[title]|İlkses Gazetesi

Tuhaf fobiler: Kitaplardan korkma| Bibliyofobi nedir?

Bibliyofobi, kitaplara karşı duyulan aşırı korku ve kaygıdır. Kitap korkusu olarak bilinen bibliyofobinin detaylarına birlikte bakalım. Bibliyofobi nasıl ortaya çıkar, belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2024 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2024 16:24
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tuhaf fobiler: Kitaplardan korkma| Bibliyofobi nedir?

Tuhaf fobilere yer verdiğimiz yazı dizimizde bu kez, duyulduğunda son derece tuhaf karşılanacak korkulardan olan kitap korkusundan söz edeceğiz. Fiziksel olmamakla birlikte, kitap okumakla ilgili, kitaplarda yer alan düşüncelerle ilgili yaşanılan korkuları ifade eden bu fobiye psikolojide bibliyofobi adı verilir. Bibliyofobiye sahip kişiler, kitaplardan ve kütüphanelerden son derece rahatsız olurlar. Kitap korkusunun detaylarına haberimizde yer verdik. Bibliyofobi nedir, belirtileri nelerdir?

BİBLİYOFOBİ NEDİR?

Bibliyofobi, kitaplara karşı duyulan aşırı korku veya kaygı olarak açıklanabilir. Bu fobiye sahip kişiler, kitaplarla veya kitapların bulunduğu ortamlarla karşılaştıklarında yoğun bir korku hissi yaşarlar. Bazı kişilerde, kitaplara dokunmak bile büyük bir stres yaratabilir. Bu durum, bireylerin kitapları okuma, kitapları alma ya da kütüphanelere gitme gibi aktivitelerden kaçınmalarına neden olur.

psikoloji

BİBLİYOFOBİ NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Bibliyofobinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, psikolojik, genetik ve çevresel olmak üzere çeşitli faktörlerin birleşimiyle ortaya çıkabileceği düşünülür. Kitap korkusu, çoğunlukla aşağıda yer alan faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir:

Çocuklukta ya da erken yaşlarda yaşanan travmatik deneyimler, bir kitapla ilişkilendirilmiş olmasa bile, kitaplara karşı korkuyu tetikleyebilir.

Ailesinde başka fobi veya anksiyete bozukluğu öyküsü bulunan bireylerin, bibliyofobi geliştirme ihtimalleri yüksektir. Ailevi alışkanlıklar da çocukların kitaplara karşı olumsuz bir tutum geliştirmesine neden olabilir.

Kitapların korku veya sıkıntı ile ilişkilendirildiği bir kültürel ortamda yetişmek, kitaplardan korkan bireylerin gelişmesine neden olabilir.

Bir kişide kitaplar hakkında olumsuz bir düşünce gelişmesi, bu düşüncenin zamanla fobiye dönüşmesine neden olabilir. Bununla birlikte başkalarından öğrenilen korku da bu durumu pekiştirebilir.

BİBLİYOFOBİ BELİRTİLERİ

Bibliyofobi, bir kişinin kitaplarla ya da kitapların bulunduğu ortamlarla karşılaştığı durumlarda ortaya çıkan korkularıdır. Bibliyofobi kendisini şu belirtilerle gösterir:

Terleme

Çarpıntı

Nefes darlığı

Baş dönmesi

Titreme

Mide bulantısı

Baş ağrıları

Yoğun korku ve endişe

Kontrol kaybı hissi

Kaygı ve panik atak

Durumdan kaçma isteği (kitaplardan, kütüphanelerden veya okullardan kaçınma)

Derin bir rahatsızlık veya stres

Kitaplardan ve kitap içeren ortamlardan uzak durma

Kitaplara dokunmaktan kaçınma

Kitaplarla ilgili aktivitelerden kaçınma

bibliyofobi

BİBLİYOFOBİ TEDAVİSİ

Bibliyofobi tedavi edilebilir bir durum olup, çeşitli tedavi yaklaşımlarıyla kontrol altına alınabilir. Kişiye göre değişiklik gösteren kitap korkusu tedavisinde uygulanan başlıca tedavi yöntemleri şunlardır:

Bilişsel Davranışçı Terapi: Bibliyofobiyi tedavi etmenin en etkili yollarından biri bilişsel davranışçı terapi yöntemidir. BDT, bireyin olumsuz düşüncelerini tanımasına, bu düşünceleri yeniden yapılandırmasına ve korkularını daha sağlıklı bir şekilde yönetmesine yardımcı olur.

Maruz Kalma Terapisi: Maruz kalma terapisinde, bireyin korktuğu nesneye, yani kitaplara kontrollü bir şekilde maruz kalması sağlanarak korkusunun zamanla azalması amaçlanır. Kişi, kitaplarla ilgili küçük, güvenli ve kontrollü adımlarla karşılaştıkça korkusunu aşmaya başlar.

İlaç Tedavisi: Bibliyofobinin, bazı durumlarda ilaç tedavisi ile desteklenmesi gerekebilir. Doktorun uygun gördüğü durumlarda, ilaç desteği ile fobinin psikolojik belirtileri yönetilebilir. Ancak ilaç tedavisinin terapi ile birlikte uygulanması önemlidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.