Çocukların gizli düşmanı: Akran Zorbalığı

Çocuklar arasında yaşanan akran zorbalığı, günümüzde sosyal ilişkiler ve psikolojik sağlık açısından büyük bir sorun haline geliyor

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2024 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2024 15:11
Kaynak: HABER MERKEZİ
Çocukların gizli düşmanı: Akran Zorbalığı

Akran zorbalığı, çoğunlukla çocukların dünyasında gölgelerde kalan ancak etkileri derin ve kalıcı olan bir kelime olarak karşımıza çıkıyor. Çocukların birbirine karşı uyguladığı bu gizli baskılar hem bireysel hem de toplumsal düzeyde büyük problemlere yol açabilir.

Akran Zorbalığı

AKRAN ZORBALIĞI NEDİR?

Akran zorbalığı bireylerin birbirlerine; fiziksel, sözlü veya sosyal anlamda zarar verme davranışları olarak görülür. Çoğunlukla gençler ve çocuklar arasında oluşan bu akran zorbalığı, kişinin sosyal yaşamını, kendine olan saygısını ve psikolojik durumunu olumsuz yönde etkiler. Zorbalık geniş bir yelpaze şeklinde, dışlanmadan aşağılanmaya kadar uzanır.

Akran Zorbalığı

AKRAN ZORBALIĞI NEDENLERİ NELERDİR?

Akran zorbalığının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Güç Dengesizliği: Çocuklar, kendilerini güç elde etme çabasıyla sıkça akranlarına baskı yaparak güç dengesizliği ortaya çıkarabilirler.
  • Aile Sorunları: Aile içindeki yaşanan problemler, çocukların duygusal olarak başa çıkmada zorlandıkları ve öfke kontrollerini kaybettikleri durumlar arasında yer alır. Bu öfke, çocukların arkadaşlarına karşı zorba davranışlar yaratmasına neden olabilir.
  • Sosyal Medya: Çocuklar sosyal medya üzerinde kendilerine özgü karakterler yaratabilirler. Bu karakterlerin kötü davranışlarını benimseyerek, çevrelerine de benzer şekilde davranabilirler.
  • Arkadaş Ortamı: Çocuklar, bulundukları çevrenin baskısı altında kalabilirler. Okul ya da mahalle gibi ortamlarda grup kurallarına uymak için zorba davranışlar sergileyebilirler.

Akran Zorbalığı

AKRAN ZORBALIĞININ PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Akran zorbalığının psikolojik etkileri hem kişide hem de zorbalayan kişi üzerinde farklı etkiler ile ortaya çıkar:

1. Kişi Üzerindeki Psikolojik Etkiler

Akran zorbalığına uğrayan birey, yaşadığı zorbalık sebebiyle düşük özsaygı, anksiyete ve  depresyon gibi psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Zorbalığa maruz kalan çocuklar, devamlı güvensizlik duygusu yaşarlar. Bu durum eğitim hayatını ve sosyal ilişkilerini olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Süreç böyle uzun vadede devam ettiğinde ise bu durum psikolojik sağlık sorunlarına yol açabilir.

Akran Zorbalığı

2. Zorbalık Üzerindeki Psikolojik Etkiler

Zorbalık yapan çocuklar ve bireyler de bu davranışlardan illa ki etkilenebilirler. Bu bireylerde empati eksikliği, kendine olan özsaygı düşüklüğü ve toplumla uyumsuzluk gibi sorunlar yaşayabilir. Zorbalık yapan kişiler, ileri ki yıllarda sosyal ortamlarda ve eğitim hayatlarında zorluk yaşayabilirler.

Akran Zorbalığı

Akran Zorbalığı Türleri

  • Fiziksel Akran Zorbalığı
  • Duygusal Akran Zorbalığı
  • Sözel Akran Zorbalığı
  • Sosyal Akran Zorbalığı
  • Siber Akran Zorbalığı
  • Cinsel Akran Zorbalığı
  • Eşya Zorbalığı

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.