[title]|İlkses Gazetesi

Tuhaf fobiler| Hipnofobi: Uykudan korkmak

Uyku, yemek yemek ve nefes almak gibi vücudun ihtiyaç duyduğu bir gerekliliktir. Ancak ya uyumaktan korkuyorsanız? Hipnofobi, tam olarak bu korkuyu açıklıyor. Peki hipnofobi nedir, belirtileri nelerdir?

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2024 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2024 16:09
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tuhaf fobiler| Hipnofobi: Uykudan korkmak

Tuhaf fobileri ele aldığımız yazı dizimizde bu kez uyumaktan korkma konusuna göz atıyoruz. Vücut için nefes almak ve yemek yemek kadar zorunlu bir ihtiyaç olan uyku, bazılarımıza kabus gibi gelebiliyor. Kişinin yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi ve biyolojik olarak sağlıklı olabilmesi için uyku şarttır. Ancak bazı kişiler uykuya karşı besledikleri korku nedeniyle birtakım sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Hipnofobiye sahip kişiler, uyumaktan kaçındıkları için psikolojik olarak kötü etkileniyor ve gündelik yaşantıları olumsuz bir hal alıyor. Peki hipnofobi nedir, nasıl ortaya çıkar? İşte detaylar…

HİPNOFOBİ NEDİR?

Hipnofobi, kişilerin uykuya dalma veya uyku süreci ile ilgili yoğun bir korku hissetmeleri durumu olarak açıklanabilir. Bu fobiye sahip kişi uyumaktan kaçınmaya çalışabilir ve uykusuzluk gibi ciddi uyku problemleri yaşayabilir.

Hipnofobi genellikle, kişinin uykuya daldığında bilincinin kaybolacağı fikri, kişisel güvensizlik, kontrol kaybı, rüya görebilme durumu veya daha derin psikolojik faktörlerle ilişkilendirilir. Bunun yanı sıra, uyku bozuklukları ve anksiyete gibi başka ruhsal sağlık sorunlarının bir sonucu olarak da meydana gelebilir.

fobi

HİPNOFOBİ NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Uyku korkusu olarak bilinen hipnofobinin ortaya çıkışında birçok farklı neden ve tetikleyici rol oynuyor olabilir. Bu etkenlerden bazılarına göz atacak olursak:

Travmalar ve Olumsuz Deneyimler:

Çocukluk veya yetişkinlik döneminde yaşanmış olan travmalar, -özellikle korku veya kaygı verici bir olay yaşanmışsa- sonrası bu tür bir fobi ortaya çıkabilir. Örneğin, kötü rüyalar görmek, uykusuzluk, gece korkuları, uyku sırasında yaşanan korkutucu deneyimler hipnofobiye neden olabilir.

Anksiyete ve Depresyon:

Anksiyete bozuklukları ve depresyon, uykuya dalma korkusunu tetikleyebilir. Kişinin genel kaygı düzeyi arttıkça, uyku süreci de daha fazla endişe kaynağı haline gelebilir. Bu tür psikolojik rahatsızlıklar, zihnin dinlenmesi için gereken uykuya karşı olumsuz duygular geliştirebilir.

Uyku Bozuklukları:

Uyku apnesi, uykusuzluk, veya düzenli olarak kötü uyku kalitesi gibi uyku bozuklukları, kişinin uyuma korkusunu tetikleyebilir. Uykuya dalarken yaşanan zorluklar da, korku ve kaygı hislerini körükleyebilir.

Kontrol Kaybı Korkusu:

Uyku sırasında kişinin kontrolü kaybediyor oluşu, kişide ciddi bir kaygı yaratabilir. Bu fobi, kişinin uyku sırasında bilinç kaybından, kontrolsüz bir şekilde hareket etmekten veya rüya görme durumundan korkması ile bağlantılı olabilir.

HİPNOFOBİ BELİRTİLERİ

Hipnofobinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu belirtiler fiziksel, duygusal ve davranışsal olarak üç farklı kategoride incelenebilir. Genel olarak gözlemlenen belirtilere göz atacak olursak:

Fiziksel Belirtiler:

Kalp Çarpıntısı

Terleme

Nefes Darlığı

Titreme ve Kas Gerginliği

Mide Bulantısı

Duygusal Belirtiler:

Aşırı Kaygı ve Huzursuzluk

Depresyon ve Umutsuzluk

Gerçeklikten Kopma Hissi

Davranışsal Belirtiler

Uykusuzluk

Uyumaktan Kaçınma

Alkol veya İlaç Kullanımı

hipnofobi

HİPNOFOBİ NASIL KONTROL ALTINA ALINIR?

Hipnofobi tedavi edilebilen bir psikolojik rahatsızlıktır ve çeşitli tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir. Başlıca tedavi yöntemlerini incelediğimizde:

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT):

Bilişsel Davranışçı Terapi, kişinin uyumaktan korkmasına yol açan düşünce ve davranışlarını değiştirmeye yönelik bir terapi yöntemidir. Bu terapiyle kişi, kaygılarının yanlış ve aşırı olduğunun farkına varabilir. Terapi sırasında, uykuya dair sağlıklı düşünme biçimleri geliştirilebilir.

Maruz Kalma Terapisi:

Maruz kalma terapisi, kişiyi korktuğu durumla yavaşça yüzleştirerek, bu korkunun zamanla azalmasına yardımcı olur. Kişi, uykuya geçmeden önce rahatlama teknikleri ile adım adım karşılaştığı korkuyla başa çıkmaya çalışır.

Gevşeme Teknikleri:

Nefes egzersizleri, meditasyon, yoga gibi rahatlama yöntemleri hipnofobinin kontrol altına alınması konusunda yardımcı olabilir. Uykuya dalmadan önce gevşemenin, korkuları hafiflettiği söylenir.

İlaç Tedavisi:

Hipnofobinin ciddi anksiyete bozukluğu veya depresyon ile ilişkilendirilmesi durumunda, psikiyatristler tarafından önerilen ilaç tedavisi yardımcı olabilir. Ancak ilaç tedavisi terapi ile desteklendiği ölçüde verimli olur.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.