kontrolü dışında ilaç kullanımı kesinlikle önerilmez. Vücut, bağımlılık yapan bu maddelere alıştığında, yoksunluk sendromu ortaya çıkar.

YOKSUNLUK SENDROMU NEDİR?

YOKSUNLUK SENDROMU BELİRTİLERİ NELER?

Yoksunluk sendromu, kişinin bağımlı olduğu maddeye ulaşamadığında ortaya çıkan belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler oldukça şiddetli olabilir ve bireyin hem kendisine hem de çevresine zarar vermesine sebep olur. Yoksunluk sendromunun belirtileri arasında şunlar yer alır:

•             En yaygın belirtisi, kişide aşırı sinirlilik hali,

•             Anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar baş gösterir,

•             Kişi kısa sürede depresyona girebilir,

•             Terleme ve mide bulantısı sıkça görülür,

•             İshal de yoksunluk krizinin belirtilerindendir,

•             Uyku bozuklukları yaşanır,

•             Taşikardi riski vardır,

•             Halüsinasyonlar baş gösterebilir,

•             Hipertansiyon ve ataksi de yaşanabilir. Ataksi, yürüyüş ve göz hareketlerinde bozukluk, konuşmada değişiklik gibi belirtilerle kendini gösterir ve genellikle kas hareketlerini de etkiler.

YOKSUNLUK SENDROMU NEDİR?

YOKSUNLUK SENDROMU TEDAVİSİ

Yoksunluk sendromunun tedavisi, kişiyi bağımlı hale getiren maddeye göre değişir. Tedavi sürecinin başlangıcında, kişinin öncelikle psikolojik destek alması önemli ve bu süreç uzman kişi ile yapılacak görüşmelerle başlar. Gerekli görüldüğünde, psikolog kişiyi bir psikiyatriste yönlendirebilir. Tedavi genellikle psikolojik destek ve ilaç tedavisinin bir arada yürütülmesi ile devam eder.

Psikolojik tedavilerde bilişsel davranışçı terapi (BDT) yöntemi sıkça uygulanır. Bu yöntemle, kişinin bilinçaltında yatan sorunlar gün yüzüne çıkarılır ve birey kendi durumunun farkına vararak tedavi sürecine daha bilinçli bir şekilde katılmaya başlar.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.