Mevsim geçişlerinde nasıl korunabiliriz?

Mevsim geçişlerinde en büyük korkulu rüyalarımız olan grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı uyarılarda bulunan Uzm.Dr. Torun, beslenme ve kıyafet seçimlerinde dikkatli olunması gerektiğini bildirdi

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2023 05:57
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mevsim geçişlerinde nasıl korunabiliriz?

Yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte, sonbahar mevsiminde son zamanlarda grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi vakalarda artış yaşandı. Hemen hepimiz etrafımızda bu vakalardan birine rastlıyor ya da kendimiz bu hastalıklara yakalanabiliyoruz. Mevsim geçişlerinde hastalıklara karşı uyarılarda bulunan Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dengeli beslenmek ve mevsim koşullarına uygun kıyafet seçimi yapılması gerektiğini bildirdi.

mevsim4

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ YENİK DÜŞEBİLİYOR

Mevsim geçişlerinde grip ve soğuk algınlığı ile karşılaşmamızın temel nedenlerine değinen Torun, “Temel neden geçiş mevsimlerinde bağışıklık sistemi son derece yetersiz kalıyor. Ani soğuk ve sıcaklık değişimi insan organizmasında bağışıklık sistemini etkiliyor. Bağışıklık sistemi yenik düşebiliyor. Tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi üst solunum yolu enfeksiyonu yapan; grip ve nezle gibi virüsler bağışıklık sistemi ile ilintili virüsler. Dolayısıyla bağışıklık sisteminin zayıfladığı anı bekliyorlar ve zayıfladığı anda bunlar artıyor. Bu mevsimlerde bağışıklık sistemi yeterli savunmayı yapamadığı için ve ani ısı değişimleri olduğu için dolayısıyla üst solunum yolu enfeksiyonu yapan mikroorganizmalar insanları kolayca avlayabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

YAĞ DA BİR GEREKSİNİM

Bu dönemde vatandaşlara gereken önerileri sıralayan Torun, “Bu dönemde bağışıklık sistemi yetersiz kalabileceği veya zayıflayabileceği için dikkatli olmak gerekir. Isı değişimlerinde duyarlı olmak lazım. Giyeceklerimize ve beslenmemize son derece dikkat etmemiz gerekir. Giyeceklerimizde bir önceki mevsimden alışkanlıklarımız olduğu için daha çok ısı değişimini önleyebilecek kıyafetler seçmemiz lazım. Bunun yanında sağlıklı beslenmeye de dikkat etmemiz gerekir. Özellikle bol vitaminli ve bol sıvı olabilen gıdalar almamız lazım. Günlük kalorimizi mutlaka almamız gerekiyor. Proteinimizi mutlaka almamız lazım. İnsanlar yağı ihmal ediyor oysa ki yağ da bir gereksinim. Yağı tamamen kesmememiz lazım. Yani sağlıklı beslenme ve mevsim şartlarına uygun kıyafet seçimleri bizleri hastalıklara karşı korur. Egzersizleri bir kenara bırakmayalım. Grip aşılarımızı mutlaka yaptıralım. Risk altındaki grup ise mutlaka zatürre aşısını yaptırması gerekiyor” dedi.

mevsim2

BULAŞMA OLASILIĞI ÇOKÇA ARTACAKTIR

Torun, Eris varyantının bu dönemde daha etkili olup olmayacağına dair soruya ise “Bu mevsimlerde kapalı ortamlarda bulunma olasılığımız bu dönemlerde daha da artıyor. Özellikle okul ortamlarında çocukların daha çok yan yana olduğu dönemlerdeyiz. Bu yüzden virüs bulaşma olasılığı bir yandan Eris’in bulaşma olasılığı çokça artacaktır. Dolayısıyla bizim beklediğimiz; Eris’in artacağı. Dikkatli olmamız gerekir. Maalesef Eris ile ilgili aşılar gelmedi ve elimizdeki aşıların da çok bir yararı olmadığını daha önce belirtmiştik. Eris için maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir. Maskeyi ihmal etmeyelim. Maske aynı zamanda solunum yolu ile geçen 20’ye yakın hastalığı da engelliyor. Özellikle el hijyenine de dikkat etmek gerekir. En az 20 saniye yıkayalım” dedi.

RİSK GRUBUNDAKİLER DİKKAT

Bu mevsimde kronik rahatsızlığı olan hastaları ise şu şekilde uyardı: “Özellikle bağışıklık sistemi ile ilintili hastalığı olanlar, kanser hastaları, AIDS hastaları, KOAH hastaları, kronik bronşit hastaları, astım hastaları, akciğer kanseri olan hastalar bunlar grip ve zatürre aşılarını muhakkak yaptırmalı ve maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmeliler. Kalp hastaları, tansiyon hastaları, diyabet hastaları, dalağı alınmış kimseler çok çok dikkat etmeleri gerekir.”

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR-Artık hobi değil lüks haline geldi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.