[title]|İlkses Gazetesi

Çilek üretim maliyeti rekor kırıyor!

Emiralem çileğinde hasat devam ederken, Menemen Ziraat Odası Başkanı Karagöl, “Üretim maliyetlerimiz yüzde 180 arttı” dedi

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2023 06:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çilek üretim maliyeti rekor kırıyor!

NURETTİN BAKİ

Menemen’den ülkenin dört bir yanına gönderilen Emiralem çileklerinde hasat sezonu devam ediyor. Ülkenin en önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Menemen’de çileğin bu yıl kilo fiyatının 35 TL olduğunu belirten Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, üretim maliyetlerinde yaşanan artışa da dikkat çekti. Menemen bölgesinde özellikle Emiralem’de çilek üretiminin 12 ay aralıksız devam ettiğini söyleyen Karagöl, tarla ve market raflarındaki fiyat farkının çilekte çok değişmediğini söyledi. Çilekte katma değerli üretime dikkat çeken Karagöl, “Çiftçi katma değerli üretimle kalkınacak” dedi.

TARIM İLAÇLARINDAKİ ARTIŞ…

Çilek üretiminde üretim maliyetlerinin geçmiş yıllara göre son dönemde ciddi şekilde arttığına dikkat çeken Karagöl, bu maliyet artışının doğrudan fiyatlara yansıdığını vurguladı. Karagöl, “Girdi maliyetleri Türkiye’de afakî. Tüm sanayi kollarında olduğu gibi tarımda da çok fazla girdi maliyeti oluyor. Petrol, elektrik ve tarım ilaçlarındaki artış belirleyici oluyor. Girdi fiyatlarımız çok yüksek ama bölgemizde ailecek üretim yapıldığı için çiftçiler direniyor. Makine veya işçi yevmiyesi vermedikleri için çok fazla zarara uğramıyor. Üretim maliyetleri yüzde 50’nin üzerinde. Türkiye’de ortalaması da yüzde 20, yüzde 30. Her türlü maliyet artıyordu ama son 2 senedir yüzde 180’lere varan maliyet artışları oldu” dedi.

ÇİFTÇİ YENİ TEKNİKLER DENİYOR

Menemen bölgesinde özellikle Emiralem’de çilek üretiminin 12 ay aralıksız devam ettiğini söyleyen Karagöl, şu ifadelere yer verdi: “Çileklerin hasadı başlayalı bir aydan fazla oluyor. Emirâlem’de çilek hasadında çiftçiler kendini geliştiriyor. 12 ay çilek toplanıyor. Sera altında çileklerimiz var, onlar her mevsim hasat ediliyor. Bütün yaz devam edecek gibi görünüyor. Her mevsim ürün verebilen çilek çeşitleri var. Bölgemizde her mevsim üretilebilen çeşitleri dikiyorlar. Yoğun olarak bu mevsimde açıkta yetişen çileklerimiz var ama onun dışında kapalı serada, topraksız serada yetişmeye de devam ediyor. Çiftçiler her geçen gün bir yeni sistem deniyor. 12 ay çilek hasadının bölgemizde yapılmaya devam edeceği öngörülüyor.”

FİYATLAR DEĞİŞMİYOR

Tarla ve market raflarındaki fiyat farkının çilekte çok değişmediğini söyleyen Karagöl, Menemen bölgesinde çileğin kilo fiyatının 35 liradan satıldığını dile getirdi. Karagöl, “Emirâlem’in toprağı müsait olduğu için 2-3 bin dönüm bir arazide yetişiyor. Çiftçiler, çileğin verimini bölgemizde arttırmak için daha farklı randımanlı üretim metotları denemeye çalışıyor. Haziran aylarında standart bir fiyat mevcut oluyor. Çilek fiyatları neredeyse geçen seneki fiyatla aynı oranda ilerliyor. Bazı ürünlerde hal fiyatları 10 TL’yken, pazarda yüzde 150, yüzde 200’e varan fiyat farkları oluyor. Ama çilekte genellikle toptan fiyatla pazar fiyatları arasında çok fark olmuyor. Geliri yüksek kesimin olduğu yerlerde çok yüksek fiyatlar olabiliyor. Bu durum pazar yerinin kirasının çok olmasından kaynaklanıyor. Menemen Bölgesi’nde ise çileğin kilosu yaklaşık 35 TL’den satılıyor” dedi.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM VURGUSU

Çilekte katma değerli üretime dikkat çeken Karagöl, “Türkiye de eksik olan şeyler var. Çiftçi, Türkiye’de ürünü en kaliteli şekilde üretiyor. Ancak ürünleri katma değerli hale getirmek gerekiyor. Çilek, tatlıda, reçelde, kurutmada birçok şeyde kullanılıyor. Değeri çok artıyor, mutlaka farklı alanlarda da kullanılması gerekiyor. Kayısı, erik, şeftali üretiyoruz bu ürünler sanayi şeklinde çevrilirse ülkeye çok büyük bir gelir getireceğini öngörüyorum. Bu üretim şeklini kalkındırma projesi olarak görebiliriz” sözlerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.