[title]|İlkses Gazetesi

Sihirli değnek yok ama… Koku sorununa tarihi neşter!

İzmir’de koku sorununun en önemli çözümlerinden olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz temel atma töreni gerçekleştirilirken koku sorununa neşter vuruldu

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2023 08:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sihirli değnek yok ama… Koku sorununa tarihi neşter!

TENZİLE AŞÇI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmir Körfezi'nin hayata dönüşünü sağlayan Büyük Kanal Projesi kapsamında, ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinden biri olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin kapasite artırımı için tarihi adım atıldı.
Kentte CHP ve AK Parti arasında ‘koku’ sorununa ilişkin en büyük tartışmalardan olan arıtma tesisi 4. Faz ikinci ikmal çalışmaları için Büyükşehir 5 kez ihaleye çıkmış ve 5. İhalede yüklenici firma ile anlaşma sağlanmıştı.



Öte yandan; koku sorunu çözümünde kritik aşamalardan biri olan Çiğli Arıtma Tesisi 4. Faz temel atma töreni bugün gerçekleştirildi. Törene; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra; İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin ve büyükşehir bürokratları katıldı.

Törende konuşan Başkan Soyer, 50 yıllık kangren soruna kalıcı çözüm bulduklarını belirtirken projenin maliyetinin de Büyükşehir tarafından karşılandığını söyledi ve üstü kapalı olarak merkezi iktidara yatırım eleştirisinde bulundu.



50 YILLIK KÜSLÜĞÜ BİTİRİYORUZ
“İzmir’in yarım asra yakın süredir devam eden en büyük sorunu Körfez’in kirli olmasıdır. Oysa ki şehrimizin burada kurulmasının en önemli nedeni Körfez’dir. O kirlendikçe biz ondan o da bizden uzaklaşmış. Tam 50-51 sene önce sabah iskeleden denize girerdik. Bu 50 yıl boyunca, her gün bundan uzaklaştık. Körfez’le birbirimize küstük. Bugün, 50 yıllık küslüğün sona yaklaştığını müjdeleyen en önemli anlardan birini yaşıyoruz. Yaşayan Körfez seferberliğimizi bugün yepyeni bir aşamaya kavuşuyor. Yüzülebilir Körfez hedefimize bizi en çok yaklaştıracak en önemli adımlardan bir olan 4. Faz için buradayız. 100. Yılda 100 projenin en önemli ayağını oluşturuyor. Bunun için ayırdığımız bütçe 11 milyar 95 milyon. Yani İZSU’nun yatırım bütçesinin yarısından fazlasını İzmir kent merkezinin yarım asırdır bekleyen en büyük sorunun çözmek için ayırdık” dedi.

ELİMİZDE SİHİRLİ DEĞNEK OLMADIĞINI BİLİYORUZ
Projenin detaylarına ilişkin bilgi veren Başkan Soyer, “Yatırımımızın özü şu: Körfeze 50 yıldır atılan kirliliği karadan ve denizden kuşatma altına aldık. Bugüne kadar Körfezle ilgili birçok çalışma yapıldı bunların bir kısmı tamamlandı bir kısmı ise yarım kaldı. Biz, kirliliği halı altına süpürmek yerine onun kaynağına inen bir yol benimsedik. Karadan, kıyıdan ve denizden kuşatma altına aldık kimse Körfez’in temizliğiyle ilgili bir mucize beklemesin. 50 yıllık sorunu çözmek için elimizde bir sihirli değnek olmadığını biliyoruz. Ama bu uzun yolu yürümek için kararlıyız. Tüm İzmirlilerin içi rahat etsin. Yaşayan Körfez projesini oluşturan 10 çalışmamız ilerledikçe bu sorunun hayatınızdan çıktığını göreceksiniz” diye konuştu.



İZMİR’İN GELECEĞİNE YATIRIM DERKEN…
Yaşayan Körfez için yaptıkları diğer çalışmalar hakkında da bilgi veren Soyer, şunları söyledi; “Körfez temizliği için yaptığımız karadan müdahaleler şöyle bir işlem gerektiriyor. Örneğin Buca’daki ana arterleri kazmak zorunda kalıyoruz. Yıllardır yer altında kalan kanalizasyon kanallarını kazmak zorunda kalıyoruz. Şehrin altına geniş dereler inşa ediyoruz. Son 3 yılda 250 kilometrelik yağmur suyu hattını tamamladık. 2023 yılında da 260 kilometrelik daha yağmur suyu hattını tamamlayacağız. Önümüzdeki 5 yıl bu zorlu, meşakkatli ve ciddi bütçe gerektiren yolu tamamlayacak İzmir’in yağmur ve kanalizasyon hatlarını tamamen ayıracağız. Yağmur sularımız doğrudan Körfez’e atılacak. Eğer bunu yapmazsak Çiğli Arıtma Tesisimiz daima bir hasta gibi yatacak. Biz bu şekilde tesise gelecek suyu ve miktarını kontrol altında tutuyoruz. Yaşayan Körfez seferberliğimizin 2. Adımı devasa bir başka hamle. Çiğli Artırma Tesisinin ilk 3 fazı maalesef düşük performansla çalışıyor. Biz bunu en üst dereceye çıkarıyoruz. Ayrıca, Meles’e tatlı su kaynağı yaratarak kent merkezinde yaşayan bir ekoloji oluşturacak. Bu da EXPO 2026 projemizin bütünleştirici İzmir Körfez’in temizleyecek toplam artırma kapasitesini 978 bin metreküpe çıkartmış oluyoruz. İzmir’in geleceğine yatırım derken bunu kast ediyorum. Bugünün genç İzmirlileri torun torba sahibi olunca da bu yatırımlar yeterli olacak. Ayrıca, arıtma tesisinin çevrisindeki çamur alanlarını da boşaltıyoruz. Bunun için 750 milyon lira ayırdık. 5 yılda çamuru bu bölgeden tamamen uzaklaştırmış olacağız. Yaşayan Körfez seferberliğimizin son ayağı denize yaptığımız müdahaleler. Biz bunun için atıksu deşarj istasyonlarını değiştiriyoruz. Orta Körfez’e taşıyoruz. Böylelikle atıkların iç Körfez’de yarattığı koku baskısını ortadan kaldırırız. Ayrıca körfezde sıvılaşma kaynaklı koku sorunun da önüne geçiyoruz. Dere yataklarından Körfeze dev çıkış ağızlarında tarama çalışması yaparak kokuya neden olan malzemeleri alandan uzaklaştırıyoruz.”

İZMİR’İN KÖRFEZİYLE BARIŞMAYI SEÇTİK
İZSU’nun yatırım kapasitesinin büyük bölümünün koku sorununa ayrıldığına dikkat çeken Soyer, “Bu yatırımlarımızın devasa maliyetleri var. Biz, Büyükşehir ve İZSU’nun yatırım kapasitesini bir araya getirerek seferberliğimizin başlattık sadece günü kurtarmak için değil. 50 yıllık soruna kalıcı çözümler üretiyoruz. Biz bunu kendi kapasitemizle çözmeye muktediriz. Geçtiğimiz hafta bu konuda, Fransız Kalkınma Ajansı ile bir iyi niyet anlaşması imzaladık ve çok düşük faizli, uzun vade yatırım kredisini İzmir’e kazandırdık. Bu kredi anlaşması, kimsenin hatırına verilmiş bir lütuf olmadığını belirtmek isterim. İzmir’e taşıdığımız bu yatırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun Türkiye’de yaşanan ekonomik krize rağmen sürdürdüğü mali disiplinin ve güvenilirliğinin bir sonucudur. Dördüncü Fazın ihalesini 26 Nisan’da tamamladık. İnşaatımızın maliyeti toplam 600 milyon lira. Dördüncü Faz tamamlandığında tesisin günlük arıtma kapasitesi, 216 bin metreküp artarak 820 bin metreküpe çıkacak ve tesisimiz Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi unvanını geri alacak. Tüm İzmirlilerin içi ferah olsun. İZSU faturalarıyla tahsil edilen ücretler, sadece verilen hizmetin değil, aynı zamanda bu dev bütçeli yatırımların kaynağıdır. Yani ödediğiniz her bir kuruşu, en doğru yatırımlarla her birinize hizmet olarak harcıyoruz.  Bugün 4. Fazın temelini atarak bu takvimin en önemli virajlarından birini daha alıyoruz. Biz, İzmir’de yaşamı seçtik. Bütün planlarımızı İzmir’i Körfez’le yeniden barıştırmayı seçtik” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.