İlişkilerde vazgeçememenin bedeli: Concorde Sendromu

İlişkilerde harcadığımız emek ve zaman, bazen gözlerimizi gerçeğe kapatabiliyor. Böyle durumlarda kaybettiklerimiz, vazgeçtiklerimizden daha fazla olabiliyor. Concorde Sendromu olarak açıklanabilen bu duruma gelin göz atalım.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 15:18
Kaynak: HABER MERKEZİ
İlişkilerde vazgeçememenin bedeli: Concorde Sendromu

Bu yazımızda size Concorde Yanılgısı’ndan söz etmek istiyoruz. Böyle söylenildiğinde konuyla ilgili hiçbir fikriniz yokmuş gibi düşünebilirsiniz ancak ne olduğunu açıkladığımızda çoğunuzun içinden, “Bunu ben de yapıyorum” diyeceğine eminiz.

Concorde Yanılgısı’nı temel olarak, “kaybetmemek için daha çok kaybetmek” olarak açıklayabiliriz. Size zarar verdiğini bildiğiniz romantik bir ilişki içerisinde olduğunuzu düşünün, ilişkiye ne zaman son vermek isteseniz aklınıza bu ilişki için verdiğiniz emek geliyor ve ilişkiye devam ediyorsunuz. İşte bu tam olarak Concorde Yanılgısı’nın size yaptırdığı bir durum. Ya da gardrobunuzda üzerinize olmayan çok sayıda kıyafet olduğunu düşünün, çok pahalı ve marka kıyafetler olduklarından işinize yaramasalar bile onları atamıyorsunuz. İşte bu duruma Concorde Yanılgısı, diğer bir deyişle Concorde Sendromu deniyor.

Günlük yaşantımızda her birimiz Concorde Yanılgısı’na kapılarak bize fayda sağlamayan pek çok şeyi çeşitli sebeplerden ısrarla elimizde tutmaya ve sürdürmeye çalışıyoruz. Büyük resme bakmayı öğrensek, aslında bunun ne kadar sakıncalı bir durum olduğunun farkına varacağız. Concorde Sendromu’nu daha detaylı ele alalım…

CONCORDE SENDROMU NEDİR?

Concorde Sendromu, genellikle ekonomik ya da psikolojik bağlamda kullanılır ve bir kişi ya da kurumun, zararlı ya da başarısız bir projeye fazla zaman, enerji veya para yatırmış olmaları nedeniyle bu projeye devam etme eğiliminde olmalarını olarak açıklanır. Bu sendrom, kaybedilen yatırımların geri kazanılacağı umuduyla, gelecekte daha fazla zarar görecek olsalar bile projeye bağlı kalınmasına neden olur.

Concorde Sendromu, adını İngiltere ve Fransa'nın iş birliğiyle geliştirilen Concorde süpersonik yolcu uçağı projesinden alıyor. Projeye başlangıçta büyük umutlarla başlanıyor, ancak yüksek maliyetleri ve ticari anlamda yeterli başarıyı sağlayamaması nedeniyle söz konusu proje zarar ediyor. Ancak iki ülke de projeye büyük miktarda yatırım yaptığı için, zarar görmelerine rağmen projeyi durdurmaktan vazgeçmiyorlar. Concorde yanılgısı ifadesi buradan geliyor.

concorde

İLİŞKİLERDE CONCORDE SENDROMU

İlişkilerde Concorde Sendromu, bireylerin mutsuz oldukları bir ilişkiyi sona erdirme konusunda zorlanmaları anlamına geliyor. Kişiler, bu tür ilişkilerde daha önce harcadıkları zaman, emek veya duygusal yatırım nedeniyle, ilişkiden kopmayı başaramıyorlar. Bu sendromun temelinde, bir ilişkiden çıkmanın geçmişteki tüm fedakarlıkları boşa çıkaracağı düşüncesi yatıyor. Oysa, ilişkideki problemler çözülmüyorsa ve duygusal zarar daha büyük hale geliyorsa, Concorde Sendromu bireyleri daha fazla mutsuzluğa sürüklüyor ve psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Bu tür durumlarda, ilişkiye ne kadar emek verildiği değil, ilişkinin şu anki durumu ve gelecekteki potansiyelinin dikkate alınması gerekiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.