[title]|İlkses Gazetesi

Hemofobi nedir? Kan korkusu nasıl geçer?

Birçoğumuz hastanede kan verdiğimiz sırada, ya bir yerimiz kanadığında kan görmeye dayanamaz ve kendimizi kötü hissederiz. Kan korkusu olarak bilinen Hemofobi nedir, nasıl tedavi edilir?

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 16:18
Kaynak: HABER MERKEZİ
Hemofobi nedir? Kan korkusu nasıl geçer?

Hemofobi, Hematofobi veya kan korkusu olarak geçen bu fobide, kişinin bir yeri kanadığında, kan vermesi gerektiğinde ya da kan ile temas etmese bile izlediği bir görüntüde kan gördüğünde kendisini kötü hisseder ve birtakım semptomlar gösterir. Bu fobinin ileri boyutlara ulaşması durumunda kişinin psikolojik sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir. Hemofobi nedir, belirtileri nelerdir? Bu sorunun yanıtlarına haberimizde yer verdik.

HEMOFOBİ NEDİR?

Hemofobi, kan korkusu olarak bilinen bir fobi olarak karşımıza çıkar. Bu fobiye sahip kişiler, kan görmek, kan hakkında düşünmek ya da kanla ilgili herhangi bir durum içerisinde bulunmak gibi durumlarla karşı karşıya kaldıklarında aşırı korku ve kaygı yaşarlar. Bu korku, kişinin günlük hayatını ciddi şekilde etkilerken, çeşitli fiziksel ve psikolojik belirtilere neden olabilir.

HEMOFOBİNİN BELİRTİLERİ

Hemofobinin birtakım fiziksel ve psikolojik belirtileri bulunur. Bu belirtilerden bazılarını sizler için bir araya getirdik:

Fiziksel Belirtiler:

Baş dönmesi

Mide bulantısı veya kusma

Kalp çarpıntısı, hızlı nefes alma

Terleme, titreme

Bayılma

Kaslarda gerginlik ve titreme

Psikolojik Belirtiler:

Kan görünce ya da kan hakkında düşününce aşırı korku ve panik hissetme

Kan vermek gibi tıbbi işlemler ve kanla ilgili durumlardan kaçınma

Kan korkusunu düşünme ya da hayal etme durumlarında yaşanan aşırı anksiyete

Kan ya da yaralanma ile ilgili medya içeriklerinden, görüntülerden, film sahnelerinden kaçınma

hemofobi

HEMOFOBİ NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Hemofobi, çoğunlukla çocukluk döneminde ortaya çıkan bir fobi türü olup, ortaya çıkmasında birkaç faktör rol oynayabilir. Bunlardan bazıları:

Travmatik Deneyimler: Kişinin geçmişte kanla ilgili travmatik bir olay yaşaması (ciddi bir yaralanma, ameliyat veya kan kaybı) fobiyi tetikleyebilir.

Genetik ve Öğrenilmiş Davranışlar: Ailede benzer fobilere sahip kişilerin olması ya da küçük yaşlarda kan korkusuna sahip olan kişilerin olduğu bir çevrede büyümek hemofobinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Tıbbi Korkular: Kan alınması, aşı gibi tıbbi işlemlerde yaşanan ağrı, zamanla kan korkusu yaratabilir.

HEMOFOBİ TEDAVİSİ

Hemofobi hastalığının tedavi yöntemlerine göz atacak olursak:

Hemofobi tedavisinde çeşitli terapi yöntemleri, nefes egzersizleri ya da gerekli durumlarda ilaç tedavisi yöntemi uygulanabilir. Terapi yöntemleri içerisinde Bilişsel Davranışçı Terapi ve Maruz Bırakma Terapisi yer alır. Bu terapilerde kan korkusuna karşı gelişen olumsuz düşüncelerin ortadan kaldırılması ve yerine olumlu düşünceler yerleştirilmesi amaçlanır. Maruz Bırakma Terapisi sırasında ise kişi fobisine maruz bırakılır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.