Deprem korkusu: Deprem korkusunu yenmek için ne yapmalı?

Deprem ülkesinde yaşayan bireylerin deprem korkusu yaşaması çok doğaldır. Peki deprem korkusuyla nasıl başa çıkılır? İşte sismofobi ile mücadelede yapmanız gerekenler…

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2024 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 15:17
Kaynak: HABER MERKEZİ
Deprem korkusu: Deprem korkusunu yenmek için ne yapmalı?

Deprem ülkesinde yaşayan bir kişi için deprem korkusuna sahip olmak kadar normal bir durum yoktur. Özellikle 6 Şubat depreminin ardından verilen binlerce kayıp, kişilerde deprem korkusunun daha çok tetiklenmesine yol açmıştır. Deprem korkusu, diğer fobilerden farklı olarak bireysel bir korku olmaktan çok, kişilerin sevdikleri ve diğer insanlar için de korku duyması ile ortaya çıkar. Deprem korkusu konusuna detaylı olarak değinecek olursak…

DEPREM KORKUSU NEDİR?

Deprem korkusu, depremlere karşı aşırı ve yoğun bir korku duyma durumu olarak ifade edilebilir. Bu korkuya psikolojide sismofobi adı verilir ve doğal afetlerin yaratabileceği kayıp, yıkım veya kontrolsüzlük hissine karşı gelişen bir kaygı bozukluğu olarak karşımıza çıkar. Deprem korkusu, özellikle daha önce büyük bir deprem yaşamış kişilerde yaygın olarak görülürken, bu korku zaman içerisinde kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilecek boyutlara ulaşabilir.

Deprem korkusu, diğer kaygı bozukluklarından farklı olarak kişilerde hem fiziksel hem de duygusal olarak kendisini gösterebilir. Deprem korkusu yaşayan bireyler korku anında fiziksel olarak çarpıntı, nefes darlığı ve boğulma hissi, terleme, titreme, mide bulantısı gibi belirtiler yaşarken, duygusal olarak ise panik atak, aşırı kaygı ve uyku sorunları gibi problemlerle karşılaşırlar.

DEPREM KORKUSU NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Deprem korkusu, çoğunlukla daha önce bir deprem deneyimi yaşamış olan kişilerde ortaya çıkar. Deprem sırasında yaşanan travmatik deneyim, kişinin zihninde kalıcı bir etki bırakabilir ve bu durum, zamanla bir fobiye dönüşebilir. Bunun yanı sıra depremi doğrudan yaşamayan kişilerde de deprem fobisi meydana gelebilir. Sosyal medyada sürekli olarak felaket haberleri görmek ya da aile veya çevreden gelen uyarılar bu korkunun gelişmesine neden olabilir.

Kişinin kontrol edemediği bir olay olan deprem, kaybetme ve zarar korkusunu tetikler ve bu korku bilinçaltına yerleşerek kontrol edilemez sürekli bir kaygıya dönüşür.

deprem

DEPREM KORKUSU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Deprem korkusu, psikolojik bir sorun olduğu için çoğunlukla terapi ve destek yöntemleri ile tedavi edilir. Tedavi sürecinde kişilere, Bilişsel Davranışçı Terapi, Maruz Bırakma Terapisi, çeşitli gevşeme teknikleri ve gerektiğinde ilaç tedavisi uygulanarak deprem korkusunu yenmesi noktasında yardımcı olunur. Tedavi süreçlerinin temelinde, kişiyi bu korkuya maruz bırakarak korkularının üzerine gitmesi fikri yer alır. Bunların yanı sıra çeşitli destek gruplarına katılmak da mental olarak fayda sağlayabilir. Kendisiyle aynı durumda olan insanların birbirine destek olması, iyileşme konusunda yardımcı olabilir.

DEPREM KORKUSUYLA NASIL BAŞA ÇIKILIR?

Deprem hakkında bilgi sahibi olmak ve depreme hazırlıklı olmak, oluşması muhtemel korkuyu azaltabilir. Güvenli bir yaşam alanı oluşturmak ve deprem anında ne yapacağını bilmek kişiye kendisini daha güvenli hissettirebilir.

Depremin olasılığı ve sonuçları hakkında gerçekçi düşünceler geliştirmek ve felaket senaryolarından kaçınmak önemlidir. Felaket senaryoları kişiyi sadece strese sürükler. Olaya gerçekçi tarafından rasyonel bir şekilde bakmak kaygıları azaltma noktasında faydalı olabilir.

Bununla birlikte düzenli egzersiz, meditasyon ve nefes egzersizleri gibi stres yönetimi teknikleri, genel kaygıyı azaltmada faydalıdır.

Ancak deprem konusunda en önemlisi, gereken önemleri almış olmaktır. Çünkü deprem değil ihmal öldürür.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.