[title]|İlkses Gazetesi

Yeşilçam’ın efsane isimleri

7’den 70’e herkesin çok sevdiği Türk sinemasının unutulmaz isimleri… Yakışıklılığıyla adından söz ettiren jönler…

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2023 04:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Yeşilçam’ın efsane isimleri

Türk sinemasına yakışıklılıkları ve hayat verdikleri karakterler ile damga vuran, her biri adet bir kral olarak anılan hem döneminin hem de bugünün usta isimlerini sizin için derledik.

Türk sinemasının en yakışıklı 10 jönü

Türk sinemasına yakışıklılığıyla damga vuran ve kendi dönemlerinde hem de günümüzde çok sevilen 10 isim:

10. Tarık Akan

1949 yılında doğam ve sahne adı Tarık Akan olan usta oyuncunun gerçek ismi Tahsin Tarık Üregül’dür. 1970 yılında Ses Dergisi’nin düzenlediği oyunculuk yarışmasında birinci olan Tarık Akan, 1971 yapımı ilk sinema filmi “Solan Bir Yaprak Gibi” ile oyunculuğa adım attı. Yeşilçam’ın en yakışıklı oyuncuları arasında bulunan ve çok sayıda projede yer alan Akan, 16 Eylül 2016 yılında hayata gözlerini yumdu.

9. Ediz Hun

22 Kasım 1940 yılında dünyaya gelen ünlü oyuncu Ediz Hun, 1963 senesine Ses Dergisi tarafından düzenlenen bir yarışma ile adını duyurdu. Aynı sene “Genç Kızlar” adlı film ile sinemada boy gösterdi. Pek çok filmde oynayan ve hem yakışıklılığı hem de duruşuyla birçok insan tarafından sevilen Ediz Hun, 1999 Genel Seçimleri ile Anavatan Partisi’nin İstanbul milletvekili olarak görev yapmaya başladı.

8. Kartal Tibet

27 Mart 1939 yılında Ankara’da dünyaya gelen Kartal Tibet, kariyeri boyunca oyunculuğun yanı sıra yönetmenlik, senaristlik ve yapımcılık da yaptı. 200’e yakın film ve dizide yer alan ünlü isim, 1 Temmuz 2021 yılında vefat etti.

7. Cüneyt Arkın

Asıl adı Fahrettin Cüreklibatır olan Cüneyt Arkın, Türk sinemasının efsanelerinden biri. 7 Eylül 1937 Eskişehr doğumlu olan jön, her ne kadar oyunculuğu ile tanınsa da aynı zamanda doktordu. Yönetmenlik, yapımcılık ve senaristlik gibi alanlarda da görev alan usta oyuncu, yaşamı boyunca pek çok önemli işe imza attı. 28 Haziran 2022 yılında İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.

6. Kadir İnanır

Karadenizli olan Kadir İnanır, 15 Nisan 1949 yılında Ordu’da doğdu. 1967 senesinde Ses Dergisi tarafından düzenlenen “Sinema Artisti Yarışması’nda finalist oldu. Ardından 1968 yılında Saklambaç Gazetesi’nin “Fotoroman Artisti” adlı yarışmasında birinci oldu.  Kendisiyle özdeşleşen pek çok filmde başrol üstlenen İnanır, oyunculuğunun yanında bir dönem mankenlik ve yönetmenlik de yaptı.

5. Ayhan Işık

Gerçek adı Ayhan Işıyan olan Türk sinemasının Taçsız Kral’ı Ayhan Işık, 5 Mayıs 1929 tarihinde İzmir’de doğdu. Döneminin gözde isimleri ile yıllara meydan okuyan projelerde yer aldı. Oyunculuğun yanında yapımcılık, yönetmenlik, senaristlik, ses sanatçılığı ve ressamlık yaptı. 16 Haziran 1979 yılında, beyin kanaması nedeniyle aramızdan ayrıldı.

4. Ekrem Bora

Asıl adı Ekrem Şerif Uçak olan Ekrem Bora, 4 Mart 1932 yılında Ankara’da dünyaya geldi. 1953 senesinde Yıldız Dergisi’nin düzenlediği Sinema Artist yarışmasında birinci oldu. İlk sinema filmi deneyimini 1956 yılında Alın Yazısı’nda yaşadı. Kalp yetmezliği nedeniyle 1 Nisan 2012 yılında hayata gözlerini yumdu.

3. Tanju Gürsu

27 Ekim 1938 yılında Trabzon’da doğan Tanju Gürsu, 1962 yılında Ses Dergisi’nin düzenlediği bir yarışmada birinci oldu. Birçok film ve dizide rol alan usta oyuncu; yönetmenlik, senaristlik ve yapımcılık yaptı. Solunum yetmezliği nedeniyle 7 Haziran 2016 senesinde İstanbul’da vefat etti.

2. Murat Soydan

Gerçek adı Rüjdan Tercan olan Murat Soydan, 2 Ekim 1940 Kırklareli doğumlu Türk sinema ve dizi oyuncusudur. 1966 yılında Perde Mecmuası’nın açtığı bir yarışmayı Tanju Korel ile birlikte kazandı. Böylelikle oyunculuk kariyeri başladı.

1.İzzet Günay

21 Ağustos 1934 yılında İstanbul’da dünyaya gelen İzzet Günay, tiyatroya ilk adımlarını lise yıllarında amatör olarak attı.1957 yılında Dormen Tiyatrosu’na başladı. 2005 yılına kadar aktif olarak oyunculuğun içerisinde yer aldı. İzzet Günay oyunculuğun dışında bir antikacı ve filatelisttir.

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yeşilçam'ın taçsız kralının vefatının 44'üncü yılı

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.