Başkalarının onayıyla yaşamak: Onay bağımlılığı

Onay bağımlılığı, kişinin özsaygısını ve değerini sürekli olarak başkalarından gelen takdir ve beğeni ile ölçmesiyle meydana gelen bir durumu ifade eder. Onay bağımlılığının belirtileri nelerdir?

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 15:41
Kaynak: HABER MERKEZİ
Başkalarının onayıyla yaşamak: Onay bağımlılığı

Bazı bireyler için varolmak ve değerli olduğunu hissetmek başkalarının onayından geçer. Bu kişiler ancak başkalarından onay aldıkları süre doğrultusunda kendilerini sevilmeye değer biri olduklarına ikna ederler ve onlar için değerli, özel, önemli hissetmek her zaman başkalarının onayından geçer. Çoğunlukla düşük özsaygı ve özsevgi eksikliği yaşayan bireylerde görülen bu duruma onay bağımlılığı denir. Bu haberimizde onay bağımlılığının detaylarını ele alacağız…

ONAY BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Onay bağımlılığı, kişinin başkalarından sürekli olarak kabul, takdir ve beğeni alma ihtiyacı içinde olma durumu olarak açıklanabilir. Bu durum, bireyin özsaygısını dışarıdan gelen değerlendirmelere ve başkalarının görüşlerine dayandırmasıyla ortaya çıkar. Onay bağımlılığı olan bireyler, genellikle başkalarının gözünde değerli olmak için kendilerini sürekli olarak başkalarına kanıtlama çabası içerisine girerler.

ONAY BAĞIMLILIĞI NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Onay bağımlılığı, çoğunlukla çocukluk dönemindeki deneyimlere dayanan bir psikolojik durumdur. Aile, okul veya sosyal ortamda maruz kalınan eleştiriler, aşırı beklenti ya da sevgi ve takdir eksikliği, bireyin kendini başkalarına kanıtlamaya çalışmasına yol açabilir. Bunun yanı sıra özgüven eksikliği, kendini değersiz hissetme gibi kişisel problemler de onay bağımlılığına neden olabilir.

onay bagımlılıgı

ONAY BAĞIMLILIĞI BELİRTİLERİ

Onay bağımlılığı yaşayan kişilerde görülen belirtilere baktığımızda, bu kişiler genellikle kendi mutluluğunu başkalarının görüşlerine göre şekillendirir ve sürekli olarak başkalarının ne düşündüğünü merak ederler.

Başkalarının onayını kaybetme korkusu yaşadıkları için, kişi istemediği halde sürekli başkalarına evet demek zorunda kalır.

Kendi yaptıklarından sürekli şüphe duyarlar ve kendilerini değersiz hissetme eğilimi gösterirler.

Sürekli takdir ve övgü beklerler, sosyal medya veya yüz yüze etkileşimlerde bile sürekli karşısındaki kişilerden onay almaya çalışırlar.

Başkalarının isteklerini yerine getirmek için kendi ihtiyaçlarını göz ardı ederler.

ONAY BAĞIMLILIĞI TEDAVİSİ

Onay bağımlılığının tedavisinde amaç, kişinin kendi değerinin farkına varmasını sağlamaktır. Bunu, çeşitli terapi yöntemleri ve sosyal destek alarak gerçekleştirmek mümkündür. Terapiler, kişinin kendi değerini başkalarından bağımsız olarak tanımasını sağlamak için etkili bir araç olarak tercih edilebilir. Bu noktada Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemine başvurulabilir. BDT, kişinin onay arama eğilimlerini fark etmesine ve bu düşünce kalıplarını değiştirmesine yardımcı olabilir. Kişinin, kendi kendine pozitif konuşmalar yapması, başarılarını fark etmesi ve kutlaması gibi yöntemler, özsaygısını geliştirmesi noktasında teşvik edici olabilir. Kişinin yakın çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurması ve güvenilir kişilerden destek alması da onay arama ihtiyacını azaltmaya yardımcı olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.