Romantik ilişkilerde duygusal istismar: Tehlikenin farkında olmayabilirsiniz!

Romantik bir ilişki içerisindeyken farkında olmadan duygusal istismara maruz kalıyor olabilirsiniz. Peki duygusal istismar nedir, ne şekilde ortaya çıkar? Duygusal istismar hakkındaki tüm detaylar haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 16:03
Kaynak: HABER MERKEZİ
Romantik ilişkilerde duygusal istismar: Tehlikenin farkında olmayabilirsiniz!

Romantik ilişkilerinizde farkında olmadan manipüle edildiğinizi, duygularınızın suistimal edildiğini, mental olarak kendinizi kötü hissettiğinizi düşündüğünüz oluyor mu? Bu sorulara yanıtınız evet ise, ilişki içerisinde duygusal istismara uğruyor olabilirsiniz. Sizler için duygusal istismar hakkındaki detayları bir araya getirdik.

DUYGUSAL İSTİSMAR NEDİR?

Duygusal istismar, bir kişinin partnerini kontrol etmek, manipüle etmek veya küçük düşürmek amacıyla uyguladığı duygusal baskı olarak ifade edilebilir. Romantik ilişkilerde, bu tür istismar genellikle fark ettirilmeden başlar ve zaman içerisinde derinleşerek dozu artırılır. Bu durum, fiziksel şiddet içermese de, uzun vadede kişinin özsaygısını, güvenini ve psikolojisini ciddi şekilde zedeleyebilir. O nedenle ilişki içerisinde duygusal istismara maruz kaldığını fark eden bir kişinin ilk yapması gereken şey o ilişkiyi sonlandırmak olmalıdır.

duygusal istismar

DUYGUSAL İSTİSMAR NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Duygusal istismar genellikle partnerlerden birinin, ya da karşılıklı olarak birbirini aşağılaması, sürekli eleştirmesi veya duygusal manipülasyon uygulaması şeklinde kendisini gösterir. Duygusal istismarın yaygın belirtilerinden birkaçına değinecek olursak:

Partnerin sürekli olarak diğerini küçük görmesi, yeteneklerini küçümsemesi veya kendi değerini sorgulamasına neden olması duygusal istismarın en yaygın belirtilerinden biridir. "Sen beceremezsin" veya "Seni benim dışımda kimse sevmez" gibi ifadelerle kişinin özgüvenini hedef alır.

Duygusal istismarcılar genellikle duygusal baskı yaparak partnerlerini kontrol etmeye çalışırlar. Örneğin, "Eğer beni seviyorsan bunu yaparsın ya da yapmazsın" gibi söylemlerle partnerinin seçimlerini manipüle ederler ve kendi isteklerini bu şekilde yaptırırlar.

İstismarcı, çoğunlukla problemleri konuşmaktan kaçınır ve bir sorun olduğundan bunu konuşarak çözmek yerine partnerine 'sessizlik cezaları' verir veya her sorunu onun hatasıymış gibi gösterir.

İstismarcı, partnerinin sosyal çevresini kısıtlayıp, onu izole ederek ve kıskançlık krizleri yaratarak partnerini kontrol altında tutmaya çalışır. Bir noktadan sonra kişinin sosyal hayatında partneri dışında kimse kalmaz.

İstismarcı, partnerinin hayatında vazgeçilmez bir yer edinerek onu duygusal olarak kendisine bağımlı hale getirir. Bu bağımlılık, kişinin ilişkiyi terk etmesini zorlaştırır.

DUYGUSAL İSTİSMARIN SONUÇLARI NELERDİR?

Duygusal istismar, kişide uzun vadede hem zihinsel hem de duygusal sağlık üzerinde derin yaralar açabilir. Bu tür istismarın sonuçlarının ne olduğuna göz atacak olursak:

Sürekli eleştirilen ve aşağılanan kişiler, bir noktadan sonra kendine olan güvenini kaybederler.

Duygusal istismara uğrayan kişiler, sürekli bir endişe ve değersizlik duygusu içinde olurlar.

İstismarcı, partnerini diğer insanlardan uzaklaştırarak onu yalnızlık ve çaresizlik hissi ile baş başa bırakır. Bu da kişinin partnerinden ayrılmasını güç hale getirir.

İstismara uğrayan kişi, kendisini çaresiz ve istismarcısına duygusal olarak bağımlı hisseder.

Uzun süreli duygusal istismar, kişinin ruhsal dengesini bozabilir ve travma sonrası stres bozukluğuna yol açabilir.

duygusal istismar

DUYGUSAL İSTİSMARLA NASIL BAŞA ÇIKILIR?

Duygusal istismardan kurtulmak bireyler için son derece zorlayıcı olabilir, ancak bu süreci yönetmek ve iyileşmek mümkündür. Bunun için bireylerin yapması gereken birkaç şeyi aşağıda listeledik:

İstismarı Tanımak: İlk ve en önemli adım, yaşanılan durumun duygusal istismar olduğunun farkına varmaktır. Şu an duygusal istismara maruz kaldığını fark etmek ve bu davranışların kendisine verdiği zararların bilincine varmak çok kıymetlidir.

Destek Aramak: Güvendiğiniz bir arkadaşınıza, aile üyenize veya bir uzmana bu durumu açmak, size yalnız olmadığınızı hissettirebilir ve dışarıdan bir gözle durumu değerlendirmenizi sağlar. Psikolojik destek almak da bu süreci yönetmenize yardımcı olabilir.

Sınır Koymak: İstismarcının sizi daha fazla kontrol etmesini önlemek için sağlam sınırlar belirlemek en önemli adımdır. Kendi ihtiyaçlarınızı ve sınırlarınızı netleştirmek, duygusal olarak o kişiden ve istismarından korunmanızı sağlar.

Kendine Güven ve Kendilik Bilincini Yeniden İnşa Etmek: Özsaygınızı ve özgüveninizi yeniden kazanmak için kendinize zaman ayırmalısınız. Hobi edinmek, kişisel gelişimle ilgilenmek ve kendi değerlerinizi keşfetmek bu süreçte size katkı sağlayabilir.

İlişkiyi Sonlandırmak: Eğer istismar devam ediyorsa ve sonlanmıyorsa, sağlıklı bir sınır koymak adına ilişkiyi sonlandırmayı düşünmeniz gerekebilir. Duygusal iyileşmenin başlaması için ilişkiyi bitirmek kaçınılmazdır. Aksi halde bu durumun devam edeceği konusunda kendinizi inandırmalısınız.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.