Sevgi zannettiğiniz şey duygusal manipülasyon olabilir

Romantik ilişkilerinizde partneriniz tarafından duygusal manipülasyona maruz kalıyor olabilirsiniz. Aldığınız kararlar size mi ait yoksa duygularınızın esiri misiniz? İşte duygusal manipülasyonun detayları

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 14:57
Kaynak: HABER MERKEZİ
Sevgi zannettiğiniz şey duygusal manipülasyon olabilir

Çoğunlukla romantik ilişkilerde karşımıza çıkan duygusal manipülasyon kavramı, son zamanlarda sıklıkla gündeme getiriliyor. Partnerlerin ‘sevgi’ adı altında istediklerini yaptırmak için karşısındaki kişiye uyguladığı çeşitli stratejiler, duygusal manipülasyon olarak ifade ediliyor. Duygusal manipülasyon fark edilmediği takdirde son derece tehlikeli olabilir, o nedenle içinde bulunduğunuz ilişkide maruz kaldığınız duygusal manipülasyonu erken zamanda fark etmek çok önemlidir. Bu noktada partneriniz tarafından gördüğünüz şeyin sevgi mi, duygusal manipülasyon mu olduğunu ayırt etmeniz gerekiyor. Sizler için duygusal manipülasyona maruz kaldığınızın birkaç belirtisini ve bundan kurtulmanın bazı yollarını derledik.

DUYGUSAL MANİPÜLASYON NEDİR?

Duygusal manipülasyon, bir kişinin, karşısındaki kişiyi kontrol etmek, yönlendirmek ya da kendi çıkarları için etkilemek amacıyla uyguladığı duygusal baskı ve çeşitli oyunlar olarak açıklanabilir. Bu tip manipülasyon, genellikle gizli ve dolaylı yoldan uygulanır ve manipüle edilen kişi çoğunlukla bunun farkında olmaz. Manipülatörler, karşılarındaki kişinin duygusal hassasiyetlerinden, zayıflıklarından veya güvensizliklerinden faydalanarak, kendi istediklerini yaptırmaya çalışırlar.

DUYGUSAL MANİPÜLASYONUN BELİRTİLERİ

Duygusal manipülasyon, dolaylı yoldan ve örtük bir şekilde yapıldığından çoğu zaman kişiler, bunun farkında olmazlar. Duygusal manipülasyonun birkaç belirtisini sizler için derledik. Bu belirtileri gözlemlediğiniz ilişkilerinizi gözden geçirmenizde fayda var.
 

Suçluluk Duygusunu Kullanmaları:

Manipülasyon uygulayan kişi, sizi sürekli suçlu hissettirerek, kendi isteklerini yaptırmayı dener. "Beni hiç düşünmüyorsun" gibi ifadelerle sizin duygusal tarafınıza dokunmaya çalışarak kendinizi kötü hissetmenize yol açar.

Kendinizden Şüphe Duymanızı Sağlamaları:

Manipülasyon uygulayan kişi, sizin gerçekliğinizi sorgulamanıza neden olacak şekilde sizi yanıltabilir. Sizi olayları yanlış hatırlamakla ya da aşırı tepkili olmakla suçlayarak kendinizden şüphe duymanıza yol açar.

Duygusal Tehditler ve Sıkı Kontrol:

Manipülasyon uygulayan kişi, size karşı duygusal tehditler veya şantaj yaparak kendi isteklerini kabul ettirmeye çalışır. Örneğin, "Eğer beni gerçekten sevseydin, bunu yapmazdın" gibi ifadeler kullanarak sizi bir karar almaya zorlarlar.

Pasif-Agresif Davranışlar:

Manipülasyon uygulayan kişiler, isteklerini doğrudan söylemek yerine dolaylı yoldan sizi yönlendirirler. Örneğin, isteklerini yaptırana kadar sizi görmezden gelmek, cezalandırmak veya sessiz kalmak gibi yöntemler kullanırlar.

Sürekli Eleştiri ve Aşağılama:

Manipülasyon uygulayan kişi,  özgüveninizi zayıflatmak için sürekli olarak sizi eleştirir ya da küçümseyici ifadeler kullanır. Bu şekilde sizin bağımsız hareket etmenizi engellemeye çalışır ve sizi kendisine bağımlı hale getirmeyi amaçlar.
 

manipülasyon
 

DUYGUSAL MANİPÜLASYONDAN KURTULMANIN YOLLARI

Duygusal manipülasyonu fark etmek kadar bu durumdan kurtulmak da son derece önemlidir. Duygusal manipülasyondan kurtulmanın birkaç yolunu bir araya getirdik.

Sınırlar Belirleyin:

Manipülasyonun farkına vardığınızda, sınırlarınızı net bir şekilde belirleyin. Manipülasyon uygulayan kişinin sizi suçlamasına veya suçlu hissettirmesine izin vermeyin.

Farkındalık Geliştirin:

Manipülasyon uygulayan kişinin, hangi yöntemleri kullandığını ve hangi durumlarda sizi manipüle ettiğini tespit edin. Bu durumu tespit etmek, baş etme konusunda çok önemlidir.

Kendinizi Savunmayı Öğrenin:

Duygusal manipülasyon karşısında kendinizi savunmaktan çekinmeyin. Haklı olduğunuzu düşündüğünüz konuda geri adım atmayın ve düşüncelerinizin arkasında durun. Sizi yıldırmak için elinden geleni yapacaktır, ona fırsat vermeyin.

Destek Alın:

Manipülasyonlar duygusal olarak yıpratıcı olabilir ve psikolojinizi olumsuz yönde etkileyebilir, hele ki sevdiğiniz kişiler tarafından gerçekleştiriliyorsa. Böyle durumlarda güvendiğiniz insanlardan veya bir uzmandan destek almak size kendinizi daha iyi hissettirebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.