Ege’den öğrencileri zorlayan yemek zammı

Ege Üniversitesi’nin öğrenci yemek ücretlerine yaptığı zam oranını eleştiren öğrenciler “Çoğumuzun tüm günü okulda geçiyor, yüzde 100 oranında zam yapılmamalıydı” dediler

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 08:27
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 08:38
Kaynak: HABER MERKEZİ
Ege’den öğrencileri zorlayan yemek zammı

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER- Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala İzmir’in en köklü üniversitelerinden biri olan Ege Üniversitesi, öğrencilerden alınan yemekhane ücretlerine zam yaptığını açıkladı. Buna göre geçen sene ilk öğünden 15 TL, ikinci öğünden 35 TL, üçüncü öğünden 35 TL yemek ücreti alınırken, bu sene aynı gün içerisinde tüketilen ilk öğünden 30 TL, ikinci öğünden 60 TL, üçüncü öğünden ise yine 60 TL alınacağı belirlendi. Bu kapsamda öğrencilerin yemek ücretine yapılan yüzde 100 oranındaki zam eleştirilerin odağı haline gelirken, benzer bir durumun geçen sene de yaşandığı akıllara geldi. Bu konuda görüşlerini belirten öğrenciler, zamların kendilerini zor durumda bırakacağını dile getirdi.

KYK BURSUNUN YAKLAŞIK 4 KATI

Ege Üniversitesi TIP Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Ekin Kabasarı yapılan zammın oranına vurgu yaparak, “Yapılan zamların üstüne diğer giderleri de hesaba katarsak, bir öğrencinin sadece en temel ihtiyacı olan yemek ve barınmaya harcayacağı para aylık KYK bursunun yaklaşık 4 katı. Zaten büyük ihtimalle bu sene KYK bursuna yapılan zam oranı da tatmin edici olmayacak. Bu durumda 3-4 sene öncesine kıyasla öğrencilik hayatı felaket bir durumda diyebiliriz. Çünkü bizim aldığımız para belli. Doğru düzgün bir gelirimiz yok. Bir yerde çalışalım desek düşük ücretler veriyorlar. Öte yandan yemekleri evde yapıp okula götürme fikri ortaya atılıyor ama birçoğumuz yurtta kalıyoruz ve öyle bir imkan olmuyor. Ayrıca okul yönetiminin henüz okul açılmadan, kampüste öğrenci yokken yemek ücretlerini belirlemesi ve olayın birinci muhataplarından görüş alınmamasını mantıklı bulmuyorum. Bu fiyatın belirlenirken bizlerden de fikir alınması ve imkanlarımızın değerlendirilmesini isterdik” diye konuştu.

EKONOMİMİZİ ZORLAYACAK

Ege Üniversitesi Otomotiv Teknolojisi Meslek Yüksek Okulu 2. sınıf öğrencisi Onur Çelik ise “Ben yapılan bu zammın gereksiz olduğunu düşünüyorum çünkü öğrencilerin KYK’dan aldığı burs ve krediler belli, ödediği yurt ücreti belli. Yani üstüne bir de en temel ihtiyacımız olan yemeğe böyle bir zam yapılması hepimizi zorlayacak. Üstelik geçen sene de yüzde 100’ün üstünde bir zam yapılmıştı zaten. Ayrıca yemekhane dışındaki kafelerde zaten yemek çok pahalı ve bir öğrencinin enerjisini toplayıp derslerinde verimli olabilmesi için muhakkak yemek yemesi gerekiyor. Zaten her şeye zam yapılırken üniversitenin de öğrenciyi düşünmeyip yüzde 100’den fazla zam yapması inanılacak gibi değil. Bu durum öğrenciyi yıpratıyor. Çoğumuzun tüm günü okulda geçiyor ve bu da en az iki öğün yemek demek oluyor. Bu nedenle zam illa yapılacaksa en azından yüzde 100 yapılmamalıydı” dedi.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan Seda Nur Gülbaba, ise bu durumun kendilerini olumsuz etkileyeceğine vurgu yaparak, “Zamların bizi kötü etkileyeceği çok belli. Geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 100 zam yapıldı. Açıkçası yemek almadan önce birkaç kez düşünmemiz gerekecek. Hatta mümkün olduğunca yemek almaktan kaçınacağız. Öğrenciler yoğun ders aralarında ya da sonrasında yemeğe ihtiyaç duyuyor ve her yıl yüzde 100’ün üstünde zam gelmesi bizlerin derslerdeki verimliliğini de düşürüyor. Çünkü bu durumda eskisi kadar rahat yemek yiyemiyoruz. Ancak okulun bunu düşündüğünü pek düşünmüyorum. Çünkü öğrencileri düşünselerdi bu kadar büyük bir zam yapılacağını sanmıyorum. Ben Ege Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci olarak, yemek ücretlerine zam yapılacaksa bile en fazla 20 TL’ye yükseltilmesi taraftarıyım. Bu bizim daha olabilirdi. Eğer böyle devam ederse, özellikle uzaktan gelen öğrenciler başka yollar aramaya başlayacak. Bir çoğumuz yeni dönemde evinden yemek getirecek” şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.