[title]|İlkses Gazetesi

Gece yeme sendromu nedir? Gece yeme sendromu nedenleri

Gece vakti buzdolabı başında yapılan ufak kaçamaklar, kontrol edilmediği takdirde yerini gece yeme bozukluğu sendromuna bırakabilir. Gece yeme bozukluğu nedir, nasıl ortaya çıkar?

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2024 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2024 15:12
Kaynak: HABER MERKEZİ
Gece yeme sendromu nedir? Gece yeme sendromu nedenleri

Gece yemek yeme alışkanlığı, birçok kişinin sahip olduğu ve yapmaktan kendini alamadığı bir durumdur. Zaman zaman ufak kaçamaklar yapmak keyifli olsa da bu durumun kişinin kontrolünden çıkması ve haftada en az 3 gün boyunca tekrarlanan bir durum haline gelmesi, ‘gece yeme bozukluğuna’ dönüştüğüne işaret eder ve kişinin sağlığı için son derece tehlikelidir. Yeme bozukluklarının bir türü olan ‘gece yeme sendromu’ çok sayıda kişide görülen bir rahatsızlıktır. Bu psikolojik rahatsızlığın detaylarına göz atalım…

GECE YEME BOZUKLUĞU SENDROMU NEDİR?

Gece Yeme Bozukluğu, kişinin özellikle gece saatlerinde yoğun bir şekilde yemek yeme isteği yaşadığı bir yeme bozukluğu olarak açıklanır. Bu bozukluğu yaşayan kişiler, çoğunlukla gün içinde az yemek yerler ve gece boyunca normalden çok daha fazla yiyecek tüketirler. Bu yeme bozukluğuna sahip olan kişiler, gece uykularından uyanırlar ve yemek yerler. Bunun yanı sıra gün içerisinde almış oldukları toplam kalorinin yüzde 50’den fazlasını, akşam yemeğinden sonra uyuyana kadar yedikleri besinler oluşturur. Bu durumun ciddi boyutlara ulaşması ve kontrol edilemez bir hal alması, bireyin hem fiziksel hem de psikolojik sağlığını olumsuz yönde etkiler.

GECE YEME BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ

Gece yeme bozukluğunun en belirgin özelliği, gece boyunca uyanıp yiyecek bir şeyler tüketmektir. Bu sendroma sahip kişiler, aç olmadıkları halde yemek yeme ihtiyacı hissederler.

Bu kişiler sabahları iştahsız olurlar ve çoğunlukla kahvaltı öğününü atlarlar. Uzun bir süre sabah yemek yememeyi tercih etmesinin üzerine bu durum bir süre sonra kronik hale gelir.

Bu sendroma sahip kişiler gece yemek yeme davranışı sonrasında pişmanlık ve suçluluk duygusu hissederler ve gece yemek yediklerinden dolayı kendilerini suçlarlar. Ancak bu suçluluk duygusu kendilerini gece yemekten alıkoymaz ve bu alışkanlığı sürdürmeye devam ederler.

Bu kişilerde gece uykusunun bölünmesi durumuna sıkça rastlanır. Kişi, uyku esnasında sık sık uyanır ve her uykudan kalktığında kendisini buzdolabının başında bulur.

Stres, anksiyete, depresyon gibi duygusal faktörler gece yeme davranışını tetikleyen en önemli unsurların başında gelir. Kişiler, duygusal zorluklarla başa çıkma yöntemi olarak yemek yemeye yönelirler.

Gece yeme bozukluğu olan bireylerde kilo alımı ve obezite yaygın olarak görülür. Gece boyunca kontrolsüzce yemek yeme, kilo artışına neden olur.

gece yeme sendromu

GECE YEME BOZUKLUĞU NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Gece yeme bozukluğu sendromunun kesin nedeni tam olarak bilinmiyor ancak bu sendromun ortaya çıkmasında birden fazla biyolojik, psikolojik ve çevresel faktörün bir araya geldiği düşünülüyor. Bunlardan birkaçına bakacak olursak:

Duygusal stres: Kişi, stres, kaygı veya depresyon gibi olumsuz duygusal durumlarla baş edemediği zamanlarda, bu hislerini yemek yiyerek bastırmaya çalışır ve bu durum devamında yeme bozukluklarına davetiye çıkarır.

Biyolojik faktörler: Vücutta bulunan açlık ve tokluk hormonların dengesiz oluşu gece yeme alışkanlığına neden olur.

Uyku bozuklukları: Kişinin uyku düzeninin bozuk olması ve kalitesiz bir uyku çekiyor olması, gece yeme davranışını tetikleyen unsurlardan biridir. Kişi, uykusu bölündüğünde kendisini yemek yerken bulur.

Yanlış beslenme alışkanlıkları: Gün boyunca yeterli miktarda besin tüketmeyen veya yanlış şekilde beslenen kişiler, gece yeme alışkanlığına sahip olabilir.

gece yeme sendromu

GECE YEME BOZUKLUĞU SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Gece yeme bozukluğu sendromunun tedavisi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Kişinin yeme bozukluklarının altında yatan sebeplere göre, o kişiye uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir. Tedavinin kesinlikle bir uzman desteği ile alınması gerekir. Peki nedir bu rahatsızlığın tedavisi?

Psikoterapi:

Bilişsel Davranışçı Terapi ya da Farkındalık Temelli Terapi, yeme alışkanlıklarına ve gece yeme bozukluğuna neden olan olumsuz düşünce kalıplarını ortadan kaldırmaya yönelik uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir.

İlaç Tedavisi:

Bazı antidepresanlar veya uyku düzenleyici ilaçlar gece yeme bozukluğunda fayda sağlayabilir. Ancak kişinin ilaç kullanıp kullanmayacağına yalnızca doktoru karar verebilir.

Beslenme Danışmanlığı:

Bir diyetisyen veya beslenme uzmanından yardım alarak dengeli bir beslenme planı oluşturmak ve bu plana sadık kalmak, söz konusu sendromu atlatma noktasında çok önemlidir. Bu süreci destek olmadan atlatmak oldukça zorlayıcı olabilir.

Uyku Düzenini İyileştirme:

Gece yeme bozukluğu genellikle uyku düzeni bozukluğu ile ilişkilendirilebilir. Kişinin kaliteli bir uyku deneyimi yaşaması, gece uyanmasını ve dolayısıyla gece yemek yemesini engelleyebilir.

Stres Yönetimi:

Stres, gece yeme davranışında büyük bir rol oynar. O nedenle çeşitli rahatlama teknikleri kullanılarak stresi doğru bir şekilde yönetebilmek, yeme davranışları noktasında çok önemlidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.