Gülümsemelerin ardına saklanan yorgunluk: Yüksek işlevli depresyon

Yüksek işlevli depresyon, kişinin dışarıdan eğlenceli ve aktif görünmesine rağmen içsel olarak bir mücadele verdiği depresyon türüdür. Yüksek işlevli depresyonun ne olduğuna daha detaylı bakalım.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 15:23
Kaynak: HABER MERKEZİ
Gülümsemelerin ardına saklanan yorgunluk: Yüksek işlevli depresyon

Bazı kişiler, ağır depresyon semptomları taşımalarına rağmen, yaşadıkları depresyon hali günlük yaşantılarını etkilemez ve hayatlarına gayet normal bir şekilde devam ederler. Bu nedenle çevrelerinde bulunan kişiler onların depresyonda olduklarını anlayamazlar. Bu durum yüksek işlevli depresyon olarak açıklanabilir. Yüksek işlevli depresyon hastalığını daha detaylı inceleyecek olursak…

 YÜKSEK İŞLEVLİ DEPRESYON NEDİR?

Yüksek işlevli depresyon, kişinin depresyon belirtileri yaşamasına rağmen günlük işlerini ve sorumluluklarını yerine getirebildiği bir depresyon türü olarak açıklanabilir. Bu duruma distimi, yani kalıcı depresif bozukluk adı da verilir. Yüksek işlevli depresyondaki kişiler dışarıdan bakıldığında başarılı, yaptığı işe odaklanabilen, sosyal açıdan aktif ve eğlenceli görünürler, fakat içsel olarak sürekli bir boşluk hissi, yorgunluk ve duygusal olarak tükenmişlik yaşarlar.

YÜKSEK İŞLEVLİ DEPRESYON NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Yüksek işlevli depresyon, çoğunlukla uzun süreli stres, travmalar ya da zorlayıcı yaşam koşulları sonucu ortaya çıkabilir. Özellikle iş yerinde, eğitimde ya da sosyal hayatın herhangi bir alanında sürekli baskı altında hisseden kişilerde yaygın olarak görülebilir. Bu kişiler, dışarıdan normal bir hayat sürdürüyor gibi göründükleri için çevrelerindeki kişilerin depresyonlarını fark etmeleri zor olabilir ve aynı sebeple kendileri de sorunlarının ciddiyetini kabul etmekte zorluk yaşayabilirler. Çevreleri tarafından depresyonda oldukları fark edilemeyen kişiler, psikolojik olarak içinden çıkılamaz bir duruma girdikleri takdirde bu, kişi için tehlikeli olabilir. O nedenle, bu süreçte depresyonun fark edilebiliyor olması çok önemlidir.

depresyon

YÜKSEK İŞLEVLİ DEPRESYON BELİRTİLERİ

Yüksek işlevli depresyon yaşayan kişilerde uzun süreli, çoğunlukla iki yıl veya daha uzun süren, hafif ama sürekli devam eden bir mutsuzluk hissi hakimdir. Bu kişiler, kendilerini sürekli yorgun ve enerjisiz hissederler. Daha önce keyif aldıkları aktiviteleri yapmaktan artık zevk alamamaya başlarlar. Beraberinde konsantrasyon sorunları ve karar verme zorluğu da yaşanabilir. Bu kişiler kendilerini yetersiz veya başarısız hissetme eğilimi gösterirler. Çok uyuma ya da uyuyamama gibi uyku düzeninde bozulmalar ve iştah değişiklikleri yaşanabilir. Sosyal izolasyon ya da ilgisizlik belirtileri görülen kişiler, bunu dışarıdan göstermezler.

YÜKSEK İŞLEVLİ DEPRESYON NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Yüksek işlevli depresyonun tedavisi, tipik depresyon tedavisine benzer şekilde gerçekleştirilir ve çoğunlukla bilişsel davranışçı terapinin beraberinde antidepresan ilaç tedavisi uygulanır.

Tedavide uygulanan bilişsel davranışçı terapi, kişinin olumsuz düşünce kalıplarını olumluları ile değiştirmesine yardımcı olabilir. Antidepresanlar, beyindeki kimyasal dengesizlikleri düzenleyerek belirtilerin hafifletilmesi konusunda katkı sağlayabilir.

Bunun yanı sıra düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, yeterli uyku ve stresi yönetmeye yaracak meditasyon teknikleri depresyon belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.

Benzer sorunları yaşayan insanlarla bir araya gelmek de, kişinin yaşadığı yalnızlık hissini azaltma noktasında katkı sağlayabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.