Kusursuzluğun bedeli: Kronik mükemmeliyetçilik

Sürekli mükemmeli aramak her zaman başarıyı getirmeyebilir. Kronikleşen mükemmeliyetçilik, beraberinde kaygı, stres ve tükenmişliği de getirir. Peki kronik mükemmeliyetçilik nedir?

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2024 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2024 14:36
Kaynak: HABER MERKEZİ
Kusursuzluğun bedeli: Kronik mükemmeliyetçilik

Hayatta hepimiz her şeyin en iyisine sahip olmayı ve en iyisini başarmayı, alanında en iyisi olmayı, hep ‘en’leri isteriz. Birçoğumuz bunları hayata geçirebilmek için elinden gelen çabayı gösterirken, kimileri hiçbir şey yapmadan yalnızca en iyisinin gerçekleşmesini bekler. Kimileri de hiçbir zaman tatmin olmayıp, sahip olduklarıyla hiçbir zaman yetinmezler. Bu kişilerde kronik mükemmeliyetçilik durumu gözlenir.

Kronik mükemmeliyetçilik, bireyin her alanda kusursuz olma arzusuyla hareket ettiği ve kendisine ulaşılması zor hedefler koyduğu bir düşünce yapısını ifade eder. Mükemmeliyetçilik, başarıya yönelik motivasyon sağlasa da, kronik hale geldiğinde bireyin hayatını zorlaştıran, kaygı ve stresle beslenmesine neden olan bir duruma dönüşebilir. Sürekli en iyisini yapma isteği, hataları kabul edememe ve kendini yetersiz görme gibi özellikler, kişinin hem psikolojik sağlığını hem de sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir.

Peki kronik mükemmeliyetçilik nedir, kronik mükemmeliyetçilik belirtileri nelerdir, kronik mükemmeliyetçiliğe sahip bir kişi dışarıdan nasıl görünür? İşte bu soruların yanıtları…

KRONİK MÜKEMMELİYETÇİLİK

Kronik mükemmeliyetçilik, kişinin sürekli olarak her alanda kusursuz ve hatasız olma arzusuyla hareket ettiği, kendine karşı yüksek ve ulaşılması zor standartlar koyduğu psikolojik bir durum olarak karşımıza çıkar. Bu kişiler sadece başarıyı hedeflemekle kalmaz, aynı zamanda başarıya giden her adımın da mükemmel olması gerektiğine inanırlar. Bu eğilim, hem kişinin kendisine hem de çevresine karşı baskı oluşturabileceği gibi uzun vadede tükenmişlik, stres, depresyon gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

KRONİK MÜKEMMELİYETÇİLİK BELİRTİLERİ

Kronik mükemmeliyetçiliğe sahip bireylerde, birtakım belirtiler gözlemlenebilir. Bu belirtileri fark ettiğiniz kişilerde kronik mükemmeliyetçilik olabilir. İşte o belirtiler…

Yüksek ve Ulaşılmaz Standartlar:

Bu kişiler, kendisinden ve çevresindekilerden sürekli olarak en iyisini beklerler. Hedefleri gerçekçi olamayacak kadar yüksek olabilir. Bu nedenle içinden çıkılamaz bir mücadele içerisine girerek kendilerini ve çevresindeki insanları yorarlar.

Hata Yapma Korkusu:

Bu kişiler, hata yapmaktan aşırı derecede korkar ve bu korku kişiyi aşırı dikkatli, kaygılı ve stresli biri olmaya iter.

Sürekli Eleştirmek:

Bu kişiler, kendisini ve çevresindeki diğer insanları sık sık eleştirirler, en ufak hatalarını bile büyüterek yüzlerine vururlar.

Kararsızlık ve Erteleme:

Mükemmel bir sonuç elde edememe korkusu nedeniyle, karar almakta zorlanırlar ve yapmayı planladıkları şey her neyse onu erteleyebilirler.

Başarıdan Tatmin Olamama:

Başarılı olsalar bile yaptığı işlerden memnun olmazlar ve her zaman daha iyisini yapması gerektiğine inanırlar. Bu kişilerde tatmin olma duygusu yoktur.

Kontrol İhtiyacı:

Her şeyi kontrol etmek isterler, çünkü her şeyin mükemmel olması gerektiğine inanırlar. Kendi kontrolünde olmayan şeyler gerilmelerine neden olur.

Sürekli Yorgunluk:

Aşırı çalışma ve kendini sürekli geliştirme çabası içerisine girdikleri için fiziksel ve zihinsel yorgunluk hissi yaşarlar.

kronik mükemmeliyetcilik

KRONİK MÜKEMMELİYETÇİ KİŞİLER DIŞARIDAN NASIL GÖRÜNÜR?

Çoğu insan kronik mükemmeliyetçileri dışarıdan çok başarılı, disiplinli ve güçlü olarak algılayabilir. Ancak durum, zannedilenden biraz farklı olabilir. Kronik mükemmeliyetçi kişiler kendilerine karşı acımasız eleştirilerde bulunurlar ve sürekli olarak yaptığı işleri yetersiz görürler.

Çevresindeki insanlar tarafından sürekli stresli, endişeli ve gergin biri oldukları fark edilebilir. Bu kişiler, sürekli bir şeylerle meşguldürler, kendisine dinlenme ya da rahatlama izni vermezler.

İşlerin en küçük ayrıntılarına kadar dikkat eder ve genellikle hiçbir şeyi eksik bırakmak istemezler. En küçük hatayı bile büyük bir başarısızlık olarak algılarlar.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.