Büyükşehir’in en büyük TİS süreci başlıyor: Sendikanın tavrı net

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi açıklama yapan DİSK Genel İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül, ücret adaletsizliğinin ortadan kaldıracaklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 08:49
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 09:33
Muhabir: HABER MERKEZİ
Büyükşehir’in en büyük TİS süreci başlıyor: Sendikanın tavrı net

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ şirketinde çalışan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesinde yeni taslak hazırlıkları başladı. Belediye bünyesindeki temizlik, park bahçeler, fen işleri, katı atık, çevre temizliği, makine atölyeleri, İZSU, ESHOT, hastane, huzurevleri ile güvenlik gibi 25 birimde görevli 12 bin 500 çalışanı ilgilendiren belediyenin en büyük TİS görüşmelerini DİSK Genel İş Sendikası İzmir 2 ve 9 No’lu şubeler yürütecek. Eylül ayının ilk haftası itibariyle yetki başvurusu yapılırken çoğunluk yetkisi ve toplu iş sözleşmesi yetkisinin gelmesiyle süreç başlayacak. Belediye eski Başkanı Tunç Soyer’in 31 Mart yerel seçimlerine günler kala yapılan toplu iş sözleşmesi sonucunda yıl içerisinde toplamda yüzde 18,5 ek protokoller yapılmasına rağmen bu farkın kapanmadığını ifade ederek sürece ilişkin açıklamalarda bulunan DİSK Genel İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül, “Toplu iş sözleşmesi görüşmelerimiz son aşamaya gelindiğinde belediye bünyesindeki şirketlerde çalışan arkadaşlarımızın aldıkları ücretin altında gelen hiçbir teklifi kabul etmeyecek ve üyelerimize sormayacağız. Çünkü İZENERJİ emekçileri uzun yıllardır bugünü bekliyor” diye konuştu.

SÜREÇ BAŞLIYOR

Sendikaya bağlı çalışanlardan gelen tüm taleplerin değerlendirildiğini dile getiren Gül, “Kısa süre önce yapmış olduğumuz Temsilciler Kurulu’nda bu sürece hazırlanmak için öncelikle iş yerlerimizde çalışan üyelerimize sağlıklı bilgi akışını sağlamak ve alanda örgütlülüğümüzü daha diri tutma anlamında iş yeri komitelerimizin kurulması ve kurulan komiteler ile birlikte toplu sözleşme taslağımızın hazırlanması kararı çıkmıştır. Temsilci arkadaşlarımız, komiteye seçilen arkadaşlarımızla birlikte alanlarda taslak çalışması yapmaya devam etmektedirler. Taleplerimiz hazır hale geldiğinde önümüzdeki günlerde taslağımızın son halini hazırlayacağımız temsilciler kurulumuzu gerçekleştireceğiz. Arkadaşlarımızdan gelen her maddenin bizim için ayrı ayrı önemi olduğunun bilinmesini isteriz. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu bu enflasyonist durumu da göz önünde bulunduğumuzda ücretsel anlamda var olan bütün maddelerimizin iyileşmesi için ciddi mücadele vereceğimizin bilincindeyiz” ifadelerini kullandı.

ÜCRET FARKI ORTADAN KALKACAK

TİS görüşmelerine adaletli bir ücret dağılımı sağlanması gerektiğini belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki şirketlerde çalışan işçilerin mevcut maaşlarının altındaki hiçbir teklifi kabul etmeyeceklerini belirten Gül, “Buradan bilinmesini istiyoruz ki; yarınlarda toplu iş sözleşmesi görüşmelerimiz son aşamaya gelindiğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde var olan şirketlerde çalışan arkadaşlarımızın aldıkları ücretin altında gelen hiçbir teklifi kabul etmeyecek ve üyelerimize sormayacağız. Çünkü İZENERJİ emekçileri uzun yıllardır bugünü bekliyor. Uzun yıllardır bu ücret farkının ortadan kaldırılmasını, adaletin sağlanmasını ve artık yüzlerinin gülmesini bekliyor. Biz şube yönetim olarak bu koşulları sağlamak için TİS sürecinin gelmesini bekliyoruz. Bizim derdimiz şube yönetiminin kendi varlığını korumak değil, binlerce İZENERJİ emekçisinin bu hayat pahalılığında ücretlerini iyi bir seviyeye getirip artık bu ücret adaletsizliğine son vermektir. Biz şube yönetim olarak çıkmış olduğunuz bu yolda kararlıyız” diye konuştu.

İŞ BARIŞININ SAĞLANMASI İÇİN

Geçmiş dönemde yapılan ek protokollerin aradaki ücret farkını kapatmadığını ve iş barışını bozan bir ücret adaletsizliği oluştuğuna dikkat çeken Gül, “Bilindiği üzere 31 Mart yerel seçimlerinde belediyemizde siyasi olmasa da yönetimsel anlamda bir değişim oldu. Bir önceki belediye başkanımız yıllarca eşit işe eşit ücreti savunmuş, ancak 31 Mart yerel seçimlerine günler kala yapılan toplu iş sözleşmesinde bazı şirketlere yapmış olduğu zam ile hem İZENERJİ hem de İZELMAN şirketlerinin almış olduğu ücretlerin üzerinde bir ücret anlayışı ortaya koydu. İş yerlerimizde işçiler arasında huzursuzluk yaratan bu anlayış, iş barışını bozmuş ve ücretlerde adaletsizlik oluşmuştur. Bu yıl içerisinde toplamda yüzde 18,5 ek protokoller yapılmasına rağmen bu farkın kapanmasına yetmemiştir. Bu farkın ortadan kaldırılacağı yer toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin olduğunun bilincindeyiz ve bu farkın ortadan kaldırılıp iş barışının sağlanması için gerekli mücadeleyi vereceğiz. Üyelerimizle birlikte hazırlayıp sonucunu birlikte belirleyeceğimiz ilk toplu sözleşmemiz ve belediye başkanımız Sayın Cemil Tugay’ında İZENERJİ emekçileri ile yapacağı ilk toplu sözleşme bütün İZENERJİ emekçilerine şimdiden hayırlı olsun” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.